Αχ Βαλεντίνε μου εξωτικέ!

Μια συνταγή για φοβερή κρέμα σοκολάτα με blue tropical μαρμελάδα για να τιμήσετε τον Άγιο Βαλεντίνο ξεφεύγοντας από τις αποχρώσεις του ροζ και του κόκκινου.
Αχ Βαλεντίνε μου εξωτικέ!

της Αγάπης Μαργετίδη

Ας μην ξαναλέμε τα ίδια και τα ίδια. Ο λιγωτικός Βαλεντίνος δεν μου πάει, δεν μου πάει καθόλου. Μα τι να κάνω; Πώς να σας εγκαταλείψω στα κρύα του λουτρού τέτοια μέρα; Θα με φάνε οι τύψεις. Κι επειδή έχουν πονέσει τα ματάκια μου από τις μύριες αποχρώσεις του ροζ και του κόκκινου που πρωτοστατούν και κατακλύζουν τα ανθοπωλεία, τα ζαχαροπλαστεία, τα εστιατόρια και όλο το διαδίκτυο απ’ άκρη σ’ άκρη, εγώ θα πάω κόντρα στις συμβάσεις και θα βάψω τον Βαλεντίνο μπλε τυρκουάζ, να βγάζει μάτι, να μην μας πιάνει και το μάτι. Να μας μεταφέρει σε ζαχαρένια άμμο και ζεστά τροπικά νερά στην καρδιά του χειμώνα, στις Σεϋχέλλες ας πούμε. Φτιάξτε βαλίτσες και φύγαμε!


Κρέμα σοκολάτα με blue tropical μαρμελάδα

Για 4 άτομα. Πρώτη φτιάχνουμε την μαρμελάδα. Στραγγίζουμε καλά μία κονσέρβα με κομπόστα αχλαδιών και πολτοποιούμε τα φρούτα με το ραβδομπλέντερ, ούτως ώστε να έχουμε έναν λείο πουρέ. Τον βάζουμε σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε 2 κοφτές κ.σ. ζάχαρη και λίγες σταγόνες λεμόνι και φέρνουμε σε ελαφρύ βρασμό σε μέτρια φωτιά για περίπου 15΄, μέχρι να πήξει το μίγμα σαν μαρμελάδα. Την αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε σταδιακά λικέρ blue curaçao, μέχρι η μαρμελάδα να γίνει τυρκουάζ. Την παγώνουμε στο ψυγείο. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε κατσαρολάκι φέρνουμε σε ελαφρύ βρασμό σε μέτρια φωτιά 200 γρ. σοκολάτα με 75 % περιεκτικότητα σε κακάο κομμένη σε μικρά κομματάκια, με 150 ml νερό και 125 ml κρέμα γάλακτος. Σιγοβράζουμε για 10΄ περίπου. Παράλληλα ετοιμάζουμε ένα σιρόπι σαν ανοιχτόξανθη καραμέλα με 60 γρ. ζάχαρη και 4 κ.σ. νερό, βράζοντάς τα για περίπου 4΄-5΄ σε δυνατή φωτιά. Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε την καραμέλα στο μίγμα της σοκολάτας, με προσοχή για να μην πιτσιλίσει η καραμέλα και καούμε, προσθέτουμε ακόμη 125 ml κρέμα γάλακτος και τέλος ενσωματώνουμε 60 γρ. βούτυρο που έχουμε αφήσει να ζεσταθεί σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα ή με σπάτουλα σιλικόνης και μοιράζουμε την κρέμα σε 4 ποτήρια. Παγώνουμε στο ψυγείο για πολλές ώρες, ακόμη καλύτερα από την προηγούμενη μέρα. Λίγο πριν σερβίρουμε, απλώνουμε λίγη μαρμελάδα στην επιφάνεια κάθε κρέμας και σερβίρουμε.



Tips
-Η συνταγή αυτή είναι μια απλούστερη παραλλαγή του ίδιου γλυκού στο βιβλίο μου “The Frozen Banker Project: Μία σουρεαλιστική προσέγγιση στη γαστρονομία”. Στην πρωτότυπη συνταγή χρησιμοποίησα κομπόστα από litchis, αυτό το υπέροχο κινέζικο φρούτο. Όμως επειδή δεν είναι καθόλου εύκολο να βρούμε την εν λόγω κομπόστα στην ελληνική αγορά, επειδή συν τοις άλλοις είναι πολύ δύσκολο να φτιάξουμε μόνοι μας τη μαρμελάδα από φρέσκα litchis (που επίσης είναι δυσεύρετα), η κομπόστα από αχλάδι (ή μήλο) είναι η δεύτερη καλύτερη επιλογή. Επιλέξτε μια μάρκα κομπόστας που να μην έχει πολλή ζάχαρη. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μόνοι σας πανεύκολα την κομπόστα, όπως σας είχα δείξει προ καιρού, μόνο που θα πρέπει πρώτον να μην βάλετε μπαχαρικά για να πρωτοστατήσει το άρωμα του λικέρ και δεύτερον να την πολτοποιήσετε σε λείο πουρέ, για να την χρησιμοποιήσετε στη σημερινή συνταγή.
-Το λικέρ blue curaçao, εκτός από το εκτυφλωτικό του χρώμα, είναι στη βάση του λικέρ με έντονο, μεθυστικό άρωμα πορτοκαλιού. Μπορείτε να αρωματίσετε και την κρέμα σοκολάτας με λίγες σταγόνες από βρώσιμο αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού.
-Εάν δεν βρείτε κουβερτούρα με 75 % περιεκτικότητα σε κακάο ή εάν απλώς θέλετε λιγότερο έντονη σοκολάτα και χρησιμοποιήσετε κάποια με μικρότερη περιεκτικότητα, μειώστε λίγο τη ζάχαρη για να μην είναι η κρέμα λιγωτική.

Έτσι μάλιστα, δεν έχω κανένα πρόβλημα να γιορτάσω τον Βαλεντίνο κι όποιον άλλον θέλετε! Να δούμε τι θα σκαρφιστώ του χρόνου. Μέχρι τότε, Happy Blue Tropical Valentine’s Day!


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v