Συνταγές με κυδώνια: Ο πιο παραγνωρισμένος καρπός του φθινοπώρου

Ήρθε επιτέλους η ώρα να αποκαταστήσουμε την τάξη και να δώσουμε στον λαό τις πιο νόστιμες συνταγές με κυδώνια της μαγειρικής πιάτσας.

Συνταγές με κυδώνια: Ο πιο παραγνωρισμένος καρπός του φθινοπώρου

Τα κυδώνια είναι ίσως τα πιο παρεξηγημένα φρούτα του φθινοπώρου κι εμείς καλούμαστε να μιλήσουμε επιτέλους για αυτούς τους πεντανόστιμους καρπούς που δεν θα δεις τόσο συχνά να πρωταγωνιστούν σε συνταγές μαγειρικής. Τα κυδώνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, διαιτητικές ίνες, κάλιο, χαλκό και αντιοξειδωτικά και με θερμιδική αξία περίπου 60 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια μπορούν να νοστιμέψουν πολύ τα πιάτα σου. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε λαχταριστές συνταγές για να δεις κι εσύ με τη σειρά σου το κυδώνι αλλιώς.

Χοιρινό με κυδώνια στη γάστρα

Υλικά: 2½ κιλά χοιρινό μπούτι, κομμένο σε μεγάλες μερίδες, 10 μεγάλες πατάτες, 2 πορτοκάλια (ο χυμός), 1 φλούδα πορτοκαλιού, 2 κυδώνια, 3/4 φλ. ελαιόλαδο, 5 σκελίδες σκόρδο, 1 κλωνάρι δεντρολίβανο, 1 κλωνάρι θυμάρι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο αλάτι.

Εκτέλεση: Από το προηγούμενο βράδυ πλένουμε το κρέας, του ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι σε μεγάλο σκεύος, μπήγουμε τα σκόρδα ανάμεσα στο κρέας και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, μπήγουμε και τις φλούδες εσπεριδοειδών και ανακατεύουμε καλά. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο.

Την επόμενη μέρα καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε κυδωνάτες και τις στρώνουμε στη γάστρα. Πλένουμε τα κυδώνια χωρίς να τα καθαρίσουμε από φλούδια ή σπόρους, τα κόβουμε με μαχαίρι σε κυδωνάτα κομμάτια και τα τοποθετούμε ανάμεσα στις πατάτες.

Από πάνω βάζουμε το κρέας με όλα του τα υγρά που έχουν μείνει στο μπολ, καθώς και τα σκόρδα με τις φλούδες εσπεριδοειδών.Ρίχνουμε το θυμάρι και το δεντρολίβανο και περιχύνουμε με το χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C ψήνουμε για 45΄ χωρίς καπάκι. Έπειτα ανακατεύουμε, ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι, σκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 2 ώρες.

Συνταγή εδώ

Ψαρονέφρι με ρόδια και πουρέ κυδωνιού

Yλικά: 1 μικρό ψαρονέφρι, 1-2 κ. σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 1 σφηνάκι βότκα ή λευκό κρασί, 1 χούφτα σπόρια ροδιού, λίγα κλαράκια θυμάρι φρέσκο, 1 μεγάλο κυδώνι, χυμό λεμονιού, 1 κ. σ. βούτυρο αγελάδος, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση: Κόβουμε το ψαρονέφρι σε λεπτές φέτες και τις πατάμε να πλατύνουν. Τις τοποθετούμε σε μπολ αλατοπιπερώνουμε περιλούζουμε με τη βότκα ή κρασί και τοποθετούμε παντού τα κλαδάκια από το θυμάρι και τα σπόρια ροδιού. Αφήνουμε να μαριναριστεί μερικές ώρες.

Στο διάστημα αυτό καθαρίζουμε το κυδώνι και το κόβουμε σε φέτες. Τις ραντίζουμε με χυμό λεμονιού και τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε σε ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί τοποθετούμε τα κομμάτια από το ψαρονέφρι και σοτάρουμε και από τις δυο πλευρές. Προσθέτουμε τη μαρινάδα και τα σπόρια του ροδιού και συνεχίζουμε το βράσιμο, ίσως χρειαστεί η προσθήκη λίγης ποσότητας νερού. Αφήνουμε να βράσει για 10 -15 λεπτά περίπου προσέχοντας να μείνει λίγη σάλτσα.

Λιώνουμε το κυδώνι με την κουτάλα του πουρέ και το βάζουμε σε μικρό τηγάνι μαζί με το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά το βούτυρο και να ενσωματωθεί στον πουρέ του κυδωνιού. Σερβίρουμε περιχύνοντας τον πουρέ με τη σάλτσα του κρέατος, συνοδεύοντας με μια πράσινη σαλάτα με ρόδια και ένα λευκό κρασί.

