Επιστρέψαμε στην Παλιά Φάβα στο Φάληρο και η εμπειρία παραμένει μαμαδίσια

Το εστιατόριο της Κυρά Ντίνας στο Παλαιό Φάληρο ανανεώνεται με νέο σεφ, χωρίς όμως να χάσει τίποτα από τη μαμαδίσια αίγλη του (και τις γενναίες μερίδες).

Επιστρέψαμε στην Παλιά Φάβα στο Φάληρο και η εμπειρία παραμένει μαμαδίσια

Αν μένεις Φάληρο, τότε δε γίνεται να μην ξέρεις την Παλιά Φάβα. Να μην έχεις παραγγείλει παστίτσιο από τα χεράκια της Κυρά Ντίνας, να μην έχεις πιάσει τραπεζάκι στον όμορφο χώρο της στο ήσυχο στενάκι της Αχαιών, να μην σου έχει σπάσει η μύτη από τις μυρωδιές που βγαίνουν κάθε μεσημέρι.

Με ιστορία που ξεκινά το 1961, όταν η οικογένεια Γαβαλά το λάνσαρε ως βαρελάδικο, η Παλιά Φάβα πέρασε στις αρχές των ’00s στα χέρια της Ντίνας από τη Σαντορίνη, η οποία μετέτρεψε σε αυθεντικό μαγειρείο, αφήνοντας πίσω της μια κληρονομιά γεύσεων που αποτέλεσε σημείο αναφοράς.

Το αγαπημένο μαγειρείο περνά από φέτος δεύτερη νιότη, καθώς δίπλα στην Κυρά Ντίνα στέκονται επάξια ο Κωστής Κουτρούμπας, ο Αντώνης Δεναξάς και ο σεφ Νίκος Ευσταθόπουλος. Όχι μην ανησυχείς, δεν θα μετατρέψουν το μαγαζί σε ένα ακόμα μοντέρνο ταβερνείο με αποδομημένη χωριάτικη και ντάκο με μους φέτας.

Η κουτάλα της Κυρά Ντίνας παραμονεύει και η Παλιά Φάβα παραμένει σταθερή στις μαμαδίσιες, παραδοσιακές αξίες, με κάποιες προσθήκες στον κατάλογο που απογειώνουν την γευστική εμπειρία.

Αρκετά με την ιστορία, πάμε στο φαΐ

Τα πιάτα του καταλόγου παραμένουν νοστιμότατα, όπως παλιά. Κάθε μέρα θα βρεις κλασικά μαγειρευτά και κρεατικά όπως τας κεμπάπ, σουτζουκάκια, αμπελοντολμάδες ή λαχανοντολμάδες (ανάλογα την εποχή), κόκορα κρασάτο, χοιρινό λεμονάτο, γεμιστά, ιμάμ μελιτζάνες, παστίτσιο, μουσακά, μακαρόνια με κιμά ή με σάλτσα, κεφτεδάκια και φρέσκες κοτομπουκιές.

Από ψαρικά ο μπακαλιάρος σκορδαλιά εγγυάται πως θα γιορτάζεις κάθε φορά την 25η Μαρτίου, ενώ οι ψητές γαρίδες, οι γαρίδες σαγανάκι, η γαριδομακαρονάδα, τα καλαμαράκια και το θράψαλο εγγυώνται ένα πλήρες θαλασσινό λουκούλλειο γεύμα. Αναλόγως ημέρας, θα ετοιμάζουν και σαρδέλες ψητές, γαύρο τηγανητό και φρέσκα ψάρια, όπως μπακαλιάρο ή κουτσομούρες ή ό,τι καλό τους φέρνει ο ψαράς.

Στα του κρέατος, παραμένουν σταθερή αξία οι ζουμερές μπριζόλες (χοιρινές και μοσχαρίσιες), το γεμιστό μπιφτέκι, το λουκάνικο πρασάτο, ενώ κάποιες καθημερινές – λόγου χάρη τις Πέμπτες που έχει ζωντανή μουσική - ο σεφ δημιουργεί και μερικές μερακλίδικες επιλογές όπως τηγανιά κοτόπουλο, οσομπούκο με κριθαράκι και μια σιγομαγειρεμένη πανσέτα στο φούρνο για 7-10 ώρες που ολοκληρώνεται στο γκριλ και λιώνει στο στόμα.

Στα λαδερά και όσπρια, εκτός από τα βασικά (γεμιστά και ιμάμ), θα βρεις κάθε μέρα έξτρα επιλογές ανάλογα με τα κέφια της κουζίνας, όπως φασολάκια, μπάμιες ή φακές. Και βέβαια, τα σαλιγκάρια στιφάδο που αποτελούν εδώ και χρόνια σήμα κατατεθέν του μαγαζιού.

Τυροπιτάκια, τυροκροκέτες, μπουγιουρντί, μπεκρή μεζέ, αλλά και φάβα που δικαιώνει το όνομα του μαγαζιού ανοίγουν παραδοσιακά την όρεξη, ενώ οι σαλάτες είναι πάντα φρέσκες: χωριάτικη, σαντορινιά, βραστά χόρτα, παντζάρια και λαχανικά.

Αυτήν την εποχή, βγάζουν και σούπες που ταιριάζουν ταμάμ με τις κρύες νύχτες, αλλά και άλλες εκπλήξεις που κρατούν το γευστικό ενδιαφέρον ζωντανό.

Όσο για τον λογαριασμό, οι τιμές παραμένουν σταθερές, και άκρως value δεδομένης της ποσότητας, με 20€ το άτομο, τρως ποιοτικό φαγάκι, πίνεις το κρασάκι σου και ίσως πάρεις και πακέτο για το σπίτι.

Γιατί η Κυρά Ντίνα δεν τσιγκουνεύεται στις μερίδες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v