5 εκθέσεις που αξίζει να δεις τώρα στην Αθήνα

Ζωγραφική, φωτογραφία, οπτικοακουστικά μέσα και πολύ φαντασία συνθέτους πέντε ενδιαφέρουσες εκθέσεις που τρέχουν τώρα στην Αθήνα.
5 εκθέσεις που αξίζει να δεις τώρα στην Αθήνα
Με έμπνευση από την Αθήνα, την πανδημία, την Ιστορία, το εδώ και το τώρα μας, ή το εκεί και το (όχι πολύ μακρινό) τότε μας, οι πέντε εκθέσεις που ακολουθούν έχουν σπουδαία πράγματα να σου πουν.

«Ειδύλλια Οδός» στην Τεχνόπολη

Συνολικά 33 καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένοι, εμπνέονται από την Αθήνα για να δημιουργήσουν έργα με πολλά και διαφορετικά μέσα: Το χώμα που μετουσιώνεται σε πηλό, τη σκληρότητα του μαρμάρου, τις κλωστές και υφάνσεις, τα υλικά της γης και της φύσης, το κεντίδι, το χαρτί, το κομψοτέχνημα.

Τα έργα επηρεασμένα από τη συνθήκη της πανδημίας και του παγκόσμιου εγκλεισμού, φανερώνουν την προσπάθεια να ξεφύγουμε στις σκέψεις και στα όνειρα. Περιπλάνηση σε μια Αθήνα χωρίς κόσμο, στα μονοπάτια του Λυκαβηττού, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στα Αναφιώτικα. Δρόμοι σημερινοί, δρόμοι 25 αιώνων: Οδός Παναθηναίων, Τριπόδων, Λεωκορίου, Διπύλου, Ειδύλλια. Ένα πέρασμα προς τον Πειραιά, την Ελευσίνα, προς τα προάστια της πόλης, από τις Ήριες Πύλες ή την Ιερά Οδό.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Νίκος Αλεξίου/ Δημήτριος Αντωνίτσης/ Ευγενία Αποστόλου/ Αντώνης Βολανάκης/ LyndaBenglis/ Ζωή Γαϊτανίδου/Βούλα Γουνελά/Μαριάννα Ιγνατάκη/Ανέστης Ιωάννου/Ηλίας Κοέν/Θάνος Κυριακίδης [BlindAdam]/Καλλιόπη Λεμού/Βασιλική Λευκαδίτη/Ελένη Λύρα/Δέσποινα Μεϊμάρογλου/Μιχάλης Μιχαηλίδης/Ευσεβία Μιχαηλίδου/Κωνσταντίνος Παλαιολόγος/Μαλβίνα Παναγιωτίδη/Άγγελος Παπαδημητρίου/Ραϋμόνδος/ Δημήτρης Ρεντούμης/AdriánVillarRojas/Έφη Σπύρου/Δανάη Στράτου/Μάγδα Ταμμάμ/Νάκης Ταστσιόγλου/NobukoTsuchiya/ Πάνος Φαμέλης/ Μάρω Φασουλή /Σωκράτης Φατούρος/Δέσποινα Φλέσσα/Παντελής Χανδρής

(*) Η έκθεση είναι επισκέψιμη ως τις 6 Μαρτίου, Τρίτη με Κυριακή 11.00-20.00, με εισιτήριο 5€ (φοιτητικό και ανέργων 3€)

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος: Ανώνυμες διαδρομές, Μια προσωπική ματιά στην Ελλάδα 2007-2017
Στο Μουσείο Μπενάκη

Οι αριστουργηματικές φωτογραφίες του Παναγιώτη Σωτηρόπουλου δεν εικονογραφούν την κρίση, αλλά ακροβατούν ανάμεσα σε ένα «πριν», ένα αβέβαιο «τώρα» κι ένα ακόμα πιο αβέβαιο «μετά». Ο Σωτηρόπουλος φωτογραφίζει αθόρυβα, με το αεικίνητο βλέμμα ενός περιπατητή που επιθυμεί να συλλάβει την συνολική εικόνα ενός τόπου και μιας εποχής. Στο πολυδιάστατο πλέγμα των εικόνων που παρουσιάζονται στην έκθεση, οδηγός του, όπως μας λέει ο ίδιος, ήταν η σκέψη πως η ατομική μοίρα δεν είναι ποτέ αποκλειστικά ατομική και πίσω από κάθε είδους δυσκολία και δυσλειτουργία κρύβονται σχεδόν πάντα το φάσμα της συλλογικής μοίρας και η κοινή ανθρώπινη ανάσα.

Συγκυριακά σήμερα που πραγματοποιείται αυτή η έκθεση, υπάρχει κάτι το ειρωνικό στο γεγονός ότι ενώ η πανδημία μάς αναγκάζει να κάτσουμε στη γωνιά μας, ταυτόχρονα μας δείχνει πόσο άρρηκτα συνδεδεμένοι είμαστε όλοι. Από αυτή την οπτική γωνία, ίσως είναι μια μοναδική ευκαιρία να ξαναδούμε κάποια ουσιαστικά ζητήματα για τις ζωές μας. Θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι μια κρίση καθιστά αυτονόητο ό,τι μέχρι χθες ήταν αδιανόητο, όμως όταν με το καλό όλα αυτά θα είναι παρελθόν, το πιθανότερο είναι να επιστρέψουμε στην προηγούμενη εύθραυστη και ανέμελη «κανονικότητα».