Συνταγή εδώ 

Κυδώνια στον φούρνο με καϊμάκι

Υλικά: 4 κυδώνια μέτριου μεγέθους, με τη φλούδα, κομμένα στη μέση, 2 κόκκινα μήλα, με τη φλούδα, χοντροτριμμένα, 500 γρ. ζάχαρη, 500 ml νερό, 4 μικρά ξυλάκια κανέλας, 8 φύλλα δάφνης, για το σερβίρισμα, περίπου 150 γρ. καϊμάκι ή κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί, ή γιαούρτι στραγγιστό (για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα)

Εκτέλεση: Για το κυδωνιαστό φούρνου με καϊμάκι η διαδικασία ξεκινάει ως εξής: Με το ειδικό εργαλείο ή με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε τον πυρήνα των κυδωνιών, δημιουργώντας μια κοιλότητα, μια γούβα, όπου θα βάλουμε τη γέμιση. Κρατάμε τους πυρήνες (τους οποίους βάζουμε ιδανικά σε ένα κομμάτι τουλπάνι - η πηκτίνη που περιέχουν θα βοηθήσει το σιρόπι να δέσει).

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι - όταν αρχίσει να κοχλάζει έντονα και να σχηματίζει μεγάλες φουσκάλες, αποσύρουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα βαθύ ταψί ή σε γάστρα βάζουμε τα κυδώνια με τη σκαμμένη πλευρά προς τα κάτω.

Ρίχνουμε στο ταψί τα ξύλα κανέλας, τα κουκούτσια που κρατήσαμε και το σιρόπι -με προσοχή να μην καούμε-, κλείνουμε με το καπάκι (αν χρησιμοποιήσουμε γάστρα) ή σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε αρχικά για περίπου 45 λεπτά.

Ξεσκεπάζουμε, γυρίζουμε προσεκτικά τα κυδώνια, τα γεμίζουμε με το τριμμένο μήλο, τα περιχύνουμε με λίγο από το σιρόπι, σκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 45 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν, στολίζουμε κάθε κομμάτι κυδωνιού με ένα φύλλο δάφνης και σερβίρουμε με λίγο από το σιρόπι τους και 1 κουταλιά καϊμάκι ή χτυπημένη κρέμα ή γιαούρτι.

Συνταγή εδώ 

Γεμιστά κυδώνια

Υλικα: 10 κυδώνια, ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι, χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, μέτριο, ψιλοκομμένο, 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη, 1 πράσο, ψιλοκομμένο, 1 καρότο, ψιλοκομμένο, 400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, 50 γρ. λευκό κρασί, 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης, 50 γρ. σταφίδες, μαύρες, 1/2 κ.γ. μπούκοβο, 1 κ.σ. θυμάρι, 1 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο, 1 κ.γ. κανέλα, αλάτι, πιπέρι, 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη, 10 κλ. δεντρολίβανο, για το σερβίρισμα

Για το ψήσιμο: 50 γρ. ελαιόλαδο, 100 γρ. λευκό κρασί, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Πλένουμε τα κυδώνια και κόβουμε το καπάκι από το πάνω μέρος. Αδειάζουμε όλο το εσωτερικό από τα κυδώνια με ένα κουτάλι αφήνοντας περίπου 0,5 εκ. πάχος και το βάζουμε σε ενα μπολ στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα με νερό και τον χυμό από ένα λεμόνι βάζουμε τα κυδώνια μαζί με τα καπάκια τους και τα βράζουμε 20-30 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια. Τα καπάκια από τα κυδώνια εάν έχουν μαλακώσει τα αφαιρούμε νωρίτερα.

Ταυτόχρονα τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τη ψίχα από τα κυδώνια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και το καρότο ψιλοκομμένα. Τα σοτάρουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά, μαγειρεύουμε για άλλα 5-6 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.

Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα για 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και ρίχνουμε τα φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα, τις σταφίδες, το μπούκοβο, το θυμάρι, το ξύσμα από το λεμόνι, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι. Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρούμε από τη φωτιά.

Ρίχνουμε την τριμμένη γραβιέρα όσο το μείγμα είναι ζεστό και ανακατεύουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Γεμίζουμε τα κυδώνια με το μείγμα, σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Βάζουμε μέσα στο ταψί το ελαιόλαδο, το κρασί, το αλάτι και το πιπέρι. Κλείνουμε το ταψί με ενα αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στον φούρνο.

Ψήνουμε για 30 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.  Σερβίρουμε σε ένα πιάτο με ένα κλωναράκι δεντρολίβανο και ρίχνοντας από πάνω λίγο από το ζουμί που έμεινε μέσα στο ταψί. 

Συνταγή εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v