Τι είναι το Mubi και γιατί μπορεί να σε ενδιαφέρει

Πριν προλάβεις να πεις «όχι άλλες συνδρομητικές πλατφόρμες, δώσαμε» άφησέ μας να σου εξηγήσουμε γιατί αυτή εδώ δεν μοιάζει με καμία άλλη.
Τι είναι το Mubi και γιατί μπορεί να σε ενδιαφέρει
Οι πρώτες ταινίες των πιο αγαπημένων σου σκηνοθετών. Σύσσωμο το γαλλικό νέο κύμα. Ο μισός (και βάλε) ιταλικός νεορεαλισμός. Ό,τι κάνει κάθε χρόνο χαμό στο Sundance. Η τελευταία μικρού μήκους του Γιώργου Λάνθιμου.

Αν είσαι ακόμα εδώ, ξέρουμε ήδη ότι το Mubi σε ενδιαφέρει. Από το Λονδίνο με αγάπη έρχεται μια συνδρομητική πλατφόρμα για τα παιδιά που βρίσκουν ακόμα και τις Κάννες πολύ μέινστρημ για τα γούστα τους –ναι εντάξει, αστειευόμαστε, έχει μπόλικες Κάννες, απλά κυρίως από την εποχή που μεσουρανούσε εκεί ο Κισλόφσκι.

Γιατί να θέλω άλλη μια συνδρομητική πλατφόρμα;

Για ποικιλία. Γιατί ο καλύτερος τρόπος να περάσεις τον Φλεβάρη σου κλεισμένος σπίτι είναι να βλέπεις ταινίες. Και, κυρίως, γιατί στο Mubi θα βρεις ταινίες που είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις οπουδήποτε αλλού (της παρανομίας περιλαμβανομένης). Ινδικό κινηματογράφο που δεν είναι Μπόλιγουντ, ας πούμε. Ή τα ευρωπαϊκά αριστουργήματα των 50s και των 60s που λέγαμε στην εισαγωγή. Ή ανεξάρτητο αμερικάνικο κινηματογράφο –Sundance ανεξάρτητο, όχι Miramax ανεξάρτητο.

Αυτό ήταν, άλλωστε, και το έναυσμα για τη δημιουργία του. Ο ιδρυτής και διευθυντής του μέχρι σήμερα, Efe Çakarel, έψαχνε να βρει ονλάιν το In the Mood for Love του Γουόν Καρ Βάι, κι αφού απέτυχε παταγωδώς είχε δύο επιλογές: α. να γράψει στο Facebook οργισμένο στάτους για το Χόλιγουντ και τα συμφέροντα που σκοτώνουν τον παγκόσμιο κινηματογράφο και β. να φτιάξει μόνος του την πλατφόρμα που θα είχε όλες τις ταινίες που ήθελε να δει. Έκανε το δεύτερο. Κι απέκτησε έντεκα εκατομμύρια χρήστες που μοιράζονται το πάθος του για κουλτουροταινίες.

Να μιλήσουμε με παραδείγματα καλύτερα;

Βεβαίως να μιλήσουμε. Εδώ θα βρεις τα 400 Χτυπήματα του Τριφό, τη Θυσία του Ταρκόφσκι, την Ντόλτσε Βίτα του Φελίνι, το Assassin(s) του Ματιέ Κασοβίτς, το Nimic του Γιώργου Λάνθιμου, το Ιερό Βουνό του Χοντορόφσκι, τη Rezeta του Φερνάντο Φρίας που μάλλον θα είναι φέτος υποψήφιος για ξενόγλωσσο Όσκαρ με το Netflix, την πρώτη ταινία που έκανε ο Ντενίς Βιλνέβ και λέγεται 32η Αυγούστου στη Γη (και γενικώς πολλές πρώτες ταινίες σκηνοθετών που έγιναν αργότερα διάσημοι, σε μια λίστα με τον τέλειο τίτλο First Films First), πολύ –μα πολύ– ασιατικό κινηματογράφο και μικρά διεθνή διαμαντάκια που δεν είχες ούτε ακουστά γιατί εκτός από το Χόλιγουντ σκοτώνουν και οι εταιρείες διανομής τον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Ελληνικούς υπότιτλους έχει;

Στα περισσότερα όχι, έχει όμως σε κάποια. Τα 400 Χτυπήματα του Τριφό, ας πούμε, το Nimic του Λάνθιμου και το A Guide to Recognizing your Saints (με Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και Σάια ΛαΜπεφ στα πιο εναλλακτικά τους) τα βρήκαμε και με ελληνικούς υπότιτλους. Αγγλικούς έχει στα πάντα, και όσο η παρέα μεγαλώνει τόσο προστίθενται κι άλλες γλώσσες.

Παίζει και στην τηλεόραση;

Ναι, έχει εφαρμογή για όλες σχεδόν τις smart TV που υπάρχουν, και επίσης παίζει σε κινητό και tablet από την αντίστοιχη εφαρμογή (με δυνατότητα να κατεβάσεις τις ταινίες για να τις δεις εκτός σύνδεσης) ή στον υπολογιστή σου από το Mubi.com, αν βαριέσαι να μπλέκεις με εφαρμογές.

Άντε καλά, με πείσατε, πόσο κάνει;

Η αρχική του τιμή είναι 9,99€ τον μήνα, πράγμα που το κάνει τσιμπημένο σε σχέση με τις άλλες πλατφόρμες. Αυτό όμως που μας έπεισε να μείνουμε ήταν, αν μας ρωτάς, η έξυπνη στρατηγική του: Όταν πήγαμε να ξεγραφτούμε μετά την δοκιμαστική περίοδο των 7 ημερών, μας έδωσε άλλες 30 μέρες δωρεάν «να το ξανασκεφτούμε». Και όταν αποφασίσαμε, μετά και από αυτές τις 30 μέρες, ότι το budget δεν σηκώνει άλλες πλατφόρμες, φτάνει, το δοκιμάσαμε, είμαστε έτοιμοι να σου μιλήσουμε, ας φύγουμε τώρα, μας έκανε νέα προσφορά στα 5,99€ τον μήνα. Ε, και μείναμε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v