Γιατί δεν πρέπει να στηρίζεσαι στις κριτικές του IMDB

Οι κριτικές μιας ταινίας είναι υποκειμενική υπόθεση, όμως το κακό με τα «αριστουργήματα» που βγάζει το IMDB έχει παραγίνει.
Γιατί δεν πρέπει να στηρίζεσαι στις κριτικές του IMDB
Στα χρόνια της νιότης του, το IMDB φιλοξενούσε κατά κύριο λόγο σινεφίλ χρήστες και οι βαθμολογίες του ήταν ανάλογες με εκείνες ενός σοβαρού φαν του σινεμά, ενώ «έγερναν» προς τα κλασικά μικρά και μεγάλα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Είναι χαρακτηριστικό πως τότε, ελάχιστες ταινίες είχαν βαθμολογία πάνω από οκτώ αστέρια και ήταν στο σύνολό τους κλασικά αριστουργήματα.

Όμως στην πορεία έγινε καθ’ όλα mainstream με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην αξιοπιστία των κριτικών του.

Με τη δημοτικότητα που πήρε με τα χρόνια η σελίδα, οι υψηλές βαθμολογίες αφορούν κατά κύριο λόγο ταινίες εύπεπτες, που έλκουν τον μέσο θεατή του εμπορικού, χολιγουντιανού σινεμά. Πάρε για παράδειγμα τις ταινίες των Avengers ή το νέο Spiderman, που ναι μεν είναι καλογυρισμένες, όμως έχουν πάρει «αστρονομικές» βαθμολογίες και έχουν ξεπεράσει ακόμα και κλασικά αριστουργήματα όπως ο Πολίτης Κέιν.

Το ίδιο ισχύει και με τις ταινίες της σειράς του «Άρχοντα» που ναι μεν είναι εξαιρετικές, όμως είναι κάπως υπερβολή να θεωρούνται οι καλύτερες όλων των εποχών.

Επίσης, ο αλγόριθμος κατάταξης βάσει βαθμολογίας που χρησιμοποιεί το IMDB, σταθμίζει τις εκάστοτε κριτικές με βάση το πλήθος της βαθμολογίας που έχει συγκεντρώσει κάθε ταινία. Για παράδειγμα, αν ένα έργο έχει μόνο τέσσερις βαθμολογίες, αλλά οι βαθμολογίες κατά μέσο όρο έχουν 9 αστέρια και ένα άλλο έργο έχει κατά μέσο όρο 8 αστέρια με εκατό αξιολογήσεις, το έργο με τη χαμηλότερη μέση βαθμολογία και υψηλότερο αριθμό αξιολογήσεων θα «βγαίνει» πιο ψηλά στην κατάταξη.

Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που ταινίες όπως ο «Άρχοντας» ή ο Σκοτεινός Ιππότης- που μια χαρά ταινιάρες είναι, δεν αντιλέγουμε- κατατάσσονται στις 25 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, κάτι που το λες κομματάκι υπερβολικό. Και εξαιτίας αυτού, νεότερες κλασικές ταινίες όπως το  Pulp Fiction ξεπερνούν σε ranking παλαιότερα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης, όπως το Σινεμά ο Παράδεισος ή το Ψυχώ.

Έπειτα υπάρχουν και οι «τυφλές» κριτικές, κυρίως από τους πιτσιρικάδες χρήστες που δίνουν δεκάρια σε ταινίες πριν καν τις δουν για να εκφράσουν το πόσο πιστοί είναι στο εκάστοτε franchise. Ή με το που τις βλέπουν στις αίθουσες, τρέχουν να τις εκθειάσουν με 10 αστέρια επειδή είναι ορκισμένοι φαν, χωρίς να ανησυχούν ιδιαίτερα για το πόσο πραγματικά καλές είναι. Τρανή απόδειξη αυτού, το γεγονός ότι πολλές εμπορικές ταινίες που μέσα σε μερικές ημέρες έφτασαν στην κορυφή με υψηλές κριτικές, όσο περνά ο καιρός καταποντίζονται. Εν ολίγοις, τους πρώτους μήνες μετά την κυκλοφορία μιας ταινίας, η βαθμολογία της κάθε άλλο παρά αντικατοπτρίζει το πόσο καλή είναι.

Τέλος, τα fanboys και fangirls των κόμικ, του sci-fi και του fantasy κατάφεραν να κάνουν τη σελίδα εντελώς αναξιόπιστη για οποιαδήποτε ταινία ανήκει σε αυτά τα είδη. Οτιδήποτε ανήκει σε αυτές τις κατηγορίες αμέσως «φουσκώνει» σε βαθμολογίες, οι οποίες σπάνια ανταποκρίνονται στην ποιότητα του έργου, αλλά υπακούν στους κανόνες του hype.

Είναι λοιπόν το IMDB άχρηστο; Όχι απαραίτητα. Είναι μια χαρά για να ανακαλύπτεις ταινίες, να ενημερώνεσαι για το ποιος έχει παίξει/ θα παίξει πού, ποιος σκηνοθέτης έκανε τι και γενικά ό,τι πρέπει για σκάλισμα πληροφορίας. Όμως αν θες να σχηματίσεις ολοκληρωμένη γνώμη για μια ταινία πριν τη δεις – αν κάτι τέτοιο σε ενδιαφέρει τελοσπάντων- τότε προτίμησε κάποια πιο έγκυρη σελίδα, όπως το Metacritic, με γνώμες ειδικών.

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v