Στο Liystor για γεύσεις με Ιστορία... και θέα Ακρόπολη
Το αρχοντικό του Κυριάκου Πιττάκη στο Μοναστηράκι μεταμορφώθηκε σε εστιατόριο με συναρπαστικό μενού και εξίσου συναρπαστική θέα στην Ακρόπολη.

Το αρχοντικό του Κυριάκου Πιττάκη στο Μοναστηράκι μεταμορφώθηκε σε εστιατόριο με συναρπαστικό μενού και εξίσου συναρπαστική θέα στην Ακρόπολη.
Η οδός Πιττάκη στο Μοναστηράκι (αυτή που τα χρόνια της κρίσης φωτιζόταν από κρεμαστά αμπαζούρ και πολύχρωμα φαναράκια) πήρε το όνομα της από τον σπουδαίο αρχαιολόγο Κυριάκο Πιττάκη, στον οποίο χρωστάμε ανακαλύψεις μοναδικές, σαν την περίφημη Κλεψύδρα της Ακρόπολης. Το σπίτι του, ένα τριώροφο αρχοντικό με απίθανη θέα στην Ακρόπολη από τη βεράντα του τρίτου ορόφου, βρίσκεται στη γωνία της Ερμού με την οδό που έχει το όνομα του. Και στεγάζει, εδώ και λίγους μήνες, το Liystor, ένα εστιατόριο που αποτίει φόρο τιμής στον προηγούμενο ιδιοκτήτη (και) με το όνομα του -Liystor, κλέφτης του νερού, Κλεψύδρα, την πιάνεις την αναλογία.
Δεν είναι, όμως, μόνο το όνομα. Οι αναφορές στην εποχή, στην επιστήμη της αρχαιολογίας, στην αγάπη του Πιττάκη για την Αθήνα είναι παντού στον αριστουργηματικά αναστηλωμένο χώρο: Από τις τοιχογραφίες με τις Καρυάτιδες -αλλά και τον ίδιο τον Πιττάκη ανάμεσα τους- στην πανέμορφη αυλή και τα κολωνάκια της βεράντας που απολαμβάνει την ωραιότερη ίσως θέα Ακρόπολη της γειτονιάς της, μέχρι τη διατύπωση των πιάτων του μενού που υπογράφει ο σεφ Νίκος Αποστολάκης.
Με θητεία σε εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin, όπως τα Boury (3 αστέρια), Residenz Heinz Winkler (2 αστέρια) και Celeste (1 αστέρι), ο ταλαντούχος σεφ συνθέτει ένα μενού που αφηγείται ιστορίες, πιάνοντας τες, ακριβώς όπως και η αρχαιολογία, από την αρχή: Από τις μικρασιατικές και σμυρναίικες αναφορές, έως τις αστικές επιρροές της νεότερης Αθήνας. Μια αφήγηση για τις τουρκικές επιρροές που άφησαν το αποτύπωμά τους μετά την οθωμανική περίοδο, τους πρόσφυγες της Σμύρνης που έφεραν στην Αθήνα νέες γεύσεις και αρώματα, τις ευρωπαϊκές συνήθειες που συνάντησαν το ελληνικό τραπέζι και το επηρέασαν, και τις δυσκολίες του πολέμου, που γέννησαν απλότητα, ευρηματικότητα και σεβασμό στα υλικά.
Τα ονόματα των πιάτων στο ολοκαίνουριο μενού που δοκιμάσαμε είναι κι αυτά, με την σειρά τους, ένα παιχνιδιάρικο κλείσιμο ματιού στη γλώσσα και την εποχή του αρχαιολόγου που μας φιλοξενεί στο σπίτι του. Έτσι, το ξεκίνημα είχε «Πολίτικη σαλάτα μετά γλώσσης μοσχαρινής και σινάπεως» (12,50€), μια ιδιοσυγκρασιακά γήινη σαλάτα με λάχανο, καρότο, σέλινο, carpaccio μοσχαρίσιας γλώσσας και σάλτσα με σινάπι, και «Ἰχθύ ἡμέρας φρικασέ μετά αὐγοτάραχου» (19€), έναν μαριναρισμένο κρανιό με ψητό μαρούλι, αυγό, λεμόνι κονφί, φρέσκο κρεμμυδάκι και μια εκπληκτική σάλτσα άνηθου που προστέθηκε στο πιάτο άμα τη εμφανίσει του στο τραπέζι, και ενθουσίασε τα πλήθη.
