Για φαΐ και ποτό κοντά στον Λυκαβηττό

Δέησες επιτέλους να ανέβεις στον πιο όμορφο λόφο της Αθήνας και ψάχνεις επιλογές για φαγητό και ποτό εκεί κοντά; Άνοιξε δεδομένα, σου στέλνουμε «πινέζα».

Για φαΐ και ποτό κοντά στον Λυκαβηττό

Είναι ο ωραιότερος λόφος της Αθήνας; Είναι αν μας ρωτάς, καθώς πέρα από υπέροχη θέα, μας έχει χαρίσει ειδυλλιακές περαντζάδες, ινσταγκραμικά ηλιοβασιλέματα κι αξέχαστα ρομαντικά ραντεβουδάκια με πιάτο όλη την πρωτεύουσα. Ο Λυκαβηττός πέρα από τα παρά πάνω είναι κι άλλα τόσα που ίσως δεν ξέρεις μα πρέπει επειγόντως να μάθεις κι είναι επίσης μια τέλεια αφορμή για να σβήσεις μετά την επίσκεψή σου στα μέρη του, τρωγοπίνοντας σε αγαπημένα φαγάδικα και μπαράκια που βρίσκονται δίπλα του σχεδόν. Εμείς στα συγκεντρώσαμε σε μια λίστα για να ξέρεις προς τα πού να κινηθείς. 

Ορίζοντες

Αριστίππου 1, Λυκαβηττός, τηλ: 21 0721 0701


Στην κορυφή του Λυκαβηττού, το εστιατόριο Orizontes παραμένει διαχρονικά ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για ρομαντικό δείπνο με φόντο την εντυπωσιακή, πανοραμική θέα της Αθήνας. Το μενού του, εμπνευσμένο από τη μεσογειακή κουζίνα, ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και τη δημιουργικότητα. Στα πιάτα που ξεχωρίζουν θα βρεις χοιρινά φιλετάκια σοτέ (με λαχανικά σε σάλτσα φέτας, με μέλι και σουσάμι), βραγχιοκάλυμμα από μυλοκόπι (με γλυκές πιπεριές, κονφί ντομάτας και κάπαρη), σιγομαγειρεμένο κότσι μαύρου χοίρου με κράνμπερι και θυμάρι, πουγκάκι γαρίδας αρωματισμένο με μάραθο σε freddo ντομάτας, καραβίδες λεμονάτες με παπαρουνόσπορο, σως μουστάρδας και κόλιανδρο, αλλά και φιλέτο από μυλοκόπι ψημένο στο φούρνο με λάδι βασιλικού και lime. Για ένα πλήρες γεύμα με ποτήρι κρασί, ο λογαριασμός ξεκινά από περίπου 35-40€ το άτομο, ανάλογα με τις επιλογές σου.

Ronin 

Στον 5ο όροφο του The Duke Boutique Suites, Xέρσωνος 8, τηλ. Κρατήσεων:21 6202 4700


Το καλοκαίρι του 2025 βρήκε το Ronin σε νέο, ανάλαφρο dojo: στην ταράτσα του The Duke Boutique Suites, ψηλά στο Κολωνάκι. Στον πέμπτο όροφο, εκεί όπου το φως του λυκαβηττινού ηλιοβασιλέματος συναντά την ιαπωνική λιτότητα, το νέο Ronin pop-up διαμορφώνει ένα σκηνικό που μοιάζει να αιωρείται ανάμεσα στην Ανατολή και την αστική Ευρώπη. H θέα προς το Λόφο του Λυκαβηττού είναι αδιαμβισβήτητα μια από τις ομορφότερες της πρωτεύουσας κι αξίζει όπως και δήποτε να απαθανατιστεί κι από σένα και την παρέα σου. Στα επιβάλλεται του καταλόγου το σεβίτσε, οι γαρίδες Tempura, το Aji Tataki με λευκό ψάρι, λάιμ, φρέσκο κρεμμύδι και ginger ponzu σως, το Nigiri με σολομό και μπρικ, το crunchy salmon roll με σολομό, φρέσκο κρεμμύδι, mayo, tempura flakes κι αυγά χελιδονόψαρου και το amai με tempura γαρίδα και flakes, με επικάλυψη καπνιστό χέλι, αβοκάντο και sauce καραμέλας. Tιμές στα 50-55€ το άτομο με κοκτέιλ.

La Suite Lounge

Kλεομένους 2, 6ος όροφος St. George Lycabettus, τηλ.: 21 0741 6000


Στην καρδιά της Αθήνας, εκεί όπου η κοσμοπολίτικη αύρα συναντά την ιστορική κληρονομιά, το εστιατόριο La Suite Lounge, στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus, προσφέρει μια εμπειρία fine dining που συνδυάζει την υψηλή γαστρονομία με την απαράμιλλη θέα προς την Ακρόπολη και τον αστικό ιστό της πόλης.​ Eπιβάλλεται να δοκιμάσεις το λαβράκι μαρινάτο, την κακαβιά με ελληνικό μπλε καβούρι, το χειροποίητο κριθαράκι Ταϋγέτου με μάγουλα στιφάδο, το αρνάκι με πετιμέζι με καπνιστή μελιτζάνα και τουρσί σταφίδας με κύμινο και μαύρο σκόρδο και τη γλώσσα α λα πολίτα. Λογαριασμός στα 60-65€ με ποτήρι κρασί.

