Ποιες ταινίες αξίζει να δεις πριν τα φετινά Όσκαρ

Οκτώ καταπληκτικές ταινίες που διεκδικούν φέτος τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά βραβεία… και γιατί να τις δεις.
Ποιες ταινίες αξίζει να δεις πριν τα φετινά Όσκαρ
της Ηρώς Κουνάδη

Ακόμα και αν είσαι από αυτούς που τα σνομπάρουν, δεν μπορείς να μην παραδεχτείς ότι οι εβδομάδες πριν από την απονομή των Όσκαρ (27 Μαρτίου φέτος) κατακλύζονται από ιντερνετικές και μη συζητήσεις για φαβορί, προσωπικές προτιμήσεις και προσωπικές αντιπάθειες. Και όλο αυτό έχει πλάκα. Αν θέλεις να λάβεις μέρος στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό debate της χρονιάς, φέτος έχεις πολλά και πολλούς να αγαπήσεις –και άλλα τόσα να μισήσεις. Αφήνουμε απέξω τα Dune και Don’t Look Up, θεωρώντας απίθανο να μην τα έχεις δει με τον χαμό που έγινε τους προηγούμενους μήνες, και βουτάμε απευθείας στη λίστα των φαβορί της καρδιάς μας.

The Tragedy of Macbeth του Joel Coen

Ο ένας αδερφός Κοέν, χωρίς τον άλλον που αποφάσισε να απέχει για λίγο από τον κινηματογράφο, φτιάχνει την ομορφότερη –και πιο θεατρική– ταινία των τελευταίων δεκαετιών. Το λέμε αυτό με πλήρη επίγνωση ότι μπορεί να ακούγεται υπερβολή, αλλά ορκιζόμαστε δεν είναι. Αν ο Bruno Delbonnel δεν πάρει το Όσκαρ Φωτογραφίας για αυτό το ασπρόμαυρο αριστούργημα που παίζει με το φως και τις σκιές θα μιλάμε για τεράστια αδικία. Επίσης υποψήφιος είναι ο Denzel Washington για Όσκαρ Α Ανδρικού Ρόλου, σε μια βαθιά εσωτερική ερμηνεία του παράφρονα βασιλιά. Απίστευτη είναι επίσης η Ελληνοαμερικανίδα Kathryn Hunter, που είδαμε πριν λίγα χρόνια στην Επίδαυρο, στον τριπλό ρόλο των μαγισσών. Για την υπόθεση τα ξέρεις, είναι ο σαιξπηρικός Μάκβεθ, τίποτα δεν έχουν αλλάξει, ούτε καν τους διαλόγους –κι αυτό το λέμε για καλό.
(*) Τη βρίσκεις στο Apple TV, με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν έχεις συνδρομή κάνε, 5€ τον μήνα είναι, αν δεν θέλεις άλλες συνδρομές στο κεφάλι σου βλέπεις αυτό και το Coda και φεύγεις.



Coda της Sian Heder

Coda σημαίνει Child of Deaf Adults, δηλαδή παιδί κωφών ενηλίκων, και τρεις από τους πρωταγωνιστές αυτής της γλυκύτατης, βαθιά συγκινητικής ταινίας είναι όντως κωφοί. Ο Troy Kotsur, που δίνει ρέστα στον ρόλο του μπαμπά της μικρής πρωταγωνίστριας, έγραψε μάλιστα Ιστορία ως ο πρώτος κωφός ηθοποιός υποψήφιος για Όσκαρ –αν μας ρωτάς, πιστεύουμε ότι θα το πάρει, και θα το αξίζει. Το Coda, που είναι επίσης υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Διασκευασμένου Σεναρίου, αφηγείται την ιστορία της μικρής Ruby που είναι η μόνη στην οικογένειά της με την αίσθηση της ακοής, και η οποία διχάζεται ανάμεσα στο ταλέντο της στη μουσική και στην ανάγκη να βοηθήσει την επιχείρηση των γονιών της.
(*) Τη βρίσκεις κι αυτή στο Apple TV, με ελληνικούς υπότιτλους.



