Συνταγές με σοκολάτα, αλλά χωρίς τύψεις
Η σοκολάτα μπορεί να γίνει καλή φίλη της ισορροπημένης διατροφής –αρκεί να ξέρεις τον τρόπο. Γλυκά χωρίς ζάχαρη, με γιαούρτι, στέβια και φυσικά υλικά, έρχονται να σε βοηθήσουν.
Η σοκολάτα μπορεί να γίνει καλή φίλη της ισορροπημένης διατροφής –αρκεί να ξέρεις τον τρόπο. Γλυκά χωρίς ζάχαρη, με γιαούρτι, στέβια και φυσικά υλικά, έρχονται να σε βοηθήσουν.
Αν πιστεύεις ότι τα σοκολατένια γλυκά είναι απαγορευμένα όταν προσέχεις τη διατροφή σου, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Με λίγη στέβια, ελαφριά υλικά και δημιουργικές ιδέες, μπορείς να φτιάξεις απολαυστικές σοκολατένιες λιχουδιές χωρίς τύψεις. Εμείς συγκεντρώσαμε τέσσερις λαχταριστές συνταγές για να ικανοποιήσεις τη γλυκιά σου επιθυμία με τον πιο «καθαρό» τρόπο.
Υλικά: 750 γρ. ρόφημα αμυγδάλου, σε θερμοκρασία δωματίου, 3 κρόκους από μεσαία αυγά, 60 γρ. κορν φλάουρ, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 120 γρ. κουβερτούρα, 10 γρ. στέβια υγρή, 1 πρέζα αλάτι, μύρτιλα (blueberries), μαύρα μούρα (blackberries), σμέουρα (raspberries), φύλλα δυόσμου ή μέντας.
Εκτέλεση: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τους κρόκους, το κορν φλάουρ, το ρόφημα αμυγδάλου και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 4-5 λεπτά συνεχόμενα μέχρι να πήξει το μείγμα και να γίνει κρέμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη ρίχνουμε στην κρέμα. Προσθέτουμε το αλάτι και την υγρή στέβια και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Μοιράζουμε σε μπολάκια και σερβίρουμε με φρούτα του δάσους και φύλλα δυόσμου.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη
Υλικά: 150 γρ. μπισκότα χωρίς ζάχαρη, 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%, 250 γρ. σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, 2 κ.σ. υγρό γλυκαντικό με στέβια, 1 κ.σ. κονιάκ, 40 γρ. κακάο κοσκινισμένο, 40 γρ. φουντούκια, 100 γρ. κάστανα (10 βρασμένα ή ψητά κάστανα).
Για την επικάλυψη: 125 γρ. γιαούρτι, 125 γρ. σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, 5 σταγόνες υγρό γλυκαντικό με στέβια.
Εκτέλεση: Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα ή ψητά κάστανα απογειώνουν τον σοκολατένιο κορμό. Κόβουμε κάστανα και φουντούκια σε χοντρά κομμάτια. Σπάμε τα μπισκότα σε χοντρά κομμάτια. Βάζουμε σε ένα μπολ τα κάστανα, τα φουντούκια, τα μπισκότα και κοσκινίζουμε το κακάο πάνω σε αυτά. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί. Μέσα στο γιαούρτι βάζουμε το υγρό γλυκαντικό με στέβια. Προαιρετικά προσθέτουμε το κονιάκ. Τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στη λιωμένη σοκολάτα. Με μια μαρίζ ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το μείγμα σοκολάτας στα υπόλοιπα υλικά (μπισκότα, κάστανα κ.λπ.) και ανακατεύουμε όλα τα υλικά ώστε να ντυθούν με τη λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε αρκετά μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μάζα σοκολατένια. Το μείγμα θα μοιάζει με μαλακή ζύμη. Βάζουμε τον κορμό σε μεμβράνη κουζίνας ή σε αντικολλητικό χαρτί και του δίνουμε κυλινδρικό σχήμα. Απλώνουμε δυο κομμάτια μεμβράνης στον πάγκο, αφήνουμε μεγάλες κουταλιές από μείγμα, γυρίζουμε τη μεμβράνη ώστε να καλυφθεί ο κορμός, πιέζουμε να γίνει συμπαγής, τυλίγουμε σε ρολό και στρίβουμε τις άκρες σαν καραμέλα. Ακουμπάμε τον κορμό σε δίσκο και τον παγώνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα. Μόλις