Μπιρμπίλω

Πλουτάρχου 26 Τηλέφωνο: 21 0724 7777


Η Μπιρμπίλω, εμπνεύστηκε το όνομά της από το παλιό τραγούδι του Μιχάλη Σουγιούλ και του Αιμίλιου Σαββίδη, κι έστησε το σκηνικό της με έναν και μόνο σκοπό, να σε ταξιδέψει δηλαδή πολλές δεκαετίες πίσω στην παλιά Αθήνα. Καρό τραπεζομάντηλα, σεμεδάκια που στολίζουν ράφια, μπακιρένια κατσαρολικά και ξύλινα δοκάρια στο ταβάνι συνθέτουν μια ατμόσφαιρα γεμάτη νοσταλγία και θαλπωρή.

Ο χώρος μοιάζει βγαλμένο από εκείνο το κυριακάτικο τραπέζι που μαγείρευε η γιαγιά κι εσύ ανυπομονούσες να αρχίσει για να απολαύσεις μοσχαράκι λεμονάτο με ρύζι, συκώτι γάλακτος, λαχανοντολμάδες αυγολέμονο, γουρουνοπούλα καπνιστή με σάλτσα πετιμέζι λαχανικά και πουρέ πατάτας, κατσικάκι με γίγαντες και φρέσκια ντομάτα στον φούρνο, ψητό ταλαγάνι και μπρουσκέτα με παστό μπαρμπούνι.

Ο λογαριασμός παραμένει όσο φιλικός θα περίμενες: γύρω στα 20-25€ το άτομο για ένα πλήρες γεύμα με τα απαραίτητα ουζάκια ή κρασί.

1818

Ιωάννου Γενναδίου 4, τηλ: 216 0002130


Στην ταράτσα του ξενοδοχείου The Modernist, το 1818 συστήνεται ως ένα μυστικό rooftop bar που έχει ήδη γίνει talk of the town για τους λάτρεις της νυχτερινής Αθήνας. Με το που δύει ο ήλιος, ο χώρος μεταμορφώνεται: οι κόκκινες αποχρώσεις του φωτισμού και οι ιδιαίτερες λεπτομέρειες στη διακόσμηση φτιάχνουν μια ατμόσφαιρα που τραβάει βλέμματα (και φωτογραφικούς φακούς). Από εδώ, η θέα απλώνεται θεαματικά προς την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό, ενώ τα ποτήρια γεμίζουν με ευφάνταστα cocktails που «παντρεύουν» καναδικές αναφορές, μιας και το κτίριο στέγαζε παλιά την πρεσβεία του Καναδά με μεσογειακές γεύσεις και αρώματα.

Την cocktail list έχει επιμεληθεί ο Νίκος Μπάκουλης, συνιδρυτής του Line Athens, με επιλογές όπως το Peach Gimlet (τζιν, ροδάκινο, νερό ντομάτας) ή το πιο ανατρεπτικό Canadian Sour. Κάθε Παρασκευή ο ρυθμός ανεβαίνει με live DJ sets, ενώ οι τιμές για τα cocktails ξεκινούν από 12€.

Πράσινη Τέντα

Λυκαβηττός, τηλ: 21 0363 5400


Η Τέντα, από τα πιο χαρακτηριστικά στέκια του Λυκαβηττού, πρωτολειτούργησε το 1931 ως καφέ-ουζερί και παρέμεινε ανοιχτή μέχρι το 2000. Μετά από πολυετή, ευτυχώς επέστρεψε δυναμικά πριν λίγα χρόνια, κερδίζοντας ξανά το κοινό της, άλλοτε για ένα χαλαρό ποτό με φόντο το μαγικό ηλιοβασίλεμα κι άλλοτε για δείπνο με σύγχρονη γαστρονομική υπογραφή.

Το μενού ισορροπεί ανάμεσα στο comfort και το fine dining, με προτάσεις όπως καρπάτσιο λαβράκι με πόνζου εσπεριδοειδών, ριζότο καραβίδας, ζουμερό μπέργκερ Black Angus με καραμελωμένα κρεμμύδια, μπέικον και καπνιστό μετσοβόνε, λεμονάτο φιλέτο κοτόπουλου, αλλά και εκλεκτό rib eye Ουρουγουάης με pepper sauce.

Ο λογαριασμός δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 30€ το άτομο για γεύμα με ποτήρι κρασί, 10€ για απλό ποτό και 7€ για μπίρα.

 

 

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v