Licorice Pizza του Paul Thomas Anderson

Γίνεται να περιγράψεις ταινία του Paul Thomas Anderson; Ας πούμε ότι η υπόθεση ξεκινά με τον έρωτα ενός εφήβου για μια 25χρονη, και από εκεί κάνει βουτιά στο τεχνικολόρ πανηγύρι των 70s, στην κουλτούρα τους, τις ταινίες τους, την πολιτική τους και την παράνοιά τους. Δύο απολαυστικοί πρωταγωνιστές, ο Cooper Hoffman (γιος του αδικοχαμένου Philip Seymour Hoffman) και η πρωτοεμφανιζόμενη στη μεγάλη οθόνη Alana Haim (του ομώνυμου συγκροτήματος) κάνουν παρέα στην οθόνη με γίγαντες σαν τον Tom Waits, τον Sean Penn, και τον… μπαμπά του Leonardo di Caprio. Η καταπληκτική Πίτσα Γλυκόριζα, όπως είναι ο ελληνικός της τίτλος, είναι υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθέτη και Πρωτότυπου Σεναρίου.
(*) Η ταινία παίζεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους της Ελλάδας



The Power of the Dog της Jane Campion

Θα είμαστε ειλικρινείς. Το Power of the Dog μπορεί να σου φανεί εκνευριστικά αργό, με μακρά, αργόσυρτα πλάνα που μοιάζουν κατ’ επίφαση καλλιτεχνικά. Όμως η ιστορία είναι βραδυφλεγής αλλά ενδιαφέρουσα, με ωραία ανατροπή προς το τέλος, οι χαρακτήρες έχουν βάθος και ο Bennedict Cumberbatch είναι συγκλονιστικός σε ό,τι και να κάνει –και δικαίως υποψήφιος για Όσκαρ Α Ανδρικού. Και πάνω απ’ όλα, έχουμε το σοκαριστικό ρεκόρ η Jane Campion να είναι, σε σχεδόν 100 χρόνια θεσμού, η πρώτη γυναίκα που διεκδικεί για δεύτερη φορά το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Θα στηρίζαμε ακόμα και αν η ταινία δεν βλεπόταν –εντάξει, τρόπος του λέγειν, αλλά κατάλαβες. Το Power of the Dog είναι επίσης υποψήφιο για έντεκα ακόμα Όσκαρ, μεταξύ των οποίων αυτό της Καλύτερης Ταινίας.
(*) Το βρίσκεις στο Netflix, εννοείται με ελληνικούς υπότιτλους



Belfast του Kenneth Branagh

Να κι άλλο ένα ιστορικό ρεκόρ: Ο Kenneth Branagh είναι πλέον ο μόνος άνθρωπος που έχει προταθεί για Όσκαρ σε επτά διαφορετικές κατηγορίες, καθώς φέτος το Belfast του διεκδικεί μεταξύ άλλων τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Πρωτότυπου Σεναρίου. Είναι επίσης υποψήφιο σε άλλες πέντε, μεταξύ των οποίων οι Β Γυναικείου Ρόλου για την υπέροχη Judi Dench και Β Ανδρικού για τον πάντα αγαπημένο μας Ciaran Hinds. Ένα ακόμα ασπρόμαυρο διαμαντάκι στη φετινή λίστα, με πρωταγωνιστή έναν υπέροχο πιτσιρικά που μεγαλώνει στην Βόρεια Ιρλανδία του 1969 –κι αν δεν ξέρεις τι σημαίνει αυτό, ήταν η χρονιά που άρχισε ο Εμφύλιος.
(*) Η ταινία παίζεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους της Ελλάδας



Και ακόμα…
- Το γυρισμένο στις Σπέτσες The Lost Daughter που διεκδικεί τρία Όσκαρ (Α Γυναικείου για την θεάρα Olivia Colman, Β Γυναικείου για την Jessie Buckley και Διασκευασμένου Σεναρίου) έρχεται όπου να ‘ναι και στο ελληνικό Netflix.

- Το απόλυτο φαβορί για το ξενόγλωσσο Όσκαρ, που τώρα το λέμε Διεθνούς Ταινίας, είναι το βασισμένο σε διήγημα του Μουρακάμι Drive my Car από την Ιαπωνία, το οποίο παραδόξως –αν και έκανε ελληνική πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης– έχει ημερομηνία εξόδου στις ελληνικές αίθουσες 6 Οκτωβρίου 2022. Η διανομή είναι της Ama Films.

- Το West Side Story του Steven Spielberg που είναι υποψήφιο για 7 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων τα Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, ξεκίνησε να παίζεται στους ελληνικούς κινηματογράφους τον περασμένο Δεκέμβριο, θα το βρεις όμως και αυτές τις μέρες σε κάποιες αίθουσες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v