Κινητή έκθεση Βακαλό: Το design πάει στο μετρό

Το Κολλέγιο Βακαλό συνεχίζει, μέχρι και το τέλος του μήνα, να ομορφαίνει το μετρό της Αθήνας, έχοντας μετατρέψει τους συρμούς σε κινητή έκθεση design. Ο Κοσμήτορας του Κολλεγίου μας εξηγεί το σκεπτικό της έκθεσης και μας μιλά για την ομορφιά του design σε έναν κόσμο γεμάτο αρνητισμό.
Κινητή έκθεση Βακαλό: Το design πάει στο μετρό
Οι επιβάτες κοντοστέκονται. Λίγο πριν καθίσουν στις θέσεις του μετρό, ή λίγο πριν αποβιβαστούν στην αποβάθρα, το μάτι τους πιάνει κάτι διαφορετικό. Στα διαχωριστικά των καθισμάτων, εκεί που συνήθως φιγουράρουν εμπορικές διαφημίσεις, αυτόν τον Σεπτέμβριο συμβαίνει κάτι διαφορετικό: Έχει εγκατασταθεί… το design.

Το Κολλέγιο Βακαλό Art & Design εγκαινίασε μια φρέσκια ιδέα, την εγκατάσταση μιας κινητής έκθεσης design των σπουδαστών του σε συρμούς του μετρό της Αθήνας, θέλοντας να πλημμυρίσει την «υπόγεια» ζωή της πόλης με τέχνη, design και όμορφες εικόνες.

«Το μετρό είναι μοντέρνο, διατρέχει ολόκληρη την πόλη, είναι αξιόπιστο και η έκθεση σε αυτό λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο ως συμβολισμός: Ο σφυγμός της δημιουργίας χτυπά και πλημμυρίζει τις υπόγειες αρτηρίες της πόλης. Όπως γίνεται άλλωστε και με την τέχνη στην ζωή μας, την οποία και επηρεάζει συχνά χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε», εξηγεί ο κ. Παντελής Τσάβαλος, Κοσμήτορας του Κολλεγίου, για το σκεπτικό της έκθεσης.



Η κινητή έκθεση Design πραγματοποιείται σε ένα συρμό από τις αρχές Σεπτεμβρίου και λήγει την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στις γραμμές 2 (Άγ. Αντώνιος-Άγ. Δημήτριος) και 3 (Αιγάλεω-Αεροδρόμιο). Συγκεκριμένα, εκτίθενται 34 επιλεγμένα έργα σπουδαστών του Κολλεγίου, τα οποία στήθηκαν στα διαχωριστικά των καθισμάτων και επαναλαμβάνονται σε όλα τα βαγόνια. Την έκθεση έχουν ήδη δει περισσότεροι από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας.



Ο μητροπολιτικός σιδηρόδρομος αποτελεί ένα από τα εμβλήματα του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού, ταυτισμένος με την ταχύτητα, τη ζωή της μεγαλούπολης, τα καταιγιστικά οπτικά ερεθίσματα και τη συναρπαστική εμπειρία του πλήθους. Όψιμο "απόκτημα" της Αθήνας, το Μετρό σηματοδοτεί επιπλέον για την Ελλάδα μια εποχή έντονης αισιοδοξίας, ανέφελης ακόμα από τη βαθειά κρίση των τελευταίων χρόνων



Τέχνη και χρηστική αξία. Ομορφιά και καθημερινότητα. Έκθεση design σε ένα μέσο καθημερινής μετακίνησης. Γεφυρώνονται αυτά τα ζεύγη; «Αυτός ακριβώς είναι και ο ρόλος της σχολής μας», απαντά ο κ. Τσάβαλος. «Το ζητούμενο είναι η γεφύρωση του αισθητικού αντικειμένου, του έργου τέχνης, που συνήθως βρίσκεται απομονωμένο σε κάποιο μουσείο ή σε μια γκαλερί, με τον καθημερινό χώρο», συμπληρώνει.



Στο πλαίσιο της μεθοδικής στρατηγικής του όσον αφορά την ευρεία ενημέρωση για τη φύση και το ρόλο του Design, το Κολλέγιο Βακαλό επιχειρεί αυτή την πρωτότυπη έκθεση, η οποία μεταφέρει την "τέχνη της καθημερινότητας" στο χώρο και το χρόνο που κυλάει η καθημερινότητα της πόλης: αφίσες, διαφημίσεις, εικονογράφηση, τυπογραφία, προϊόντα, gadgets, σήματα και λογότυπα, φωτογραφία, web design, computer graphics, χώροι κατοικίας, καταστήματα και εκθεσιακά περίπτερα, εικαστικές κατασκευές, μικρογλυπτική, θεατρικά σκηνικά και κοστούμια. Οι αποτυπώσεις της εφαρμοσμένης αισθητικής θα συναντήσουν για λίγο τα φευγαλέα βλέμματα, αναπαράγοντας έτσι την ουσία του Design: ένα γοητευτικό παιχνίδι των αισθήσεων, παροδικό αλλά και τόσο καθοριστικό, που διαμορφώνει τελικά την εμπειρία του σύγχρονου ανθρώπου.



«Δυστυχώς», τονίζει ο κ. Τσάβαλος, «πολλοί Έλληνες δεν είναι ιδιαίτερα “εκπαιδευμένοι” σε σχέση με το design». Η έκθεση, επομένως, σε έναν καθημερινό χώρο είναι ένα βήμα για να εξοικειωθούν: «Οι επιβάτες έχουν συνηθίσει στα συγκεκριμένα σημεία να βλέπουν διαφημίσεις εμπορικών προϊόντων. Τώρα βλέπουν κάτι διαφορετικό, ξαφνιάζονται και δείχνουν ενδιαφέρον, πολλοί πλησιάζουν και διαβάζουν ή παρατηρούν τα έργα. Τους προσφέρουμε μια αισθητική πρόταση», μας λέει. 

Ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία λαμβάνουμε συνεχώς αρνητικά σήματα, όπως μας αναφέρει ο Κοσμήτορας της Σχολής, η έκθεση έχει σκοπό να εξισορροπήσει τον αρνητισμό με δημιουργικά σχέδια, δείχνοντας πως υπάρχει ένας πιο όμορφος κόσμος. 

info
Έκθεση σε συρμό του Μετρό
Γραμμές "Άγ. Αντώνιος-Άγ. Δημήτριος" και "Αιγάλεω-Αεροδρόμιο"
1-30 Σεπτεμβρίου, κατά τις ώρες λειτουργίας του Μετρό
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v