Ξεναγήσεις στα Μουσεία: Μάθε, παιδί μου, Ιστορία

Τα μουσεία της Αθήνας έχουν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες να μας διηγηθούν. Κι οι ξεναγήσεις αναλαμβάνουν να μας τις μεταφέρουν.
Ξεναγήσεις στα Μουσεία: Μάθε, παιδί μου, Ιστορία
της Ηρώς Κουνάδη

Αυτό το καρτελάκι που κοιτάζεις πίσω από μια γυάλινη προθήκη, γράφει απλώς «αγγείο, 3η χιλ. π.Χ.». Το πόσες ιστορίες κρύβουν αυτές οι τρεις-συντομογραφίες-και-μια-λέξη δεν θα το υποψιαστείς, μέχρι να ακολουθήσεις μια οργανωμένη ξενάγηση στο μουσείο, και να αντιληφθείς πόσα πράγματα έχανες περιδιαβαίνοντας μόνος σου προθήκη την προθήκη: Πόσες ιστορίες έχεις να μάθεις, και πόσο ενδιαφέρουσα μπορεί πραγματικά να γίνει η Ιστορία, αν της βγάλεις τις βαρετές χρονολογίες και τη φέρεις στο επίπεδο των ανθρώπων.

Για να διαπιστώσετε του λόγου μας το αληθές, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε μια από τις οργανωμένες ξεναγήσεις που τρέχουν αυτές τις μέρες στα αθηναϊκά μουσεία.

Στα Μυστήρια των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης στο Μουσείο της Ακρόπολης
Κάθε Τρίτη, Σάββατο και Κυριακή, στις 13.00
Και Κάθε Παρασκευή στις 20.00
Είσοδος ελεύθερη (με το εισιτήριο γενικής εισόδου του Μουσείου της Ακρόπολης)
Διάρκεια ξενάγησης: 50 λεπτά

Δύο διαφορετικές ξεναγήσεις πραγματοποιούνται μέχρι και τον Ιανουάριο του 2016 στην περιοδική έκθεση που φιλοξενείται στο Μουσείο της Ακρόπολης για την Σαμοθράκη και το Ιερό των Μεγάλων θεών.

Στη βραδινή ξενάγηση (Παρασκευές στις 20.00) γνωρίζουμε το ιερό των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης και το ιερό της Αθηνάς στην Αθηναϊκή Ακρόπολη και τους θεϊκούς πρωταγωνιστές τους, και μαθαίνουμε για τους μύθους, τις τελετουργίες, την παρουσία και τις προσδοκίες των αρχαίων επισκεπτών τους, μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα τοπία και τους ήχους τους. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Στις πρωινές ξεναγήσεις ταξιδεύουμε καθημερινά στη φύση, στους ανθρώπους και στο παρελθόν του νησιού με πλοηγούς τους Αρχαιολόγους - Φροντιστές του Μουσείου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Στις Σημαντικότερες Εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων στο Μουσείο Ηρακλειδών
Κάθε Πέμπτη 18:00-19:30
Κάθε Σάββατο & Κυριακή 12:00-13:30 & 16:00-17:30
Κόστος συμμετοχής: 10€ το άτομο (περιλαμβάνεται το εισιτήριο εισόδου στο μουσείο)

Κτησίβιος ο Αλεξανδρεύς, Ερατοσθένης ο Κυρηναίος, Αινείας ο Τακτικός, Φίλων ο Βυζάντιος, Ήρων ο Αλεξανδρεύς, Αρίσταρχος ο Σάμιος, Ίππαρχος ο Ρόδιος. Ονόματα σχεδόν άγνωστα στους περισσότερους από εμάς, κι όμως: είναι οι πρωτοπόροι μαθηματικοί, γεωγράφοι, αστρονόμοι, φιλόσοφοι κι εφευρέτες της αρχαιότητας, που με τα τεχνολογικά τους επιτεύγματα έθεσαν τις βάσεις του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Οι ξεναγήσεις στο Μουσείο Ηρακλειδών (Απ. Παύλου 37, Θησείο) υπόσχονται να μας συστήσουν μερικά από τα σπουδαιότερα τεχνολογικά επιτεύγματά τους. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Ξεναγήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 213 2144800
Κόστος συμμετοχής: 50€ για ομάδες 2-5 ατόμων (ήτοι 10€ το άτομο αν είστε πέντε άτομα)
Διάρκεια ξενάγησης: 1 ώρα

Θέλετε βοήθεια για να αποκωδικοποιήσετε τις χιλιάδες ιστορίες και τα εκθέματα-θησαυρούς του Αρχαιολογικού Μουσείου; Οι ξεναγοί του μουσείου είναι στη διάθεσή σας, και μπορούν να αναλάβουν τρεις διαφορετικές ξεναγήσεις –όποια διαλέξετε εσείς:

- Στα αντιπροσωπευτικότερα αντικείμενα του μουσείου
- Στις επιμέρους συλλογές
- Στα ενδιαφέροντα του επισκέπτη, π.χ. συγκεκριμένη χρονική περίοδος, εξέλιξη κάποιας έκφανσης της τέχνης (για παράδειγμα γλυπτική) ή θεματικές ενότητες, όπως παιδί, αθλητισμός, γυναίκα, παιχνίδι, δημόσιος βίος, κ.α.

Στο Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι
Κάθε Πέμπτη στις 18.00
Διάρκεια ξενάγησης: 50 λεπτά
Κόστος συμμετοχής: 3€ το άτομο

Το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της Αθήνας, το εργοστάσιο που φώτιζε όλη την πόλη για 130 χρόνια, μας συστήνεται μέσα από μία διαδρομή, έξι κτίρια και δεκατρείς στάσεις. Τη μουσειακή διαδρομή συνοδεύουν σχεδιαστικές αναπαραστάσεις του μηχανολογικού εξοπλισμού, 3D απεικονίσεις, προβολές, ακουστικό υλικό, αντικείμενα της μουσειακής συλλογής και ιστορικά τεκμήρια.

Μέσα από την ξενάγηση, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, να θαυμάσει τα παλιά μηχανήματα, να ανακαλύψει το ρόλο των εργαζομένων του εργοστασίου, να γνωρίσει τις συνθήκες εργασίας, τις συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή του Γκαζιού και να εξοικειωθεί με έννοιες όπως η βιομηχανική κληρονομιά και αρχαιολογία. Ταυτόχρονα, έρχεται σε επαφή με τις μυρωδιές του παλαιού εργοστασίου, ακούει τις ιστορίες των εργαζομένων μέσα από τα κορνούτα και αγγίζει τις μηχανές που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν και γέμιζαν με ενέργεια όλη την πόλη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v