Στη Χαμολιά για γαριδομακαρονάδα και φρέσκο ψάρι σαν σε νησί
Ούτε μια ώρα από το κέντρο της Αθήνας, στη Χαμολιά θα πιάσεις τραπεζάκι για φρέσκα θαλασσινά σε νορμάλ τιμές και φανταστική θέα στη θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα.

Ούτε μια ώρα από το κέντρο της Αθήνας, στη Χαμολιά θα πιάσεις τραπεζάκι για φρέσκα θαλασσινά σε νορμάλ τιμές και φανταστική θέα στη θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα.
Ανάμεσα στην Αρτέμιδα και το Πόρτο Ράφτη, πάνω από την αγαπημένη παραλία που λέγεται Μικρή Χαμολιά, η ομώνυμη ταβέρνα απλώνει τα τραπέζια της σε ένα απολύτως νησιώτικο σκηνικό, με πανοραμική θέα στην θάλασσα απ’ όπου και αν διαλέξεις να καθίσεις. Ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος, που φαίνεται από εδώ μαγικό, το «σαν να είσαι διακοπές» αποκτά εδώ άλλη σημασία. Κι αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρεις για την Χαμολιά. Τα υπόλοιπα… έχουν να κάνουν με το μενού της.
Το πρώτο πράγμα που θα σε εντυπωσιάσει παίρνοντας στα χέρια σου τον κατάλογο είναι οι καλές τιμές στα ορεκτικά της –χρόνια είχαμε, ας πούμε, να δούμε τηγανιτές πατάτες (φρέσκες, κομμένες στο χέρι και καλοτηγανισμένες) στα 2,90€ ή σαλάτες στα 3,90€. Κι αν σπεύσεις να σχολιάσεις πως τόσο θα έπρεπε να έχουν παντού, θα συμφωνήσουμε –με την έμφαση στο θα έπρεπε.
Όπως πιθανότατα μαντεύεις, η έμφαση εδώ είναι στα θαλασσινά και το φρέσκο ψάρι, γιατί τι είσαι, κανάς περίεργος να κοιτάς την θάλασσα και να τρως μπριζόλες; Έχει και τέτοιες, αν όντως είσαι, ή αν έχεις μαζί σου πιτσιρίκια που δεν ξέρουν τι χάνουν.
Οι υπόλοιποι, τιμάμε πρωτίστως και απαρεγκλίτως τη γαριδομακαρονάδα (17,70€ για δύο άτομα στην θεωρία, στην πράξη φτάνει άνετα για τρεις δεδομένου ότι δεν θα την πάρεις μόνη της) που είναι από τις ωραιότερα δεμένες που έχουμε δοκιμάσει στην περιοχή, και το γεμιστό καλαμάρι (46€ το κιλό) που βάζει τα γυαλιά σε όποιον λέει ότι δε βάζουμε φαντασία στα θαλασσινά μας στην Ελλάδα.
Αν είσαι παιδί της παράδοσης και της απλότητας, θα παραγγείλεις σίγουρα τα καλαμαράκια στο τηγάνι (9,80€) και το ψητό χταπόδι (12,90€) ενώ δυνατά παίζει επίσης ο μαρινάτος γαύρος (6,90€) που φτιάχνεται εδώ και οι γαρίδες σαγανάκι (14,90€). Καταπώς είναι φέτος υποχρεωτικό σε κάθε ψαροταβερνάκι της Αττικής, θα βρεις και σεβίτσε (9,20€) με γαρίδες, δεν το δοκιμάσαμε, επιφυλασσόμαστε για την επόμενη φορά.
Το φρέσκο ψάρι της κατηγορίας φαγκρί, σαργός, τσιπούρα και πάει λέγοντας, που θα διαλέξεις από τη βιτρίνα τιμάται στα 58€ το κιλό, που είναι καλά για την εποχή επίπεδα, ενώ αν είσαι για κάτι οικονομικότερο θα βρεις λαυράκι στα 39€ και τον κολιό τον Αύγουστο (πάντα θέλαμε να το γράψουμε αυτό) στα 25€ το κιλό.
Για να τα συνοδεύσεις όλα αυτά, θα βρεις ενδιαφέρουσα ποικιλία σε ουζάκια που περιλαμβάνει, πέρα από τα κλασικά, και τα πιο δυσεύρετα Στουπάκη, Σαμαρά και Γιαννατσή, αλλά και τσίπουρα από τα οποία ξεχωρίζει το παλαιωμένο Αγιονέρι. Τα περισσότερα τιμώνται στα 8,50€, με premium και παλαιωμένα να φτάνουν τα 11,50€.
Τη Χαμολιά τη βρίσκεις ανοιχτή καθημερινά από τις 10.30 το πρωί (αν θέλεις να πάρεις περνώντας καφεδάκι πριν κατέβεις στην παραλία, βολεύει καθότι βρίσκεται ακριβώς στο σημείο όπου αφήνεις το αυτοκίνητο, πριν το μονοπάτι) ως τις 23.30 το βράδυ.
Ψαροταβέρνα Χαμολιά
Βραυρώνα, τηλ.: 2299027066
Facebook | Google Maps