Πώς να οργανώσεις το ψυγείο σου για να τρως πιο υγιεινά

Ένα οργανωμένο ψυγείο σημαίνει λιγότερη σπατάλη, πιο εύκολη καθημερινότητα, καλύτερο έλεγχο ποσοτήτων και πολύ πιο συνειδητές επιλογές.

Πώς να οργανώσεις το ψυγείο σου για να τρως πιο υγιεινά

Το ψυγείο σου μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερός σου σύμμαχος ή ο μεγαλύτερός σου σαμποτέρ στην υγιεινή διατροφή. Κι ενώ οι προθέσεις μας είναι πάντα καλές, συχνά γεμίζουμε τα ράφια με φρούτα, λαχανικά και «υγιεινές» επιλογές που καταλήγουν στα σκουπίδια πριν προλάβουμε να τις χρησιμοποιήσουμε.

Η σωστή οργάνωση όμως, μπορεί να σε βοηθήσει να τρως καλύτερα, να μειώσεις τη σπατάλη και να κάνεις υγιεινές επιλογές.

Η πρώτη εντύπωση

Η εικόνα του ψυγείου επηρεάζει άμεσα τις διατροφικές σου επιλογές. Αν ανοίγεις την πόρτα και βλέπεις χάος, κενά δοχεία και τρόφιμα σκορπισμένα χωρίς λογική σειρά, είναι πολύ πιο πιθανό να καταλήξεις σε πρόχειρες λύσεις. Η συμπεριφορική διατροφή δείχνει ότι όταν τα υγιεινά τρόφιμα είναι ορατά, προσβάσιμα και σε τακτοποιημένο περιβάλλον, καταναλώνονται συχνότερα. Πριν οργανώσεις οτιδήποτε, βεβαιώσου ότι το ψυγείο λειτουργεί σε θερμοκρασία 5°C ή χαμηλότερα, ώστε να διατηρούνται τα τρόφιμα ασφαλή και φρέσκα.

Ξεκαθάρισμα: Το απαραίτητο πρώτο βήμα

Πριν μπει τάξη, πρέπει να φύγει η σαβούρα. Πέτα χαλασμένα, ξεχασμένα τρόφιμα και διπλές συσκευασίες που έχουν συγκεντρωθεί με τον καιρό. Πολλά προϊόντα που συνηθίζουμε να βάζουμε στο ψυγείο –όπως πατάτες, κρεμμύδια, πορτοκάλια και αβοκάντο– δεν χρειάζονται ψύξη και μπορούν να μείνουν στον πάγκο σε καλάθια, απελευθερώνοντας σημαντικό χώρο.

Αν έχεις αποφάγια που ποτέ δεν θες να φας την επόμενη μέρα, πιθανότατα χρειάζεται να προσαρμόσεις τις ποσότητες που μαγειρεύεις. Έπειτα, κάνε έναν φυσικό καθαρισμό με νερό, ξύδι και λίγο λεμόνι.

Διαφάνεια παντού

Τα τρόφιμα που φαίνονται, τρώγονται. Η χρήση γυάλινων δοχείων και διάφανων καλαθιών βοηθά να βλέπεις τι έχεις διαθέσιμο, αποτρέπει τη σπατάλη και κάνει την επιλογή υγιεινού φαγητού πολύ ευκολότερη. Έρευνες δείχνουν ότι όταν τα προετοιμασμένα λαχανικά και φρούτα είναι σε εμφανές σημείο, καταναλώνονται συχνότερα μέσα στην εβδομάδα. Η διαφάνεια μειώνει επίσης το φαινόμενο των «ξεχασμένων τροφίμων» που καταλήγουν στον κάδο.

Πώς να τοποθετήσεις τα τρόφιμα στα ράφια

Η διάταξη του ψυγείου μπορεί να καθορίσει την ημερήσια ροή της διατροφής σου. Η σωστή τοποθέτηση σε βοηθά να βρίσκεις εύκολα όσα χρειάζεσαι, να σκέφτεσαι πιο γρήγορα τι θα μαγειρέψεις και να αξιοποιείς όσα έχεις χωρίς να χαλάνε.

Πάνω ράφι: Ουδέτερες επιλογές και ποτά

Στην κορυφή τοποθέτησε μόνο ροφήματα και τρόφιμα που δεν λειτουργούν ως «πειρασμός». Γάλα, φυτικά ροφήματα, νερά και καφέδες μπορούν να μπουν εδώ. Είναι το σημείο που βρίσκεται στο ύψος των ματιών, άρα δεν πρέπει να φιλοξενεί τίποτα που σε ωθεί σε τσιμπολόγημα.

Μεσαία ράφια: Τα έτοιμα και πιο υγιεινά τρόφιμα

Εδώ θα μπουν τα τρόφιμα που θέλεις να καταναλώνεις καθημερινά. Έτοιμα γεύματα, προετοιμασμένα λαχανικά, κομμένα φρούτα, βραστά αυγά, spreads και υγιεινά snacks είναι η καρδιά της «εύκολης υγιεινής διατροφής». Αν κάτι είναι έτοιμο, θα το φας. Αν πρέπει να το καθαρίσεις, να το κόψεις ή να το μαγειρέψεις, είναι πιο πιθανό να το αφήσεις για «αργότερα».

Κάτω μεσαίο ράφι: Η βάση των γευμάτων

Σε αυτό το σημείο τοποθέτησε τα τρόφιμα που θα μαγειρευτούν τις επόμενες ημέρες. Αυγά, ολόκληρα φρούτα, άπλυτα λαχανικά, γιαούρτια, τυριά και σαλάτες έτοιμες προς χρήση. Αυτή η ζώνη σου δείχνει με μια ματιά τι υπάρχει διαθέσιμο για μαγείρεμα και σε βοηθά να προγραμματίσεις τα γεύματα της εβδομάδας.

Κάτω συρτάρι: Η ασφαλής ζώνη για απόψυξη

Το χαμηλότερο σημείο είναι ιδανικό για τρόφιμα που ξεπαγώνουν, ώστε να μην στάζουν σε άλλα προϊόντα. Τοποθέτησε εδώ το κρέας που σχεδιάζεις να μαγειρέψεις, αλλά και τρόφιμα που διατηρούνται για καιρό, όπως ξηρούς καρπούς, σοκολάτα υγείας, καφέ ή εμφιαλωμένα. Είναι μια περιοχή που δεν χρειάζεται συχνή πρόσβαση, οπότε είναι ό,τι πρέπει για τα μακράς διάρκειας τρόφιμα. 

Πόρτα ψυγείου: τα βοηθητικά της διατροφής σου

Η πόρτα πρέπει να είναι ο χώρος για προϊόντα «συμπληρωματικά». Dressing, μουστάρδες, φυστικοβούτυρο, βούτυρο, ελαιόλαδα, πίκλες και σάλτσες χωρίς ζάχαρη είναι η «τελική πινελιά» στα καθημερινά γεύματα. Απόφυγε να βάζεις εδώ τρόφιμα που θέλεις να καταναλώνεις συχνά, γιατί η πόρτα είναι το πιο ζεστό σημείο του ψυγείου και ευνοεί τη γρήγορη αλλοίωση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v