Οι (πανεύκολες) τάρτες της άνοιξης

της Αγάπης Μαργετίδη
Ότι άπασες οι εποχές είναι όμορφες είναι αναμφισβήτητο. Ότι τα λαχανικά και τα φρούτα όλων των εποχών έχουν το καθένα τη χάρη του είναι, επίσης, αναμφισβήτητο. Εξίσου αναμφισβήτητο είναι ότι το κάθε τυρί έχει τον δικό του χαρακτήρα. Η άνοιξη όμως και τα καλούδια της έχουν μια χάρη παραπάνω. Θέλετε γιατί είναι η εποχή της ανανέωσης, θέλετε γιατί βγαίνοντας από τον χειμώνα, που όσο και βαρύς μπορεί να μην ήταν, είναι σίγουρα μια πιο δύσκολη εποχή, θέλετε γιατί η φύση οργιάζει, θέλετε γιατί έρχεται το καλοκαίρι, για όποιον λόγο θέλετε, μιαν αδυναμία στην άνοιξη την έχουμε.
Στην πόλη ή στην εξοχή, στον μανάβη, στη λαϊκή της γειτονιάς μας ή στα περιβόλια έχουμε δεκάδες πειρασμούς. Χρώματα, γεύσεις, μυρωδιές, όλα είναι εκεί για να μας βάλουν στην κουζίνα. Δεν θέλουμε όμως να μείνουμε και για πολλή ώρα, φτάνει η κλεισούρα, την φάγαμε με το κουτάλι. Κατά τη γνώμη μου το πιο εύκολο, το πιο γρήγορο και το πιο πολύπλευρο φαγητό που μπορούμε να κάνουμε αυτή την εποχή είναι η τάρτα. Αλμυρή ή γλυκιά, για πρωινό, κολατσιό, μεσημεριανό ή βραδινό, για όποτε μας καπνίσει, μια τάρτα δίνει πάντα τη λύση στο αιώνιο και βασανιστικό ερώτημα του τι θα φάμε σήμερα.
Δεν έχουμε παρά να διαλέξουμε φρούτα και λαχανικά, κάποιο ή κάποια από τα φρέσκα λευκά τυριά της εποχής, να στρώσουμε ένα φύλλο ζύμης και έτοιμη η τάρτα στο πιτς φυτίλι. Σήμερα σας δίνω δύο συνταγές, μία για αλμυρή και μία για γλυκιά τάρτα τις οποίες θα ήθελα να χρησιμοποιήσετε περισσότερο ως καμβά για να δημιουργήσετε ό,τι τραβάει η όρεξή σας. Όλα τα υλικά είναι ενδεικτικά. Στα tips θα σας δώσω και άλλες ιδέες.
ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ & ΓΑΛΟΜΥΖΗΘΡΑ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα και της κάτω αντίστασης. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 500 γρ. γαλομυζήθρα με 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι και 1 γεμάτη κ.σ. μουστάρδα της αρεσκείας μας. Αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με ξύσμα λεμονιού και φρέσκο ψιλοκομμένο estragon. Ανακατεύουμε καλά για να έχουμε ένα λείο μίγμα. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετούμε ένα φύλλο σφολιάτας και με τη μύτη ενός μαχαιριού χαράζουμε περιμετρικά ένα περιθώριο 3 εκ., προσέχοντας να μην κόψουμε το φύλλο μέχρι κάτω. Με ένα πιρούνι τρυπάμε το φύλλο μέσα στο κάδρο που έχουμε σχηματίσει. Τοποθετούμε τη γέμιση μέσα στο κάδρο και την στρώνουμε με μία σπάτουλα για να έχει παντού το ίδιο πάχος.
Κόβουμε τις κορυφές από 2 μάτσα σπαράγγια παίρνοντας και λίγο από το κοτσάνι τους (δεν πετάμε αυτά που θα περισσέψουν, αλλά φτιάχνουμε ζωμούς και σούπες). Το πάνω μέρος των σπαραγγιών είναι τρυφερό και δεν χρειάζεται ξεφλούδισμα. Τα πλένουμε, τα στραγγίζουμε, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί, τα βάζουμε σε ένα μπολ, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο, ίσα να γυαλίσουν. Τα στοιχίζουμε πάνω από τη γέμιση. Χτυπάμε έναν κρόκο αυγού με ελάχιστο νερό και με προσοχή αλείφουμε το περιθώριο της ζύμης. Τοποθετούμε τη λαμαρίνα στο κάτω μέρος του φούρνου (να εφάπτεται με αυτό). Ψήνουμε για περίπου 30΄- 40΄, μέχρι να χρυσίσει η ζύμη και να ψηθεί η γέμιση. Απολαμβάνουμε την τάρτα χλιαρή.
Tips
Φωτογραφίες : Μόνικα Κρητικού