Τις εντυπώσεις έκλεψε εν συνεχεία το «Σπετσοφάϊ μετά λουκανίκου ἰχθυϊκοῦ» (17€) γιατί ποιος να το έλεγε ότι το ψάρι μπορεί να γίνει λουκάνικο, και να κλείσει μέσα του όλη τη γεύση της θάλασσας. Στο βαθιά ισορροπημένο πιάτο, το πρωτότυπο δημιούργημα κάνει παρέα με πιπεριές, ντομάτα, μαϊντανό και μπισκότο, ένα ανσάμπλ υλικών που φέρνουν το σπετσοφάι στο σήμερα, σε μια αστική εκδοχή που του πάει πολύ. Σειρά είχε, από τα κυρίως πιάτα, η «Τσιπούρα γούνα μετά χόρτων» (26€), τσιπούρα αριστουργηματικά ψημένη με την τεχνική που στην ηπειρωτική Ελλάδα λένε πετάλι και στη νησιωτική γούνα, επάνω σε χόρτα εποχής, να παρεΐζει κι αυτή με ντομάτα, ελαιόλαδο, αρωματικά.
Πολύ δυνατά ήταν και τα άλλα δύο κυρίως πιάτα που δοκιμάσαμε, το «Χοιρινόν ἀσπρογιαχνί» (16,50€), χοιρινή μπριζόλα rib-eye με πράσο, σέλινο, σελινόριζα και βούτυρο, και το (πανηγυρικά ανακηρυχθέν κορυφαίο πιάτο της βραδιάς) «Θράψαλον μετά φασολάδος καί ἄρτου προζυμίου» (16,50€), ωραία ψημένο θράψαλο περασμένο στη σούβλα, του οποίου όμως την παράσταση έκλεβε η συγκλονιστική φασολάδα με αρώματα εσπεριδοειδών, σέλινο και καρότο.
Τα γλυκά του Liystor είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο μόνα τους –κυριολεκτικά και μεταφορικά, αφού μπορείς να τα απολαύσεις και ως επιδόρπια στο κυρίως μενού, αλλά και ως μέρος του brunch που σερβίρεται από νωρίς στην υπέροχη αυλή. Εμείς δοκιμάσαμε «Ρεβανί μετά παγωτοῦ» ένα απολαυστικό ρεβανί με κρέμα μαστίχας, παγωτό καρύδα και μους από φιστίκι Αιγίνης, και χαριτωμένα νοσταλγική Πάστα «Ποντικάκι», με σοκολάτα Callebaut, παντεσπάνι κακάο, κρέμα καραμέλας και κόκκινα φρούτα.
Εννοείται πως όλα αυτά τα συνοδεύεις με εκλεκτά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα, από μια προσεκτικά μελετημένη λίστα με πρωτότυπες επιλογές –το κελάρι του υπογείου, που φιλοξενεί και γευσιγνωσίες και πριβέ εκδηλώσεις, αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη, όχι μόνο για τα εμβληματικά κρασιά του, αλλά και για τα ίχνη των αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί στα θεμέλια του αρχοντικού και φωτίζονται αριστουργηματικά, κάτω από το γυάλινο δάπεδο.
Για ένα πλήρες γεύμα στο Liystor, θα υπολογίσεις περί τα 35€ το άτομο, χωρίς το κρασί. Αναλυτικά το κυρίως μενού μπορείς να το δεις εδώ, και το μενού του brunch εδώ.
@in2life_gr Το Liystor είναι το νέο εστιατόριο της Αθήνας που καίει καρδιές με ένα σπουδαίο μενού για μεσημέρι και βράδυ, μαγική θέα Ακρόπολη από την ταράτσα, αλλά και πανέμορφη αυλή για brunch. Το βρίσκεις Ερμού και Πιττάκη γωνία, στο Μοναστηράκι. #liystor #εστιατορια_αθηνα #εστιατοριο #μοναστηρακι #in2life ♬ original sound - artsy shots