Η Εθνική Πινακοθήκη υποδέχεται αριστουργήματα από το Λούβρο

Τα εγκαίνια της αίθουσας περιοδικών εκθέσεων φέρνουν στην Εθνική Πινακοθήκη εκατό σημαντικά έργα από τις συλλογές του Λούβρου.
Η Εθνική Πινακοθήκη υποδέχεται αριστουργήματα από το Λούβρο

Το σταδιακό άνοιγμα της Εθνικής Πινακοθήκης συνεχίζεται, με πιο πρόσφατα εγκαίνια αυτά της αίθουσας περιοδικών εκθέσεων «Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός», σε έναν υπόγειο χώρο συνολικού εμβαδού 2000 τ.μ.

Η πρώτη έκθεση που θα φιλοξενηθεί εδώ, έχει τίτλο «Αναζητώντας την Αθανασία. Η τέχνη του πορτρέτου στις συλλογές του Λούβρου» και ανοίγει της πύλες της στο κοινό από τις 30 Νοεμβρίου.

Έως τα τέλη της χρονιάς αναμένεται να ανοίξει πλήρως η πτέρυγα με τις μόνιμες συλλογές δυτικοευρωπαϊκής τέχνης, όπου, σύμφωνα με την διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης θα εκτεθεί και ο κλεμμένος πίνακας του Πικάσο «Γυναικείο κεφάλι».



Η έκθεση θα περιλαμβάνει περισσότερα από εκατό πορτρέτα τα οποία επιλέχθηκαν από τις συλλογές του γαλλικού μουσείου- ζωγραφικά και γλυπτά, έργα τα οποία ξεκινούν χρονικά από τον πολιτισμό της Μεσοποταμίας και φτάνουν έως και τον 19ο Δυτικό αιώνα, καλύπτοντας 3.000 χρόνια ιστορίας, σε 13 θεματικές ενότητες, με βάση κυρίως την κοινωνική λειτουργία του πορτρέτου σε κάθε εποχή και όχι με χρονολογική σειρά.



Στο περιβάλλον που διαμορφώνει περιλαμβάνονται πολύτιμα μικροτεχνήματα του γαλλικού μεσαίωνα, το πορτρέτο σε φορητή μορφή για προσωπική χρήση. Ξεχωριστή ενότητα αποτελούν τα πορτρέτα γυναικών στην εξουσία από την εποχή των Φαραώ ως τη Μαρία Αντουανέτα και την Μαντάμ ντε Πομπαντούρ. Μεγάλοι δάσκαλοι της τέχνης όπως Βελάσκεθ, Ρέμπραντ, Βερονέζε, Γκόγια, Ρέινολτς, Νταβίντ, Ντελακρουά κ.ά, το αριστούργημα του Αντουάν Ζαν Γκρο «Ο Ναπολέων διασχίζει την Γέφυρα της Αρκόλης» κι αργότερα το νεκρικό προσωπείο του Ναπολέοντα παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση.



Στον πυρήνα της, οι Γάλλοι επιμελητές αναδεικνύουν την «Δύναμη του πνεύματος», με τα γλυπτά των φιλοσόφων του Διαφωτισμού Ρουσώ, Βολτέρο, Ντιντερό που συνομιλούν με την αρχέτυπη προτομή του Ομήρου.

Η αναφορά της έκθεσης στην Γαλλική Επανάσταση γίνεται με τον εμβληματικό πίνακα του Ζακ Λουί Νταβίντ «Ο θάνατος του Μαρά», ως μάρτυρα της ελευθερίας της καινούργιας εποχής.

Περισσότερα για την επίσκεψη σας θα βρείτε εδώ
 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v