ΤΕΧΝΕΣΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η Google φέρνει το Art Project στην Ελλάδα

Το πιο «φιλότεχνο» project της Google εγκαινίασε την συνεργασία του με τα Μουσεία Μπενάκη, Κυκλαδικής Τέχνης και Ακρόπολης, που μπορούν πλέον να φτάσουν σε κάθε οθόνη του πλανήτη μέσα από τα pixels της μεγαλύτερης ψηφιακής… γκαλερί.

Η Google φέρνει το Art Project στην Ελλάδα

Είναι μια συνηθισμένη μέρα στα γραφεία της Google. Και για τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης εταιρίας, αναπόσπαστο κομμάτι μιας συνηθισμένης ημέρας τους είναι η διάθεση του 20% του χρόνου τους σε οτιδήποτε τους φαίνεται ενδιαφέρον – τα λεγόμενα "20% projects" τους. Μερικοί από τους τεχνικούς, ορμώμενοι από την αγάπη τους για την μοντέρνα τέχνη, αποφασίζουν να αξιοποιήσουν αυτόν τον κανονισμό της Google ξεκινώντας την ψηφιοποίηση κάποιων έργων τέχνης.
Λίγα χρόνια μετά, το project όχι μόνο έχει ξεφύγει από τους τοίχους της Google, αλλά αριθμεί πάνω από 30.000 αντικείμενα τέχνης, ψηφιοποιημένα στην εντέλεια και διαθέσιμα δωρεάν σε όλο τον πλανήτη μέσα από το Google Art Project, αλλά φιλοξενεί από αυτόν τον Απρίλιο και εκθέματα τριών σημαντικών ελληνικών μουσείων, αυτά της Ακρόπολης, της Κυκλαδικής Τέχνης και του Μουσείου Μπενάκη.

Project από… pixels και τέχνη
 
Η συνεργασία της Google με τα μουσεία της Ακρόπολης, Μπενάκη και  Κυκλαδικής Τέχνης αποτελεί μέρος της διεύρυνσης του Art Project, που είχε ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2011 με 17 μουσεία σε 9 χώρες και το οποίο πλέον μετρά 151 εταίρους-μουσεία σε 40 χώρες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ήδη περισσότερα από 30.000 αντικείμενα τέχνης -διαθέσιμα σε υψηλή ανάλυση. 

Για τους τελευταίους επτά μήνες, η Google και τα τρία ελληνικά μουσεία συνεργάστηκαν στενά για την ολοκλήρωση του προγράμματος που προσφέρει στον «διαδικτυακό επισκέπτη» τη δυνατότητα να θαυμάσει, σε μοναδική ανάλυση, μερικά από τα ομορφότερα έργα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Έτσι, σήμερα μπορεί κανείς να "επισκεφθεί" μέσω του διαδικτύου και σε μοναδική ανάλυση, το γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, τη βυζαντινή συλλογή του Μουσείου Μπενάκη και τα ειδώλια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Ειδικά το Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί ένα από τα 46 πολιτιστικά ιδρύματα στα οποία  δίνεται η δυνατότητα στο «διαδικτυακό επισκέπτη» -με τη  χρήση της τεχνολογίας Street View- να περιηγηθεί στις αίθουσες του μουσείου και να θαυμάσει τα εκθέματα από όλες τις πλευρές τους, καθώς αυτά στέκονται ελεύθερα στο χώρο.

Όπως δήλωσε και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος που μίλησε στην επίσημη παρουσίαση του Art Project στην Ελλάδα, «η ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στις σημερινές ανταγωνιστικές συνθήκες ήταν μια υπόθεση στην οποία δεν έπρεπε να χάσουμε καθόλου χρόνο». Κάπως έτσι, ο υπεύθυνος του project, James Davis, κήρυξε την αρχή της συνεργασίας της Google με τα ελληνικά μουσεία, δήλωσε πως διατηρεί ανοιχτή την πόρτα σε κάθε μουσείο, και μας παρότρυνε «να δούμε, όχι απλώς να κοιτάξουμε την τέχνη» μέσα από την σύζευξη της τεχνολογίας και της τέχνης. 

Βασικά χαρακτηριστικά:
Οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν χρησιμοποιώντας το όνομα του καλλιτέχνη, το έργο τέχνης, το είδος της τέχνης, το μουσείο, τις συλλογές και τη χρονική περίοδο. Επίσης, ενσωματωμένα στην ιστοσελίδα βρίσκονται το Google+ καθώς και βίντεο hangouts, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στον επισκέπτη να δημιουργήσει μία ακόμα πιο ιδιαίτερη σχέση με τις γκαλερί.

Η ανάλυση στα έργα τέχνης:
Σαράντα έξι μουσεία επέλεξαν από ένα έργο το καθένα, για να φωτογραφηθεί σε εξαιρετικά υψηλή ανάλυση, με την τεχνολογία “gigapixel”. Κάθε μια από αυτές τις εικόνες αποτελείται από 7 δισεκατομμύρια pixels, επιτρέποντας έτσι στο θεατή να μελετήσει λεπτομερώς το έργο και τις λεπτομέρειές του, τις πινελιές ή την πατίνα, κάτι που θα ήταν αδύνατον να συμβεί με γυμνό μάτι. Λεπτομέρειες που παρατηρούνται με δυσκολία, τώρα φαίνονται ξεκάθαρα, όπως για παράδειγμα οι μικροσκοπικές φιγούρες στο έργο του Bruegel, Tower of Babel, τα σύμβολα στη Piedra del Sol του Μεξικό ή οι λεπτομέρειες στο αριστούργημα του Seurat, A Sunday on La Grande Jatte.

Η συλλογή του Google Art Project μετρά πλέον 30.000 έργα τέχνης. Η ανάλυση των εικόνων αυτών σε συνδυασμό με τη δυνατότητα του θεατή να κάνει zoom, επιτρέπει στους λάτρεις της τέχνης να ανακαλύψουν πτυχές των έργων που μπορεί να μην είχαν δει ξανά από τόσο κοντά, όπως για παράδειγμα οι μικρογραφίες ανθρώπων μέσα στο ποτάμι στο έργο του El Greco “View of Toledo”.

Δημιουργώντας τη δική σας συλλογή:
Η λειτουργία «My Gallery» επιτρέπει στον χρήστη να «σώσει» τα έργα τέχνης που επιθυμεί, δημιουργώντας τη δική του προσωπική συλλογή. Ο χρήστης μπορεί επίσης να προσθέσει σχόλια σε κάθε πίνακα καθώς και να μοιραστεί τη συλλογή που έχει δημιουργήσει με φίλους και συγγενείς. Είναι επίσης ένα ιδανικό εργαλείο για σπουδαστές ή ομάδες που δουλεύουν πάνω σε ομαδικά projects.

Το Art Project στην Ελλάδα σε νούμερα:
Μουσείο Ακρόπολης,: 24 έργα τέχνης
Μουσείο Μπενάκη: 510 έργα τέχνης-95 καλλιτέχνες
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: 159 έργα τέχνης-19 καλλιτέχνες

ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

Το site του GoogleArtProject
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2