παγώσει, πασπαλίζουμε με κακάο και κόβουμε σε κομμάτια. Μπορούμε να τον γαρνίρουμε με επικάλυψη σοκολάτας και ρόδι. Για την επικάλυψη, λιώνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε μπεν μαρί, προσθέτουμε λίγες σταγόνες ηλιέλαιο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία και προσθέτουμε το γιαούρτι και το γλυκαντικό. Ανακατεύουμε και γαρνίρουμε τον κορμό, αλείφοντάς τον ολόγυρα με σπάτουλα ή κουτάλι και τραβάμε γραμμές με πιρούνι ώστε να σχηματιστεί φλοιός κορμού. Διατηρούμε τον κορμό στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε και γαρνίρουμε με ρόδι. Ο κορμός διατηρείται στο ψυγείο για πολλές ημέρες ή στην κατάψυξη για 3 μήνες.
Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Υλικά: 200 γρ. μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα (52% περιεκτικότητα σε κακάο), 160 γρ. γάλα φρέσκο, 160 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά (2%), 240 γρ. δημητριακά.
Εκτέλεση: Βάζουμε τη σοκολάτα σε ένα ανοξείδωτο μπολ κομμένη σε κομμάτια. Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει και ακουμπάμε επάνω της το μπολ χωρίς ο πάτος του να ακουμπάει το νερό. Ανακατεύουμε τη σοκολάτα με σπάτουλα και μόλις λιώσει καλά, κατεβάζουμε από το μπεν μαρί. Παράλληλα, βάζουμε το γάλα και το γιαούρτι στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνουμε σταδιακά τη λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα του γιαουρτιού, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ρίχνουμε τα μισά δημητριακά και ανακατεύουμε απαλά. Μοιράζουμε τη μους σε 4 μπολάκια και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν τη σερβίρουμε με τα υπόλοιπα δημητριακά.
Η συνταγή είναι της Madame Ginger
Υλικά: 700 ml γάλα καρύδας, 200 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 380 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, 750 ml βραστό νερό, 6 αυγά medium, 300 ml ξινόγαλο, 230 ml ηλιέλαιο, 150 γρ. αλεύρι από φαγόπυρο, 40 γρ. κακάο, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 150 γρ. μαύρη σοκολάτα χοντροκομμένη, 1½ κ.γ. μαγειρική σόδα, βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού.
Εκτέλεση: Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το γάλα καρύδας, τους χουρμάδες και το εκχύλισμα βανίλιας, τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση και έπειτα αδειάζουμε το περιεχόμενο σε multi και το χτυπάμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σουρώνουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τους χουρμάδες και το βραστό νερό, σκεπάζουμε με μεμβράνη και τους αφήνουμε να μουλιάσουν για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, έπειτα τους σουρώνουμε και τους ψιλοκόβουμε. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα αυγά, το ξινόγαλο και το ηλιέλαιο και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθούν τα αυγά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο, το εκχύλισμα βανίλιας, τη σοκολάτα, τους χουρμάδες και τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ορθογώνιο ταψί 25x25 εκ., βουτυρωμένο και στρωμένο με λαδόκολλα, και ψήνουμε για 55-60 λεπτά. Μόλις ψηθεί η πουτίγκα, την αφαιρούμε από το φούρνο, κάνουμε μερικές τρύπες με ένα μαχαίρι, περιχύνουμε με τη μισή σάλτσα και την αφήνουμε να κρυώσει. Ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε περιχύνοντας με την υπόλοιπη σάλτσα.
Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη