140 Δράσεις σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

140 εκδηλώσεις θα διεξαχθούν σε όλη τη χώρα από τις 15 Ιουλίου έως της 15 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».
140 Δράσεις σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία
Για δεύτερη χρονιά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμου θα παρουσιάσει τον θεσμό του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» καλώντας το κοινό σε μία γιορτή της Τέχνης, από άκρη σε άκρη της χώρας.

Ο θεσμός γνώρισε ιδιαίτερη ανταπόκριση και μεγάλη συμμετοχή από το κοινό πέρυσι κι έτσι θα μας κρατήσει συντροφιά και το φετινό καλοκαίρι. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να απολαύσουμε δράσεις Πολιτισμού στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία της χώρας. Ο αριθμός των εκδηλώσεων και των δρώμενων που θα διεξαχθούν μάλιστα φτάνουν τον αριθμό των 140 καλύπτοντας ένα διάστημα δύο μηνών.

Έτσι λοιπόν από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, θα στηθεί έναν πολύχρωμος ιστό σε ναούς, κάστρα, μνημεία, ιερά νησιά, αρχαίες πόλεις, γεφύρια και μουσεία.

Όλοι οι χώροι επιλέχθηκαν από την επιτροπή αξιολόγησης, σε αγαστή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3028/2002.

Κάθε ξεχωριστό δρώμενο συνδυάζει διάφορους τομείς τέχνης: Μουσική, Θέατρο, Χορός, Μουσικό Θέατρο, Εικαστικές Τέχνες/performances, Παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους μπολιάζονται δίνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα τα οποία μπορούν να απολαύσουν άνθρωποι κάθε ηλικίας.

Συνολικά 70 παραγωγές, προϋπολογισμού άνω των 2.000.000 ευρώ θα παρουσιαστούν σε περισσότερες από 140 παραστάσεις, συναυλίες και εικαστικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Αναλυτικά, οι παραστάσεις που περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα είναι: 27 θεατρικές, 15 μουσικές, 8 χορού, 8 μουσικού θεάτρου, 6 παιδικού θεάτρου, καθώς και 6 εικαστικές δράσεις.

Όλες οι παραγωγές αναπτύχθηκαν κατόπιν προτάσεων πρωτότυπης δημιουργίας που επιλέχθηκαν από την αρμόδια επιτροπή. Όλες οι προτάσεις βασίζονταν σε ένα εκ των ακόλουθων θεματικών αξόνων, οι οποίοι είχαν ως στόχο τους την ανάπτυξη συνεργειών και συνθέσεων πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας: Μυθολογία, Τραγικά σπαράγματα, Βυζάντιο, Μεσαίωνας – Αναγέννηση – Μπαρόκ,  Κλασικισμός – Ρομαντισμός, Παγκόσμια και Ελληνική Λογοτεχνία, Η πόλις.

Μέσω των παραγωγών του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», η σύγχρονη τέχνη αξιοποιεί εκθαμβωτικούς και ιστορικούς χώρους σε όλη την ελληνική επικράτεια όπως η αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί, η Δήλος, η Μονεμβασιά, ο Μυστράς, το Παλαμήδι, για να δώσει το στίγμα της. Παράλληλα όμως, οι παραγωγές φτάνουν σε σημαντικούς, μοναδικούς ιερούς τόπους, όπως το Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου, η αρχαία Όλυνθος, η Τύλισος, η Ευρωπός, τα αρχαία θέατρα των Γιτάνων, της Μίεζας και της Μεγαλόπολης.

Η παρουσίαση του θεσμού συνοδεύτηκε με την προβολή ειδικού σπότ, το οποίο εμπνεύστηκαν άνθρωποι του ελληνικού κινηματογράφου, συμμετέχοντας με τη δική τους δημιουργική φωνή. Το σποτ γυρίστηκε στη Στοά του Ιερού και στο ναό της Αρτέμιδος του αρχαιολογικού χώρου της Βραυρώνας.



Εδώ μπορείς να βρεις το αναλυτικό πρόγραμμα του «Όλη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός» , τη διοικητική και οργανωτική ευθύνη του οποίου έχει αναλάβει η Εθνική Λυρική Σκηνή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v