Μια βόλτα στα μουσεία της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας

Η Ελλάδα στο Μπενάκη, οι Κυκλάδες στο Μέγαρο Σταθάτου, η Ιστορία και η βυζαντινή αίγλη μέσα από τέσσερις σημαντικές στάσεις πολιτισμού στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.
Μια βόλτα στα μουσεία της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας
του Γιώργου Κόκουβα

Γοητευτικά νεοκλασικά κρύβουν ολόκληρη την πορεία της Ελλάδας στον χρόνο. Εκεί που ζούσε η Δούκισσα της Πλακεντίας τώρα μπορούμε να γνωρίσουμε τον βυζαντινό κόσμο. Σε πρωτοποριακά για την εποχή τους κτίρια, βρίσκουμε σπάνια εκθέματα για τις μάχες που άλλαξαν τον κόσμο όπως τον γνωρίζαμε.

Η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, μία από τις ομορφότερες της πρωτεύουσας, είναι διάσπαρτη με οάσεις πολιτισμού, Ιστορίας και τέχνης, και μας καλεί να την γνωρίσουμε μέσα από τέσσερις σημαντικές στάσεις. Σημειώστε πως μέσα στο 2016 είναι προγραμματισμένο το μεγάλο comeback της Εθνικής Πινακοθήκης, που παραμένει κλειστή τα τελευταία τρία χρόνια για έργα ανάπλασης που θα την κάνουν διπλάσια σε έκταση και πιο φουτουριστική σε όψη. Ως τότε, επισκεπτόμαστε τους εξής χώρους πολιτισμού:

Μουσείο Μπενάκη  
Κουμπάρη 1 και Β. Σοφίας, τηλ: 2103671000

Στην ιστορική νεοκλασική κατοικία της οικογένειας Μπενάκη, απέναντι από τον Εθνικό Κήπο και τους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, το κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη κρύβει μια σπουδαία μόνιμη συλλογή που διαπερνά ολόκληρη την ελληνική Ιστορία, αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις.
Η μόνιμη συλλογή: Ονομάζεται "Η Ελλάδα στο Μουσείο Μπενάκη" και αποτελείται από 40.000 έργα περίπου, από την αρχαιότητα και τη ρωμαϊκή εποχή ως τον μεσαίωνα, το Βυζάντιο, την φραγκοκρατία, την οθωμανική κατοχή, την Επανάσταση του ’21 και το νέο ελληνικό κράτος ως τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Αυτή την περίοδο: Θα βρείτε και την έκθεση «Η αναγέννηση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν», ένα αφιέρωμα στο έργο του Σαντιάγο Καλατράβα στον κατεστραμμένο ναό της Νέας Υόρκης μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου (ως τις 25/10). Τον Νοέμβριο, το μουσείο θα φιλοξενήσει την δωρεά Βαλαδώρου, ένα σπουδαίο κληροδότημα αρχαίων, νεότερων και εκκλησιαστικών αντικειμένων ενός συλλέκτη στην Αθήνα του 20ου αιώνα.
Info: Τετάρτη, Παρασκευή 9.00-17.00, Πέμπτη, Σάββατο 9.00-24.00, Κυριακή 9.00-15.00
Εισιτήριο: Γενική είσοδος 7€, περιοδικές εκθέσεις 5€, ελεύθερη είσοδος κάθε Πέμπτη (και όλες τις μέρες για ανέργους, ανηλίκους και ΑΜΕΑ)

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο  
Βασ. Σοφίας 22, τηλ: 2132139500

Στεγάζεται στο υπέροχο μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας – με έναν υπέροχο κήπο στον οποίο, παρεμπιπτόντως λειτουργεί και ένα όμορφο café – και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μουσεία διεθνώς για την τέχνη και τον πολιτισμό των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Διαθέτει περισσότερα από 25.000 αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο ως τον 20ο αιώνα και είναι οργανωμένα σε συλλογές: Αντιγράφων, γλυπτών, κεραμικών, μικροτεχνίας, νεότερης και σύγχρονης τέχνης, πινάκων, τοιχογραφιών, υφασμάτων, φορητών εικόνων, ξυλόγλυπτων, χειρογράφων, ψηφιδωτών κ.α.
Η μόνιμη έκθεση: …μας προσκαλεί σε μια διαδρομή με τίτλο «Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία», οργανωμένη χρονικά και θεματικά. Ξεκινά με την μετάβαση από τον αρχαίο κόσμο στο Βυζάντιο, στη συνέχεια μας συστήνει τον κόσμο του Βυζαντίου, τον πνευματικό κόσμο του 15ου αιώνα, την μετάβαση στη νεότερη εποχή και τη σχέση του Βυζαντίου με τη νεότερη τέχνη.
Info: Δευτέρα-Κυριακή 8.00-20.00, εισιτήριο 4€ (δωρεάν για ανηλίκους)

