Μοσχάτο: Πού να φας στα καλύτερα;
Στου Μοσχάτου στα στενά σε ζητούμε για να πάμε αγκαζέ στα καλύτερα φαγάδικα της περιοχής και να τσιμπολογήσουμε μέχρι τελικής πτώσεως.
Στου Μοσχάτου στα στενά σε ζητούμε για να πάμε αγκαζέ στα καλύτερα φαγάδικα της περιοχής και να τσιμπολογήσουμε μέχρι τελικής πτώσεως.
Έχουμε ορκιστεί αιώνια πίστη στη γαστρονομική σκηνή της πρωτεύουσας και έχουμε βάλει αμετί μας χαμέτι να αναδείξουμε καθεμία από τις γειτονιές της, κάνοντας ειδική αναφορά στα καλύτερα φαγάδικα που φιλοξενούνται στους δρόμους της. Είπαμε λοιπόν να (ξανά)πάμε προς Μοσχάτο μεριά για να αναμετρηθούμε και πάλι με μοσχομυριστά και πεντανόστιμα πιάτα κι εδέσματα από τα πιο ονομαστά και φημισμένα φαγάδικα της περιοχής. Τσάκω και μια λίστα να υπάρχει εύκαιρη όταν πιάσουν οι μεγάλες πείνες.
Σολωμού 80Β, Μοσχάτο, τηλ.: 2109409400
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Τα Μπαχαλάκια (@tabaxalakia)
Η ιστορία του εμπνευσμένου ονόματος ξεκινά από ένα μικρό χωρίο το Δρέπανο, όπου ο πατέρας των παιδιών που τρέχουν την επιχείρηση απέκτησε λόγω ζημιαροσύνης το παρατσούκλι Μπαχαλάς. Εξ’ ου και τα τέκνα του Μπαχαλάκια με το παρατσούκλι αυτών να ονοματοδοτεί ένα ελληνικό steak house, πολύ φιλόξενο και κάργα φιλόδοξο για να μπει στις καρδιές των απανταχού κρεατοφάγων της πόλης.
Εδώ γίνεται της κρεατοφαγίας κι από το μενού πρέπει σίγουρα να δοκιμάσεις τις πολίτικες μελιτζάνες στο πήλινο, το λουκάνικο προβατίνα, το καρπάτσιο μόσχου, τη σαλάτα του αγρότη, τη σκοπελίτικη τυρόπιτα, τη φωλιά πατάτας με αυγά τηγανιτά, τα φιλετάκια πρόβατο, και σίγουρα κάποια από τις premium κοπές του καταλόγου με την πικάνια και το Wagyu Rib Eye να κερδάνε στις λεπτομέρειες. Ο λογαριασμός στα 35-40€ το άτομο με κρασάκι (τσέκαρε το δικό τους εμφιαλωμένο).
Στρ. Μακρυγιάννη 92, τηλ.: 21 0481 4300
Ο Μήτσος ολημερίς φτιάχνει θηριώδεις γύρους που σουβλογυρνάνε για ώρες μέχρι να καταλήξουν να γεμίσουν τα τούμπανα τυλιχτά των πιστών πελατών του στο Μοσχάτο που τον ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα σουβλατζίδικα για τη νοστιμιά του.
Από όταν άνοιξε πορεύτηκε με το απλό αλλά στοχευμένο σλόγκαν: «Το σουβλάκι πάντα αξίζει, αλλά στον Μήτσο ξεχωρίζει» με τον γύρο να ξεχωρίζει σαν μπροστάρης στο μενού. Οι αλλόθρησκοι μπορούν κάλλιστα να εμπιστευτούν τα καλοψημένα καλαμάκια που σίγουρα θα τους αποζημιώσουν για την επιλογή σου έτσι ζουμερά που είναι τα άτιμα. Οι πίτες από 3,50€.
Σωκράτους 35, τηλ.:21 0940 8524
Ούτε που περνάει από το μυαλό των φανατικών τυλιχτοφάγων πως κάτι πάει στραβά στον αστρολογικό χάρτη τους χάρτη και θα τους κάτσει ανάδρομος, καθώς συρρέουν καθημερινά στο ψητομεζεδοπωλείο του Μοσχάτου για μια «τελευταία μπουκιά» πριν πέσουν για ύπνο. Το μενού είναι πραγματικός παράδεισος για κάθε κρεατοφάγο, όμως αν έπρεπε να βάλουμε μερικά πιάτα στο επίκεντρο, τότε ο ζουμερός γύρος κοτόπουλο, το μυρωδάτο σουτζούκι και το λουκάνικο Καρδίτσας κρατούν άνετα την πρώτη θέση.
Οι vegan φίλοι δεν μένουν παραπονεμένοι, αφού η πίτα με κολοκυθοκεφτέδες τους κλέβει την καρδιά από την πρώτη δαγκωνιά. Τα τυλιχτά ξεκινούν από μόλις 3€.
