Φανταστικές εκθέσεις και μουσεία για να δεις στις γιορτές

Αρχαιοελληνική ομορφιά, πορτρέτα από το Λούβρο, τα 200 χρόνια από την Επανάσταση αλλιώς, και άλλες ενδιαφέρουσες εκθέσεις που τρέχουν τώρα στην Αθήνα.
Φανταστικές εκθέσεις και μουσεία για να δεις στις γιορτές
Η περίοδος των γιορτών είναι ιδανική για να βάλεις λίγη έξτρα τέχνη στη ζωή σου… Κι αυτές είναι μερικές μόνο από τις σημαντικότερες εκθέσεις που τρέχουν αυτές τις μέρες.

Κάλλος στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι



Η μεγάλη περιοδική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης είναι μια γιορτή της ομορφιάς στην αρχαία ελληνική τέχνη, με 300 εμβληματικές αρχαιότητες από 52 μουσεία στην Ελλάδα, την Ιταλία και το Βατικανό, που παρουσιάζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους για πρώτη φορά εκτός των μουσείων προέλευσής τους. Τα εκθέματα που επιλέχθηκαν χρονολογούνται κυρίως από τον 7ο έως και τον 1ο αι. π.Χ., δηλαδή από την Αρχαϊκή έως και την Ελληνιστική περίοδο.
(*) Η έκθεση θα είναι ανοιχτή ως τις 16 Ιανουαρίου, Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10.00-17.00,
Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00-20.00 και Κυριακή: 11.00-17.00. Το εισιτήριο κοστίζει 15€ (το μειωμένο 10€).

Πορτρέτα από τις συλλογές του Λούβρου στην Εθνική Πινακοθήκη
Βασιλέως Κωνσταντίνου 50



Κατ’ αρχάς θα πούμε πως αν δεν έχεις πάει ακόμα στην Εθνική Πινακοθήκη, αξίζει να την βάλεις στο πρόγραμμα, και ανεξαρτήτως περιοδικής έκθεσης. Θα δεις αριστουργήματα δημιουργών όπως οι Νικηφόρος Λύτρας, Νικόλαος Γύζης, Ιάκωβος Ρίζος, Γιώργος Ιακωβίδης, Κωνσταντίνος Παρθένης, Νίκος Εγγονόπουλος, Δημήτρης Μυταράς, Αλέκος Φασιανός και πολλοί, πολλοί ακόμα. Η δε περιοδική έκθεση με τα πορτρέτα του Λούβρου που φιλοξενείται αυτές τις μέρες και περιλαμβάνει έργα των Ντελακρουά, Ζακ Λουί Νταβίντ, Αντουάν Ζαν Γκρο μεταξύ πολλών άλλων είναι ένας λόγος παραπάνω αν έχεις πάει να ξαναπάς.
(*) Η Εθνική Πινακοθήκη λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός Τρίτης 10.00-18.00 (τελευταία είσοδος στις 17.00) και τις Τετάρτες 10.00-21.00 (τελευταία είσοδος στις 20.00). Εισιτήρια 10€, φοιτητές και άνω των 65 ετών 5€, άνεργοι, παιδιά κάτω των 12 και ΑμΕΑ δωρεάν.

Πύλη-Portals στο Παλιό Καπνεργοστάσιο
Λένορμαν 218, Κολωνός



Στο υπέροχο κτίριο του Παλιού Καπνεργοστάσιου στη Λένορμαν, 59 καλλιτέχνες από 27 χώρες, ανάμεσά τους και 18 Έλληνες, εκθέτουν έργα εμπνευσμένα από ένα άρθρο που έγραψε η Ινδή Αρουντάτι Ρόι (του διάσημου μυθιστορήματος ο Θεός των Μικρών Πραγμάτων) στους Financial Times τον Απρίλιο 2020, στο οποίο έλεγε ότι η πανδημία είναι μια πύλη, ένα σημείο μετάβασης από έναν κόσμο σε έναν άλλο.
(*) Η είσοδος είναι ελεύθερη, με απαραίτητη προκράτηση θέσης. Η έκθεση λειτουργεί Τετάρτη, Παρασκευή, Κυριακή 11:00 – 19:00, Πέμπτη και Σάββατο 12:00 – 20:00. Το ΣΚ 25 και 26 Δεκεμβρίου θα είναι κλειστή. Η Παραμονή Πρωτοχρονιάς είναι η τελευταία μέρα, και το ωράριο διαμορφώνεται στο 11:00-15:00. Περισσότερα εδώ

Ο Θίασος του Κώστα Σπυρόπουλου στο Ίδρυμα Κακογιάννη
Πειραιώς 206, Ταύρος



Έναν πολύχρωμο «Θίασο» μας συστήνει ο διεθνής εικαστικός Κώστας Σπυρόπουλος, στη νέα του ατομική έκθεση, η οποία… δεν είναι μια ακόμα έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Μέσα από την ποπ αρτ αισθητική, ο Σπυρόπουλος δημιουργεί ποιητικές αλληγορίες, μεταμοντέρνες συνθέσεις και εικαστικά σκηνικά, μέσα στα οποία τοποθετεί τον Θίασό του, δίνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις γυναίκες και στα αντικείμενα που συνδέονται μαζί τους. Η ανδρική φιγούρα, όπου εμφανίζεται, έχει συντροφικό χαρακτήρα. Έντονα περιγράμματα, πλακάτα χρώματα, σε ένα πολυμορφικό σύμπαν που αναδεικνύει τους απλούς ήρωες της καθημερινότητας.
(*) Η έκθεση θα είναι ανοιχτή ως τις 2 Ιανουαρίου Δευτέρα ως και Κυριακή 18:00-22:00, με ελεύθερη είσοδο.

Ο Κανόνας του Παιχνιδιού στην The Project Gallery
Νορμανού 3, Μοναστηράκι



Για την κεντρική έκθεση του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ζητήθηκε από δέκα νέους εικαστικούς να εμπνευστούν από την εμβληματική ταινία του Ζαν Ρενουάρ και να δημιουργήσουν ισάριθμα έργα. Αυτά τα έργα τώρα ταξιδεύουν από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, για να φιλοξενηθούν στην The Project Gallery στο Μοναστηράκι, σε μια έκθεση που όπως λένε χαρακτηριστικά οι διοργανωτές της «μας υπενθυμίζει πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή οι κανόνες του παιχνιδιού». Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Μαρίνα Βελησιώτη, Νικόλας Βεντουράκης, Ξένια Βήτου, Κυριακή Γονή, Στάθης-Αλέξανδρος Ζούλιας, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Σοφία Στέβη, Διαμαντής Σωτηρόπουλος, Δημήτρης Τάταρης, Ντορέιντα Τζόγκου.
(*) Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη ως τις 29/01/2022, Τρίτη-Σάββατο, 12:00-20:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v