Πολεμικό Μουσείο  
Β. Σοφίας και Ριζάρη, τηλ: 2107252974

Σε μια τοποθεσία όπου κατά τον μεσοπόλεμο λειτουργούσε στρατόπεδο, την δεκαετία του ’70 άνοιξε τις πόρτες του το Πολεμικό Μουσείο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που ξεχώρισε χάρη στο ασυνήθιστο σχήμα του, υπακούοντας στις εκλεκτιστικές τάσεις του μοντερνισμού του ’50.
Η μόνιμη συλλογή: Οι εκθεσιακοί χώροι τυ Μουσείου αναπτύσσονται σε τέσσερα επίπεδα και παρουσιάζουν εικόνες της ελληνικής ιστορίας από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Ο καλύτερος τρόπος να περιηγηθείτε στα εκθέματα είναι να αρχίσετε από τον 1ο όροφο. Θα δείτε την αίθουσα όπλων με σπάνια αγχέμαγα και πυροβόλα διάφορων εποχών από όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένων όπλων-κοσμημάτων της Ελληνικής Επανάστασης. Θα βρείτε επίσης χάρτες και χαρακτικά του ελλαδικού χώρου που διηγούνται τα γεγονότα της εποχής με τον δικό τους τρόπο, και θα κάνετε ένα πέρασμα από τις πολεμικές συγκρούσεις που άλλαξαν τον κόσμο μας από την αρχαιότητα και τα χρόνια του Μ. Αλέξανδρου ως τους Βαλκανικούς και Παγκοσμίους Πολέμους, την εκστρατεία στην Κορέα και τις αποστολές στην Κύπρο. Τέλος, θα περιηγηθείτε στη συλλογή αεροσκαφών και κανονιών στην αυλή του μουσείου.
Info: Ανοιχτό καθημερινά εκτός Δευτέρας, 9.00-17.00, είσοδος 3€ (δωρεάν για ανηλίκους, φοιτητές, ΑΜΕΑ)

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης  
Β. Σοφίας και Ηροδότου 1/Νεοφύτου Δούκα 4, τηλ: 2107228321-3

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι αφιερωμένο στη μελέτη και προβολή των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κυκλαδική τέχνη της 3ης π.Χ. χιλιετίας. Ιδρύθηκε το 1986, αρχικά για να στεγάσει την ιδιωτική συλλογή του Νικολάου και της Ντόλλης Γουλανδρή και σταδιακά επεκτάθηκε για να φιλοξενήσει και άλλες σημαντικές συλλογές-δωρεές.
Οι μόνιμες συλλογές: Σήμερα, στις αίθουσες του μουσείου, παρουσιάζονται τρεις μεγάλες πολιτισμικές ενότητες, αυτές της Κυκλαδικής Τέχνης (ως το 2000π.Χ.), της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης (ως το 395μ.Χ.) και της Αρχαίας Κυπριακής τέχνης (3900π.Χ.-6ος αι. μ.Χ.). Αυτές τις συλλογές θα τις θαυμάσετε στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου, που παντρεύει τα σπουδαία εκθέματα με την σημερινή τεχνολογία, μέσα από διαδραστικές οθόνες και όμορφα παρουσιασμένες πληροφορίες.
Οι περιοδικές εκθέσεις: Θα τις βρείτε στο Μέγαρο Σταθάτου, στο γοητευτικό κτίριο που επικοινωνεί με το κεντρικό, και φιλοξενεί εκθέσεις αρχαιολογίας αλλά και σύγχρονης τέχνης. Από 22/10/2015, παρουσιάζεται η έκθεση “Numbers are Prehistoric” του Mario Merz, του ιταλού καλλιτέχνη του κινήματος Arte Povera, που παίζει με την μαθηματική ακολουθία Fibonacci. Επίσης, το Μουσείο διοργανώνει πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια για παιδιά κάθε Σαββατοκύριακο, αλλά και διαλέξεις για ενηλίκους σε τακτική βάση, ενώ διαθέτει και ένα εξαιρετικό café-restaurant στο αίθριό του, για να δοκιμάσετε δημιουργική ελληνική κουζίνα.
Info: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο 10.00-17.00, Πέμπτη 10.00-20.00, Κυριακή 11.00-17.00, εισιτήριο 7€ (κάθε Δευτέρα 3,50€, καθημερινά δωρεάν για ανηλίκους, ΑΜΕΑ)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v