3 comfort foods που φτιάχνονται γρήγορα και απλά

Αυτά τα comfort foods δεν χρειάζονται κόπο. Δες πώς θα φτιάξεις λαχταριστά πιάτα, απλά και πεντανόστιμα.

3 comfort foods που φτιάχνονται γρήγορα και απλά

Όλοι έχουμε μια μικρή λίστα με φαγητά που λειτουργούν σαν αγκαλιά μετά από κουραστικές μέρες: ζεστά, καθησυχαστικά και γεμάτα γνώριμες γεύσεις.

Αυτά είναι τα comfort foods, πιάτα που συνδέονται με μνήμες, συναισθήματα και στιγμές χαλάρωσης. Το ωραίο είναι πως δεν απαιτούν ούτε περίπλοκες τεχνικές ούτε πολύωρη προετοιμασία, με λίγα υλικά και σωστό τρόπο μπορούν να γίνουν στο λεπτό.

Κοτόπουλο πανέ στον φούρνο

Υλικά:
500 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου κομμένο σε λεπτές λωρίδες, 250 γρ. αλεύρι γ.ό.χ., 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό, 3 κ.σ. σουσάμι, 1 κ.σ. θυμάρι ξερό, 2 κ.γ. σκόνη σκόρδου, 2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα, 1 κ.γ. αλάτι, 100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη, 500 γρ. ξινόγαλο, αλάτι, πιπέρι, 2 αυγά, 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 750 γρ. τηγανητές πατάτες, κέτσαπ.

Εκτέλεση:
Αλατοπιπερώνουμε τα φιλετάκια του κοτόπουλου και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα φιλετάκια και το ξινόγαλο. Σκεπάζουμε με μεβράνη και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο και το αφήνουμε μερικές ώρες ή όλη νύχτα. Ετοιμάζουμε σε ένα μπολ το μείγμα για το πανάρισμα ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά. Καλό είναι το μπολ να είναι ευρύχωρο. Το αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Βγάζουμε το μπολ με το κοτόπουλο από το ψυγείο. Στραγγίζουμε καλά τα κομμάτια του κρέατος και κρατάμε τη μαρινάδα ξεχωριστά σε ένα μπολ. Σε αυτή προσθέτουμε τα 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα και 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Τα φιλετάκια αφού στραγγίσουν λίγο τα περνάμε από το μείγμα παναρίσματος. Τα τινάζουμε καλά, μετά τα περνάμε ξανά από τη μαρινάδα και ξανά στο μείγμα του παναρίσματος. Τα απλώνουμε σε ένα ταψάκι, όπου πάνω έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα και ψήνουμε για 20 λεπτά. Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και κέτσαπ.

Συνταγή από εδώ.

Τραχανάς με πιπεριά Φλωρίνης και καυτερό μπούκοβο

Υλικά:
1 φλιτζ. τσαγιού τραχανάς γλυκός ή ξινός αλευρένιος, 4 φλιτζ. τσαγιού καυτό νερό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 2 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο, λίγο καυτερό μπούκοβο, 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού, 1 κουτ. σούπας χυμός λάιμ ή λεμονιού, 20 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο ή ελαιόλαδο, 100 γρ. φέτα, φύλλα φρέσκου δυόσμου ή θυμάρι ή ρίγανη (φρέσκα ή ξερά).

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, το νερό και τον τραχανά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά και βράζουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να χυλώσει, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει στον πάτο (αν δούμε ότι πάει να αρπάξει, μετριάζουμε τη φωτιά). Στο μεταξύ, χτυπάμε την πιπεριά στον πολυκόφτη μαζί με το ξύσμα, το μπούκοβο και τον χυμό. Μόλις χυλώσει ο τραχανάς, ρίχνουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο, τον πολτό της πιπεριάς και ανακατεύουμε. Τραβάμε από τη φωτιά και σερβίρουμε σε πιάτα.

Συνταγή από εδώ.

Τυροπιτάκια κουρού

Υλικά:
Για τη ζύμη: 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 200 γρ., 1/2 κεσεδάκι σπορέλαιο, 2 κεσεδάκια φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του), 1 κ. γλ. αλάτι.
Για τη γέμιση: 1 κ. σ. κρέμα τυριού, 1 κομμάτι φέτα θρυμματισμένη (περίπου 100 γρ.), 1 αυγό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Για την επάλειψη: κρόκος αυγού + 1 κ. γλ. νερό.
Για το πασπάλισμα: λευκό σουσάμι (προαιρετικό).

Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ μπωλ προσθέτουμε τα υλικά της ζύμης και ανακατεύουμε ζυμώνοντας με το χέρι. Δεν ζυμώνουμε πολλή ώρα∙ ίσα να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλά στα χέρια. Σε ένα άλλο μπωλ προσθέτουμε και ανακατεύουμε με ένα πηρούνι τα υλικά της γέμισης. Κόβουμε από τη ζύμη κομμάτια σε όγκο μεγάλου καρυδιού και τα ανοίγουμε στον πάγκο με το χέρι, δίνοντας ένα παραλληλόγραμο σχήμα.

Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε και πλάστη. Τοποθετούμε στο κέντρο και κατά μήκος τη γέμιση και, παίρνοντας την πάνω μεριά της ζύμης, σκεπάζουμε τη γέμιση και σφραγίζουμε προς την κάτω πλευρά. Πιέζουμε τη ζύμη προς τα μέσα στις κορυφές (πάνω και κάτω) και ρολάρουμε το πιτάκι ανάμεσα στις παλάμες μας, όπως όταν πλάθουμε σουτζουκάκια. Αραδιάζουμε τα πιτάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τα αλείφουμε με το αυγό και τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά, μέχρι η ζύμη να αποκτήσει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.

Συνταγή από εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v