Συνταγές με παστινάκι που θα σε κάνουν να το αγαπήσεις
Από πουρέ και vegan κέικ μέχρι κρεμώδη σούπα με κάρυ, το παστινάκι μπαίνει στην κουζίνα σου και δίνει άλλον αέρα στα πιάτα σου.

Από πουρέ και vegan κέικ μέχρι κρεμώδη σούπα με κάρυ, το παστινάκι μπαίνει στην κουζίνα σου και δίνει άλλον αέρα στα πιάτα σου.
Μοιάζει με λευκό καρότο, έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση με νότες ξηρών καρπών, και τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να κερδίζει τη θέση του και στη δική μας κουζίνα: Το παστινάκι είναι ένα λαχανικό γεμάτο θρεπτικά συστατικά, με βιταμίνες, φυτικές ίνες και ελάχιστες θερμίδες, που μπορεί να μεταμορφώσει τα πιο απλά φαγητά. Από πουρέ και σούπες μέχρι ζύμες και κέικ, το παστινάκι δίνει ξεχωριστή νοστιμιά και βελούδινη υφή, ενώ ταιριάζει ιδανικά τόσο σε χορτοφαγικά όσο και σε κρεατοφαγικά πιάτα. Στις παρακάτω συνταγές θα δεις τρεις διαφορετικούς τρόπους να το δοκιμάσεις –και να το αγαπήσεις.
Υλικά:
800 γρ. παστινάκι, 700 γρ. νερό, 300 γρ. γάλα πλήρες (προαιρετικά), 2 κ.σ. θυμάρι, 100 γρ. βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, 50 γρ. μέλι
Για το ψαρονέφρι: 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 800 γρ. ψαρονέφρι, αλάτι, πιπέρι, 1 κρεμμύδι, 1 σκ. σκόρδο, 1 κ.σ. θυμάρι, 50 γρ. κρέμα βαλσάμικο, 1 κ.σ. μέλι, 200 γρ. νερό, 200 γρ. δαμάσκηνα, αποξηραμένα
Για το σερβίρισμα: θυμάρι, ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Για τον πουρέ: Αφαιρούμε τη φλούδα από το παστινάκι και το κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε το κεντρικό κοτσάνι και κόβουμε το παστινάκι σε μεγάλα κομμάτια. Μεταφέρουμε τα κομμάτια από το παστινάκι σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό και το γάλα. Προσθέτουμε 1 κ.σ. θυμάρι, και καλύπτουμε με το καπάκι. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά. Μπορούμε να βράσουμε το παστινάκι μόνο με νερό.
Σουρώνουμε το παστινάκι, και το μεταφέρουμε στον πολυκόφτη. Προσθέτουμε το βούτυρο, και χτυπάμε μέχρι να πάρει την υφή του πουρέ. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μέλι, και 1 κ.σ. θυμάρι, και χτυπάμε ξανά. Αφήνουμε στην άκρη.
Για το ψαρονέφρι: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, και ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε το ψαρονέφρι σε λεπτές ροδέλες και τις ρίχνουμε στο καυτό τηγάνι. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι, και σοτάρουμε 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρει χρώμα. Αφαιρούμε το ψαρονέφρι από το τηγάνι, το αφήνουμε στην άκρη, και αφήνουμε το τηγάνι στη φωτιά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε 1-2 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Αν είναι στεγνό το τηγάνι τότε προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το θυμάρι και σβήνουμε με την κρέμα βαλσάμικο. Ρίχνουμε το μέλι, και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό, τα δαμάσκηνα κομμένα στη μέση, το ψαρονέφρι και σιγοβράζουμε για 5-7 λεπτά. Σερβίρουμε με θυμάρι και ελαιόλαδο.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη
Υλικά: 150 γρ. σιτάρι μουλιασμένο για μία μέρα, 330 γρ. παστινάκι χοντροκομμένο, 1 κρεμμύδι κομμένο σε κάθετες λεπτές φέτες, 400 γρ. λευκά μανιτάρια κομμένα σε κάθετες λεπτές φέτες, 2 κ.σ. λιναρόσπορο, 2 κλ. δεντρολίβανο ψιλοκομμένα, 2 σκ. σκόρδo ψιλοκομμένες, 4 φύλλα φασκόμηλο ψιλοκομμένα, 50 γρ. vegan μοτσαρέλα τριμμένη, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, φουντούκια θρυμματισμένα για το σερβίρισμα, chips παστινάκι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση: Σε μία κατσαρόλα αδειάζουμε το σιτάρι, ρίχνουμε νερό μέχρι να το καλύψουμε και το βράζουμε με κλειστό το καπάκι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει (αν δούμε πως χρειάζεται κι άλλο νερό, προσθέτουμε). Παράλληλα, σε μία άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το παστινάκι, το καλύπτουμε κι αυτό με νερό και σιγοβράζουμε με κλειστό το καπάκι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε, μέχρι να φύγει η υγρασία τους. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, ανακατεύουμε και σοτάρουμε, μέχρι να καραμελώσουν.
Αδειάζουμε σε ένα μπολ το περιεχόμενο του τηγανιού μαζί με το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο, το λιναρόσπορο, τη vegan μοτσαρέλα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και τα αφήνουμε στην άκρη. Μόλις μαλακώσει το σιτάρι, το σουρώνουμε και το αδειάζουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Μόλις το παστινάκι είναι έτοιμο, το σουρώνουμε και το πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ ή σε δόσεις στο multi, μέχρι να γίνει πουρές. Αδειάζουμε τον πουρέ παστινάκι στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάζουμε το παραπάνω μείγμα σε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 20εκ. με τρύπα στη μέση και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Αφαιρούμε τη φόρμα από το ψυγείο και ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 40-45 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε, το στολίζουμε με φουντούκια, chips παστινάκι και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη
Υλικά: 800 γρ. παστινάκι καθαρισμένα και χοντροκομμένα, 2 καρότα καθαρισμένα και χοντροκομμένα, 2 μπατσούνια σέλερι καθαρισμένα και σε φέτες, 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ μέγεθος δακτύλου χοντροκομμένο, 2 μέτρια κρεμμύδια χοντροκομμένα, 1/2-2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και σε φέτες, 2 κ.σ. κάρι σε σκόνη, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1.8 lt ζωμό κότας ή λαχανικών, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 4 κλωνάρια φρέσκο κόλιανδρο τα φύλλα μόνον, κρέμα γάλακτος για το σερβίρισμα.
Εκτέλεση: Βάζουμε ένα βαθύ σκεύος σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε 2 κ.σ. λάδι. Προσθέτουμε όλα τα κομμένα υλικά και τα αναμειγνύουμε με ξύλινο κουτάλι. Προσθέτουμε το κάρι και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε για 10 περίπου λεπτά με το σκεύος μισοσκεπασμένο μέχρι τα καρότα να μαλακώσουν (χωρίς όμως να λιώσουν) και τα κρεμμύδια να ξανθύνουν.
Ρίχνουμε τον ζωμό, ανακατεύουμε και φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά με το σκεύος σκεπασμένο. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει. Με το blender χειρός πολτοποιούμε τα υλικά μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή, κρεμώδη σούπα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σε αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται.
Σερβίρισμα: Μοιράζουμε τη σούπα με παστινάκι σε μπολ σερβίρισης, προσθέτοντας στην επιφάνεια μερικά φυλλαράκια κόλιανδρου. Ρίχνουμε σε κάθε μπολ λίγη κρέμα και τη σερβίρουμε ζεστή.
Η συνταγή είναι από το Pandespani.com