(*) Η έκθεση είναι επισκέψιμη μέχρι τις 13 Μαρτίου, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς 138, Πέμπτη και Κυριακή 10.00-18.00, Παρασκευή και Σάββατο 10.00-22.00, με εισιτήριο 5€ (μειωμένο 2,50€).

Βούλα Παπαϊωάννου, 1898-1990: Aπό τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη

Η Βούλα Παπαϊωάννου κατέχει μία εξέχουσα θέση ανάμεσα στους εκπροσώπους της ελληνικής φωτογραφίας, ενώ παράλληλα συμβαδίζει με όλους τους γνωστούς φωτογράφους της εποχής της που στράφηκαν προς τον άνθρωπο πιστεύοντας ότι με το έργο τους θα κάνουν καλύτερο τον κόσμο.

Δραστηριοποιήθηκε ως φωτογράφος για περίπου 30 χρόνια, από τα μέσα της δεκαετίας του ’30 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’60. Μυήθηκε στην τέχνη της φωτογραφίας από τον φωτογράφο Πάνο Γεραλή. Στα πρώτα της βήματα ασκήθηκε με επιτυχία σε λήψεις μουσειακών εκθεμάτων, τοπίου και αρχαιοτήτων. Μετά την είσοδο της Ελλάδας στον B΄ Παγκόσμιο πόλεμο και κατά τη γερμανική Κατοχή κατέγραψε τη ζωή του άμαχου πληθυσμού της Αθήνας, αποτυπώνοντας τη φρίκη του πολέμου με τις συγκλονιστικές φωτογραφίες των σκελετωμένων από την πείνα παιδιών. Το έργο της, με την κατάθεσή του από την ίδια στο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη το 1976, είδε πάλι το φως και επανεκτιμήθηκε κυρίως την τελευταία εικοσαετία.

(*) Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, Κολωνάκι), ως τις 6 Μαρτίου, Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο 10:00 - 18:00, Πέμπτη 10:00 - 00:00 και Κυριακή 10:00 - 16:00, με το εισιτήριο του μουσείου (12€ κανονικό, 9€ μειωμένο).

Life in the Pandemic στη Blank Wall Gallery
Φωκίωνος Νέγρη 55 Κυψέλη

Διεθνείς φωτογράφοι αποτυπώνουν με τα κλικ τους τι σημαίνει για αυτούς «Η Ζωή στην Πανδημία», σε μια έκθεση όπου πολλές από τις εικόνες θα σου φανούν οικείες, αν και οι συνθήκες ή τα τοπία δεν είναι ελληνικά. Τελικά τα συναισθήματα και οι αντιδράσεις των ανθρώπων πολλές φορές μέσα από την τέχνη ταυτίζονται, αν και οι εξωτερικές συνθήκες διαφέρουν.

«Ο φόβος, το άγχος και η απογοήτευση κυριάρχησαν στη σκέψη όλων μας» διαβάζουμε στο δελτίο τύπου της έκθεσης. «Σε τέτοιες στιγμές πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να βρουν διέξοδο μέσα από την τέχνη. Η φωτογραφία είναι ένας άμεσος τρόπος για να απεικονίσουν τη νέα πραγματικότητα αλλά και ταυτόχρονα να βρουν διέξοδο σε όλα όσα τους ενοχλούν, να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους». Αναλυτικά οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες εδώ

(*) Η έκθεση είναι επισκέψιμη με ελεύθερη είσοδο, καθημερινές εκτός Πέμπτης 5.30-21.30 και Σάββατο 12.30-14.30, έως τις 2 Φεβρουαρίου.

Κραυγές Βοήθειας στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση

Η έκθεση επιχειρεί να στρέψει την προσοχή μας στους συνανθρώπους μας οι οποίοι βιώνουν δύσκολες και πιεστικές καταστάσεις ανέχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, λόγω βίαιου ή αναγκαστικού ξεριζωμού από την πατρίδα τους ή λόγω ανυπαρξίας στέγης, φυλάκισης ή αναπηρίας. Σε αυτήν, παρουσιάζεται οπτικοακουστικό υλικό που προέρχεται από 20 συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν σε 4 διαφορετικές χώρες και πλαισιώνεται με εικαστικά έργα καταξιωμένων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, τα οποία αφηγούνται παράλληλες ιστορίες. Οι κραυγές βοήθειας που αναδίδουν τα έργα καλούν όλους εμάς να τις κατανοήσουμε και να αντιδράσουμε ανάλογα.

Συμμετέχουν οι: Γιάννης Αδαμάκης, Στάθης Βατανίδης, Βασίλης Βλασταράς, Γιώργος Γιώτσας, Γιώργος Καζάζης, Μάριος Καμχής, Αγγέλα Καράλη, Πένυ Κωνσταντίνου, Αφροδίτη Λίτη, Μανόλης Μεραμπελιώτης, Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Αθανάσιος Μπάθας, Δήμητρα Μπουρίτσα, Έλενα Παπαδημητρίου, Ελένη Παπανικολάου, Αριστείδης Πατσόγλου, Ιφιγένεια Σδούκου, Παναγιώτης Σιάγκρης, Κωνσταντίνος Τόλης, Στάθης Φώτης.

(*) Η έκθεση είναι επισκέψιμη ως τις 9 Φεβρουαρίου, Δευτέρα με Παρασκευή: 12:00-20:00 και Σάββατο 10:00-14:00, με ελεύθερη είσοδο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v