Ωπ, έφτασε η ώρα που τρώμε μανταρίνι: Οι καλύτερες συνταγές

Με έναν φόρο τιμής στα Ημισκούμπρια των παιδικών μας χρόνων, ερχόμαστε να σου θημίσουμε ότι το μανταρίνι είναι τώρα στην καλύτερη εποχή του. Κι αυτές είναι οι συνταγές για να το τιμήσεις.

Ωπ, έφτασε η ώρα που τρώμε μανταρίνι: Οι καλύτερες συνταγές

 

Το πιο αρωματικό φρούτο του φθινοπώρου βρίσκεται τώρα στην καλύτερη εποχή του, κι εμείς σου φέρνουμε τις πιο νόστιμες ιδέες για να το τιμήσεις δεόντως. Από μανταρινόπιτες και ζουμερά κέικ μέχρι αρωματικές μπάρες, σοκολατένιες πάβλοβες και δροσερές σαλάτες, αυτές είναι οι συνταγές που θα σε κάνουν να θυμηθείς το Δημόσιο Φορέβα.

Μανταρινόπιτα

1 συσκ. φύλλα κρούστας, 250 γρ. καλαμποκέλαιο, 250 γρ. ζάχαρη, 3 μανταρίνια (ξύσμα), 20 γρ. μπέικιν πάουντερ (1 φάκελο), 1 βανίλια, 5 αυγά χτυπημένα, 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (2½ κεσεδάκια)

Για το σιρόπι: 600 γρ. ζάχαρη, 500 γρ. νερό, ξύσμα και χυμό από 2 μανταρίνια

Εκτέλεση:
Ανοίγουμε πρώτα το φύλλο κρούστας από τη συσκευασία και το απλώνουμε να στεγνώσει για 15′. Σε μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το baking powder, τη βανίλια, τα αυγά και το γιαούρτι. Με σύρμα τα χτυπάμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ψιλοκόβουμε το στεγνό πλέον φύλλο και το ανοίγουμε με τα δάχτυλα, ώστε να ξεχωρίσει κομμάτι κομμάτι. Το προσθέτουμε στα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε να βραχούν τα φύλλα από τα υγρά υλικά.

Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε μακρόστενο ταψί 35×24 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα. Πρέπει να είναι λεπτή σε πάχος. Ισιώνουμε την επιφάνεια με κουτάλι. Αφήνουμε να σταθεί για 15′ σε θερμοκρασία δωματίου. Την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180ºC στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, ή στους 160ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα. Ψήνουμε για περίπου 35′, μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί. Σιροπιάζουμε τη ζεστή μανταρινόπιτα με το κρύο σιρόπι.

Για το σιρόπι: Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Βράζουμε για 5′. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα. Αφήνουμε να κρυώσει. Περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι τη ζεστή μανταρινόπιτα. Για μέγιστο γευστικό αποτέλεσμα και σωστό σιρόπιασμα, από πάνω μέχρι κάτω, η στρώση της πίτας πρέπει να είναι λεπτή. Τη σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή παγωμένη, με μια μπάλα παγωτό.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Κέικ μανταρίνι

Υλικά:
Για το κέικ: 400 γρ. αλεύρι γ.ό.χ., 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ, 1 πρέζα αλάτι, 100 γρ. χυμό μανταρινιού, 2 αυγά μεσαία, 2 κρόκους από μεσαία αυγά, 350 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, 60 γρ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, ξύσμα μανταρινιού από 5 μανταρίνια, 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Για τo frosting: 180 γρ. λευκή κουβερτούρα, 180 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 180 γρ. άχνη ζάχαρη, 1/2 κ.γ. πορτοκαλί χρώμα ζαχ/κης σε πάστα

Για το σιρόπι: 150 γρ. χυμό μανταρινιού, 1 κ.σ. κονιάκ, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 1 κ.σ. μέλι

Για το σερβίρισμα: 90 γρ. λευκή κουβερτούρα λιωμένη, 1 μανταρίνι (τις φέτες του), φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση:
Για το κέικ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μπολ τον χυμό, τα αυγά, τους κρόκους, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τη βανίλια, το ξύσμα και το γιαούρτι, και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Βάζουμε τα στερεά στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε με κουτάλα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε φόρμα 30 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για 40-50 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα για 2 ώρες.

Για το frosting: Λιώνουμε τη λευκή κουβερτούρα σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει τελείως και να κρυώσει ελαφρώς. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε βούτυρο και άχνη για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και το χρώμα ζαχαροπλαστικής, και ανακατεύουμε με μαρίζ.

Για το σιρόπι: Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τον χυμό, το κονιάκ, τη βανίλια και το μέλι, και αφήνουμε να πάρουν μια βράση 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σύνθεση και το σερβίρισμα: Κόβουμε το κέικ στη μέση και ισιώνουμε την επιφάνεια. Αλείφουμε κάθε κομμάτι με σιρόπι. Στρώνουμε 3 φύλλα λαδόκολλας σε τρίγωνο για να μείνει καθαρή η επιφάνεια. Τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι κέικ, απλώνουμε το μισό frosting, καλύπτουμε με το δεύτερο κομμάτι (κομμένη πλευρά προς τα κάτω) και απλώνουμε το υπόλοιπο frosting. Αφαιρούμε τις λαδόκολλες. Κάνουμε σχέδια με την λιωμένη κουβερτούρα, στολίζουμε με μανταρίνια και φύλλα δυόσμου και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Μπάρες με μανταρίνι & αμύγδαλο

Υλικά:
200 γρ. φλούδες από μανταρίνι, 325 γρ. αμύγδαλο σκόνη, 250 γρ. ζάχαρη άχνη, 3 ασπράδια αβγού

Εκτέλεση:
Βράζουμε τις φλούδες μανταρινιού έως ότου μαλακώσουν καλά. Μόλις κρυώσουν τις πολτοποιούμε με λίγο από το νερό που έβρασαν (θέλουμε 250 γρ. προϊόντος). Ανακατεύουμε τον πολτό μανταρινιού, το αμύγδαλο και την άχνη. Προσθέτουμε τα ασπράδια του αβγού και ομογενοποιούμε. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 20×20 εκ. Αδειάζουμε εκεί το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε μπάρες.

Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου

Σοκολατένια πάβλοβα με μανταρίνια

Υλικά:
Για την πάβλοβα:
230 γρ. ζάχαρη άχνη, 100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα, 80 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη, 4 ασπράδια αυγών large, ½ κ.γ. λευκό ξύδι, ¼ κ.γ. αλάτι

Για τα μανταρίνια:
300 γρ. φιλέτα μανταρίνια, 100 γρ. κόκκινο γλυκό κρασί

Για τη διακόσμηση:
400 γρ. σαντιγί χτυπημένη, 20 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη

Εκτέλεση:
Για την πάβλοβα: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια, το αλάτι, το ξύδι και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα. Με το που ξεκινάει και φουσκώνει η μαρέγκα, ξεκινάμε να ρίχνουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη άχνη, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να αποκτήσουμε μία γυαλιστερή μαρέγκα και η ζάχαρη να έχει διαλυθεί. Προσθέτουμε τα καρύδια, τη σοκολάτα και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Στρώνουμε λαδόκολλα στην επιφάνεια ενός ταψιού και σχηματίζουμε δύο στρογγυλούς δίσκους στο κέντρο διαμέτρου 20 εκ. (σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να μας βοηθήσει ένα πιάτο για να βγει στρογγυλός ο κάθε δίσκος). Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας απλώνουμε τη μαρέγκα μέσα στους δίσκους που σχηματίσαμε δίνοντας τους ύψος 4-5 εκ. και φροντίζοντας η επιφάνεια τους να είναι σχετικά επίπεδη. Ψήνουμε τις μαρέγκες σε προθερμασμένο φούρνο στους 120°C στον αέρα για 1.5-2 ώρες, μέχρι να ξεραθούν τελείως. Μόλις ετοιμαστούν, σβήνουμε το φούρνο, ανοίγουμε ελάχιστα την πόρτα του φούρνου και αφήνουμε τις μαρέγκες να κρυώσουν εκεί.

Για τα μανταρίνια: Σε ένα μπολ αδειάζουμε τα μανταρίνια με το κρασί και τα μαρινάρουμε για 30 λεπτά. Αμέσως μετά, στραγγίζουμε τα μανταρίνια και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο.

Σύνθεση: Απλώνουμε σε ένα πιάτο τη μία μαρέγκα, απλώνουμε πάνω της η μισή σαντιγί και τα μισά μανταρίνια. Τοποθετούμε ακριβώς από πάνω την άλλη μαρέγκα, απλώνουμε ομοιόμορφα τη σαντιγί, τα υπόλοιπα μανταρίνια, γαρνίρουμε ανομοιόμορφα με τη λιωμένη σοκολάτα και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη

Σαλάτα με λάχανο, καρότο και μανταρίνι

Υλικά:
500 γρ. σαλάτα λάχανο-καρότο, αλάτι κατά βούληση, 50 ml. ξύδι, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 4 μανταρίνια, χυμός από 2 μανταρίνια, 80 γρ. σπόροι ροδιού, 60 γρ. καρύδια, 2 κ.σ. μαύρο σουσάμι, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Εκτέλεση:
Βάζουμε τη σαλάτα σε ένα μεγάλο σκεύος. Ρίχνουμε αλάτι και ανακατεύουμε. Σε ένα άλλο σκεύος βάζουμε το βαλσάμικο, το ελαιόλαδο, το χυμό μανταρινιού και χτυπάμε με σύρμα να ενωθούν. Περιχύνουμε το λάχανο και το καρότο με τη σάλτσα και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Καθαρίζουμε τα μανταρίνια και τα κόβουμε σε φέτες. Σε ένα στεγνό τηγάνι βάζουμε τα καρύδια και τα ψήνουμε ελαφρά. Χοντροκόβουμε τα ψημένα καρύδια. Μοιράζουμε το λάχανο στα πιάτα, προσθέτουμε τα καρύδια, τα μανταρίνια, το μαύρο σουσάμι, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Σαλάτα με μανταρίνι και πορτοκάλι

Υλικά για τη βινεγκρέτ: 50ml ελαιόλαδο, 5 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού, ξύσμα από ένα πορτοκάλι, 2 κ.σ. μηλόξυδο ή λευκό ξύδι, 1 κ.σ. μέλι, αλάτι κατά βούληση, φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση

Για τη σαλάτα: λόλα κόκκινη και πράσινη, baby σπανάκι, φέτες πορτοκαλιού καθαρισμένες, φέτες μανταρινιού καθαρισμένες, καρύδια χοντροσπασμένα, μαύρο σουσάμι

Εκτέλεση:
Σε ένα βάζο ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη βινεγκρέτ και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τα κομμένα λαχανικά μας και προσθέτουμε τη βινεγκρέτ πορτοκαλιού, τα καρύδια και το μαύρο σουσάμι. Προσθέτουμε τις φέτες πορτοκαλιού και μανταρινιού. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή είναι από το letstreatourselves.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v