Κανάρη 119, τηλ: 210 9422119
Από το 1950 τα Κανάρια στο Μοσχάτο τηγανίζουν με μαεστρία ψαράκια και θαλασσινά, αποτελώντας ένα από τα πιο θρυλικά μαγαζιά της περιοχής κι όχι μόνο. Το μενού είναι μικρό, λιτό και χωρίς περιττά φρουφρού κι αρώματα. Αντιθέτως τιμά την παράδοση της ελληνικής ψαροταβερνίτσας που ποντάρει στην ποιότητα κι όχι στην ποσότητα.
Η ασβεστωμένη αυλή με τη συκιά σε περιμένει όταν ο καιρός το επιτρέπει για να δοκιμάσεις φρέσκα ψαράκια από τις Κυκλάδες (φαγκρί, συναγρίδα, λιθρίνι, φοβερή γαρίδα γάμπαρη Πλαταμώνα, φέτα με ελαιόλαδο, ζουμερή ντοματοσαλάτα με κρεμμυδάκι και ελιές στο πιατάκι. Ωραιότατο κι έξτρα cozy και το εσωτερικό του. Ο λογαριασμός στα 25-30€ το άτομο μαζί με συνοδευτικά ουζάκια.
Μακρυγιάννη 113, τηλ.:21 0482 6665
Το Μοσχάτο έχει χτίσει γερή φήμη ως «μαμά» των κλασικών κουτουκιών, και το ταβερνάκι που φέρει το όνομα της γειτονιάς συνεχίζει επάξια την ιστορία των αυθεντικών, παρεΐστικων στέκιων στις παρυφές των νοτίων προαστίων. Τα πιάτα εδώ ξεχωρίζουν χωρίς καμία προσπάθεια: σερβιρίζονται καυτά, μερακλίδικα και γεμάτα γεύση, ενώ οι επιλογές σε ποτά δίνουν λύση για κάθε διάθεση – από χαλαρό ουζάκι μέχρι πιο δυνατά «γιατρικά».
Αν πας, μην κάνεις το λάθος να φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις κοτομπιφτέκι, χοιρινή τηγανιά, σουτζούκι σαγανάκι, ψητές σαρδέλες, λαχανοντολμάδες, αρνάκι στη γάστρα με πατάτες, αρνίσια παϊδάκια, την τεράστια σπαλομπριζόλα, τη φέτα τηγανητή με μέλι και σουσάμι ή την αμαρτωλή χοιρινή πανσέτα. Μαζί με τα απαραίτητα ουζάκια, υπολόγισε γύρω στα 20€ το άτομο.
Σολωμού 41, τηλ.:21 0481 0686
Άλλο ένα αυθεντικό στέκι που μας βάζει στον πειρασμό να περιπλανηθούμε μέχρι το Μοσχάτο είναι ο θρυλικός Μέρτικας, ένα μαγαζί που μοιάζει λες και ξεγλίστρησε από παλιά ελληνική ταινία σε ασπρόμαυρο φόντο. Λιτός, απέριττος και βαθιά παραδοσιακός, ο Μέρτικας σερβίρει καλοφτιαγμένους μεζέδες που μοσχοβολούν, προσφέροντας γενναιόδωρα πιάτα σε κάθε παρέα που παίρνει θέση στα τραπέζια του φιλεύοντας όλους όσοι περνούν το κατώφλι του.
Από τα πιάτα που δεν πρέπει να λείψουν είναι τα χειροποίητα ντολμαδάκια γιαλαντζί, ο καυτερός μεζές με παστουρμά και σουτζούκι, τα ζουμερά μπριζολάκια, το κεμπάπ γιαουρτλού και οι αφράτες τυροκροκέτες. Ο τελικός λογαριασμός κυμαίνεται συνήθως γύρω στα 17–20€ το άτομο.
Σολωμού 92, τηλ: 2109406044
Τα ‘παμε και πιο πάνω, γνωστή κουτουκομάνα το Μοσχάτο κι ακόμα κρατά γερά κι αντιστέκεται τιμώντας μέχρι τέλους τη σπουδαία γαστρονομική του ιστορία. Στο Ζεμπερέκι η ατμόσφαιρα θυμίζει παραδοσιακό σπίτι στο χωριό και σε προσκαλεί να βουτήξεις στη νοσταλγία των διακοπών σου στο εξοχικό αφού είναι γεμάτο με παλιά αντικείμενα του παππού και της γιαγιάς, που το καθένα έχει την ιστορία του. Την ίδια ώρα από την κουζίνα ξεπηδούν μυρωδιές που φέρνουν στον νου το μαμαδίσιο και γιαγιαδίσιο φαγητό με το οποίο μεγάλωσες. Από τον δίσκο που περνά από τα τραπέζια εδώ και σχεδόν 30 χρόνια πρέπει να διαλέξεις σίγουρα χοιρινό με πατάτες φούρνου, σουτζουκάκια, σαγανάκι σε πήλινο στον φούρνο, κοτόπουλο λεμονάτο, λαχανοντολμάδες, κοκκινιστό μοσχαράκι και συκώτι πολίτικο. Ο λογαριασμός στα 20-23€ το άτομο.