Σοκολατένιος γλυκός πασχαλινός επίλογος

Μια συνταγή για σούπερ σοκολατένια πουτίγκα που θα κλείσει με τον καλύτερο τρόπο το πασχαλιάτικο τραπέζι.
Σοκολατένιος γλυκός πασχαλινός επίλογος

της Αγάπης Μαργετίδη

Αχ φίλοι μου, τι την ήθελα την βόλτα στα μαγαζιά; Έφριξα πάλι. Από τις λαμπάδες με ό, τι πιο κακόγουστο μπιχλιμπίδι υπάρχει, κάτι τούλια της συμφοράς, κάτι πλαστικά παιχνίδια της πλάκας. Με Μπάρμπι στολισμένες για τα κορίτσια και τον Superman για τα αγόρια. Να μη σας πω ότι αυτές ήταν και οι πιο σεμνές, γιατί είδα μέχρι και λαμπάδα-σουβλάκι, λαμπάδα-φραπέ και λαμπάδα-πιστόλι, για όνομα!

Πού εξαφανίστηκε η ομορφιά; Σαν τους μάγκες, την πάτησε το τραίνο. Κι αν τα χρόνια της ψεύτικης ευμάρειας έφυγαν, μας ξέμεινε αμανάτι η κακογουστιά. Αυτή δεν βλέπω να μας εγκαταλείπει. Δεν θέλω όμως να κακοκαρδίζομαι χρονιάρες μέρες, ούτε να προβληματίζω κι εσάς.

Ας περάσουμε στον γλυκό επίλογο του φετινού πασχαλινού τραπεζιού με πουτίγκα από σοκολάτα. Ελαφριά, εύγευστη κι εύκολη στην προετοιμασία της. Ετοιμάζεται σε μόλις μισή ωρίτσα σκάρτη, θέλει μόνον χρόνο για να πήξει στο ψυγείο. Δείτε πώς θα την φτιάξετε.



Σοκολατένια πουτίγκα

Για 12 ατομικές πουτίγκες ή μία μεγάλη. Μουλιάζουμε 6 φύλλα ζελατίνας (12 γρ.) σε ένα μπολ με πολύ παγωμένο νερό. Λιώνουμε σε bain-marie 300 γρ. κουβερτούρας με περιεκτικότητα σε κακάο 55-65 %. Αποσύρουμε από την εστία. Στύβουμε δυνατά τη μαλακωμένη ζελατίνα και τη διαλύουμε σε 3-4 κ.σ. βραστό νερό. Ανακατεύουμε πολύ καλά και την προσθέτουμε στη λιωμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε με το σύρμα με μεγάλη επιμέλεια για να αναμιχθεί η ζελατίνη με τη σοκολάτα στην εντέλεια. Σ’ αυτό το στάδιο μπορούμε να αρωματίσουμε τη σοκολάτα με λίγες σταγόνες από κάποιο αιθέριο έλαιο (εσπεριδοειδή, γιασεμί, τριαντάφυλλο, πικραμύγδαλο, βανίλια, κ.λπ.). Χτυπάμε 2 ολόκληρα αυγά και 4 κρόκους με 150 γρ. ζάχαρη, μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Ενώνουμε τα δύο μίγματα ανακατεύοντας πολύ καλά με το σύρμα. Χτυπάμε 400 ml κρέμας γάλακτος σε ελαφριά chantilly και την ενσωματώνουμε στο μίγμα σταδιακά, ανακατεύοντας με σπάτουλα σιλικόνης, απαλά και με κυκλικές κινήσεις για να μην πέσει ο όγκος της χτυπημένης κρέμας. Στρώνουμε 12 θήκες για muffins ή μία στρογγυλή φόρμα με ή χωρίς τρύπα στη μέση (διαμέτρου περίπου 22 – 24 εκ.) με διάφανη ελαστική μεμβράνη, φροντίζοντας η μεμβράνη να περισσεύει γύρω γύρω για να είναι κατόπιν εύκολο να βγει το γλυκό. Μοιράζουμε το μίγμα στις θήκες ή το βάζουμε όλο στη φόρμα. Παγώνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες οπωσδήποτε. Ξεφορμάρουμε την ή τις πουτίγκες τραβώντας τις άκρες της μεμβράνης, την οποία αφαιρούμε προσεκτικά. Πασπαλίζουμε με κακάο και νιφάδες σοκολάτας που είναι πολύ εύκολο να φτιάξουμε μόνοι μας αντί να τις αγοράσουμε έτοιμες : βάζουμε μια πλάκα σοκολάτας στο ψυγείο και μόλις κρυώσει καλά, την ξύνουμε με τη λάμα ενός μεγάλου μαχαιριού, με φορά προς τον εαυτό μας.

Tips
• Όσο πιο καλής ποιότητας σοκολάτα χρησιμοποιήσουμε, τόσο πιο εύγευστο θα είναι το γλυκό.
• Οι θήκες για muffins δεν είναι όλες ίδιας χωρητικότητας, επομένως μπορεί η ποσότητα των ατομικών γλυκών να διαφοροποιηθεί προς τα πάνω ή προς τα κάτω.
• Έχω δει στα μαγαζιά ειδών ζαχαροπλαστικής διάφορες χαριτωμένες ατομικές ή μεγάλες φόρμες με πασχαλινά σχέδια (καμπάνες, λαγουδάκια, παπάκια, κ.α.). Τα παιδιά σας θα ξετρελαθούν. Αυτές οι φόρμες είναι συνήθως από σιλικόνη, επομένως δεν θα χρειαστεί να τις ντύσετε με μεμβράνη, παρά μόνον για να είστε σίγουροι πως το γλυκό θα ξεφορμαριστεί χωρίς πρόβλημα, αλείψτε τις με ελάχιστο σπορέλαιο.
• Τα βρώσιμα αιθέρια έλαια είναι πολύ δυνατά, γι’ αυτό καλό είναι να τα προσθέσετε σταδιακά και να δοκιμάζετε κάθε φορά.
• Επειδή το μίγμα είναι αραιό, εάν επιλέξετε να φτιάξετε ατομικές πουτίγκες, σας συνιστώ να βάλετε το μίγμα σε μια κανάτα με στόμιο για να την μοιράσετε χωρίς να κάνετε την κουζίνα λίμπα.
• Για τις νιφάδες σοκολάτας, μπορείτε να παίξετε με το είδος και να διαλέξετε μαύρη, γάλακτος ή λευκή.
• Στην αρχή είχα σκεφτεί να καλύψω τις πουτίγκες με γλάσο, όμως εν τέλει αποφάνθηκα πως το γλυκό θα βάραινε χωρίς λόγο, σε υπερβολική γλύκα και άχρηστες θερμίδες.

Όσο για τα σοκολατένια αυγά, θα επιμείνω στην παιδική ανάμνηση εκείνων, των παλιακών, με την φτενή φλοίδα πικρής σοκολάτας. Ούτε κολλημένα λουλουδάκια είχαν εκείνα τα αυγά, ούτε ένα σωρό άλλα διακοσμητικά από λιγωτική ζαχαρόπαστα. Είχαν κι έναν όμορφο φιόγκο, κόκκινο, από χοντρή γκρο κορδέλα. Κι αν η σοκολάτα δεν ήταν άλφα-άλφα, ούτε που το παίρναμε χαμπάρι, γιατί η ανεκπαίδευτη, αθώα, παιδική μας γεύση ήταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Καλό Πάσχα!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v