Πώς να περιορίσεις τη ζάχαρη χωρίς να κόψεις τα γλυκά

Μπορείς να μειώσεις τη ζάχαρη χωρίς να στερηθείς τα γλυκά σου; Με έξυπνες πρακτικές μπορείς.

Πώς να περιορίσεις τη ζάχαρη χωρίς να κόψεις τα γλυκά

 

Η ζάχαρη βρίσκεται σχεδόν παντού: στα ροφήματα, στα έτοιμα σνακ, ακόμη και σε τρόφιμα που δεν θεωρούμε καν γλυκά. Από την άλλη, το να κόψεις τελείως τα γλυκά είναι για πολλούς μη ρεαλιστικό σενάριο.

Η αλήθεια είναι πως μπορείς να συνεχίσεις να απολαμβάνεις τις αγαπημένες σου γεύσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα την κατανάλωση ζάχαρης, αρκεί να κάνεις μερικές πιο έξυπνες επιλογές.

Μείωσε σταδιακά, όχι απότομα

Έρευνες δείχνουν ότι όταν περιορίζουμε τη ζάχαρη, η γευστική μας αντίληψη αλλάζει. Μετά από λίγες εβδομάδες, τα ίδια τρόφιμα μάς φαίνονται πιο γλυκά από πριν. Άρα, το κόλπο δεν είναι η απότομη αποχή, αλλά το σταδιακό «κόψιμο», για παράδειγμα μειώνοντας εβδομάδα με την εβδομάδα τη ζάχαρη σε καφέ και τσάι.

Διάλεξε γλυκά με «πραγματική» γεύση

Αντί για γλυκά που βασίζουν όλη τους τη γεύση στην προσθήκη ζάχαρης, προτίμησε εκείνα που παίρνουν τη γλύκα τους από τα συστατικά τους: φρούτα, κακάο, μπαχαρικά. Μια σοκολάτα 70% κακάο, για παράδειγμα, έχει λιγότερη ζάχαρη αλλά προσφέρει πολύ πιο «γεμάτη» και ικανοποιητική γεύση.

Κόψε τις «κρυφές» ζάχαρες, όχι τις απολαύσεις

Το μεγαλύτερο μέρος της ημερήσιας ποσότητας ζάχαρης δεν προέρχεται από τα γλυκά που τρως συνειδητά, αλλά από αυτά που δεν υποψιάζεσαι καν: έτοιμες σάλτσες, δημητριακά, ενεργειακές μπάρες, σνακ, αναψυκτικά. Αν μειώσεις εκεί την κατανάλωση, έχεις πολύ μεγαλύτερη «ευελιξία» να απολαύσεις το γλυκό που πραγματικά θέλεις μια στο τόσο.

Μικρότερες ποσότητες, περισσότερη απόλαυση

Η εμπειρία του γλυκού δεν εξαρτάται από τη μερίδα, αλλά από το πώς το τρως. Αν αφιερώσεις δυο λεπτά παραπάνω, χωρίς κινητό ή άλλους περισπασμούς, θα καταλάβεις ότι το γλυκό σε ικανοποιεί πιο γρήγορα και δεν χρειάζεσαι μεγάλη ποσότητα.

Φτιάξε τα γλυκά σου στο σπίτι

Όταν μαγειρεύεις μόνος σου, έχεις τον έλεγχο της ζάχαρης. Στις περισσότερες συνταγές μπορείς να μειώσεις τη ζάχαρη κατά 20–30% χωρίς να αλλάξει ουσιαστικά η γεύση. Τα μπαχαρικά, η βανίλια ή ο πουρές φρούτων μπορούν να ενισχύσουν τη γλυκύτητα χωρίς επιπλέον ζάχαρη.

Ενίσχυσε τη γεύση με αρώματα

Κανέλα, μοσχοκάρυδο, κάρδαμο ή κακάο δίνουν αίσθηση γλυκύτητας χωρίς να ανεβάζουν το ζάχαρο. Αν τα εντάξεις στην καθημερινότητά σου, θα δεις ότι η ανάγκη σου για έξτρα ζάχαρη μειώνεται φυσικά.

Μην βασίζεσαι απόλυτα στα υποκατάστατα

Τα τεχνητά ή μη θερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ζάχαρης για κάποιους ανθρώπους, ειδικά βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις συστάσεις της ΠΟΥ, δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι βοηθούν στον μακροχρόνιο έλεγχο βάρους. Γι’ αυτό είναι καλό να τα χρησιμοποιείς με μέτρο.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v