Σας παρακαλούμε καλέ κύριε

Στην φιλανθρωπία των σούπερ μάρκετ και στο καθαρό τους βλέμμα αποφάσισε να στηριχθεί η κυβέρνηση ανταλλάσσοντας το πλαφόν σήμερα με μελλοντικές μειώσεις

Σας παρακαλούμε καλέ κύριε

Πνίγονται σου λέει οι καημένες οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ από το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους. Πώς θα τα βγάλουν πέρα; Πώς θα κρατήσουν τις προσδοκίες των αγορών ψηλά;

Είδαν και απόειδαν και ζήτησαν τη βοήθεια της κυβέρνησης. Και εκεί το δαιμόνιο επιτελείο του Κηυριάκου Μητσοτάκη τούς γράπωσε: Αν θέλετε να καταργήσω το περιθώριο κέρδους που -έστω υποτυπωδώς- σας εμπόδιζε να αισχροκερδείτε θα πρέπει να μου υποσχεθείτε ότι για δύο μήνες δεν θα κάνετε καμία ανατίμησης σε προϊόντα. Α, και δεν χρειάζεται να δεσμευτείτε επισήμως ή να ορίσουμε κυρώσεις αν δεν τηρήσετε τον λόγο σας- αρκεί ο λόγος σας και το καθαρό σας βλέμμα.

Πρακτικά δηλαδή η κυβέρνηση εκχώρησε ένα από τα λίγα όπλα κατά της ακρίβειας με αντάλλαγμα μια προσδοκία ορισμένων υποτιμήσεων από τον Σεπτέμβριο και μετά και μια αεράτη υπόσχεση ότι μέχρι τότε οι επιχειρηματίες των σούπερ μάρκετ θα είναι καλά παιδιά και δεν θα κάνουν ανατιμήσεις.

Δεν την λες και επιτυχία τη συμφωνία – τουλάχιστον όχι για την πλευρά των καταναλωτών.

Επίσης δεν είναι ανακοινώσιμη η λίστα των 2000 αγαθών που ΘΑ υποτιμηθούν από τον Σεπτέμβριο και έπειτα, ενώ είναι ανακοινώσιμο πως σε αυτήν θα περιλαμβάνονται μόνο τυποποιημένα και όχι νωπά προϊόντα (κατά σύμπτωση, αυτά τα τελευταία είναι που έχουν ακριβύνει περισσότερο τους τελευταίους μήνες…).

Οι κακοπροαίρετοι θα πουν ότι χωρίς τη λίστα των προϊόντων δεν μπορεί ο κόσμος να παρατηρήσει την πορεία των τιμών και να υπάρξει καταγραφή για το αν τελικά θα γίνουν οι υπεσχημένες υποτιμήσεις. Αλλά εμείς γιατί να πέσουμε σε αυτό το επίπεδο τη στιγμή που ο πρωθυπουργός μάς λέει ότι υπάρχει «συναντίληψη» κυβέρνησης και επιχειρηματιών; Τα προβλήματά μας λύθηκαν!

Αυτά βέβαια από Σεπτέμβρη, όχι από τώρα (τώρα απλώς θα καταργηθεί το πλαφόν που λέγαμε και θα περιμένουμε από τους επιχειρηματίες να κρατήσουν τον λόγο τους). Ο σκιτσογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης πόσταρε στον λογαριασμό του στο Facebook την εξής σχετική σκέψη: «Αυτό που τα σούπερ μάρκετ θα μειώσουν τις τιμές τον Σεπτέμβριο θυμίζει την προσευχή του Ιερού Αυγουστίνου, Θεέ μου δώσε μου αυτοσυγκράτηση και εγκράτεια, αλλά όχι ακόμα».        

Ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε περιχαρής πως «αυτό που θέλαμε να πάρουμε από το πλαφόν, το πήραμε». Το τι ακριβώς πήραμε, βέβαια, παραμένει ένα μεγάλο, μεταφυσικό μυστήριο για τον μέσο πολίτη. Την ώρα που σύσσωμη η αντιπολίτευση μιλάει (δικαίως) για «προεκλογικό εμπόριο ελπίδας» και ζητάει τα αυτονόητα, όπως τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη ή την επιβολή ειδικού φόρου στα καύσιμα, η κυβέρνηση επιλέγει τον δρόμο της εθελοντικής φιλανθρωπίας, εκχωρεί θεσμικά  εργαλεία εποπτείας και επαφίεται στο φιλότιμο των επιχειρηματιών.

Κάτι θα ξέρει.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v