Πού θα φας φρέσκο ψάρι και θαλασσινά χωρίς να δώσεις μια περιουσία

Το καλό το ψάρι δεν χρειάζεται να είναι πολυτέλεια και αυτές οι ψαροταβέρνες κρατούν τις τιμές σε ανθρώπινα τια την εποχή επίπεδα.

Πού θα φας φρέσκο ψάρι και θαλασσινά χωρίς να δώσεις μια περιουσία

Το καλό ψάρι έχει αποκτήσει τη φήμη του «ακριβού σπορ», όμως δεν είναι παντού έτσι. Στην Αττική εξακολουθούν να υπάρχουν ψαροταβέρνες που δουλεύουν με σεβασμό στην πρώτη ύλη, τηγανίζουν σωστά και κρατούν τις τιμές σε λογικά επίπεδα.

Μαγαζιά ταπεινά, με μικρούς ή μετρημένους καταλόγους, φρέσκα ψαράκια ημέρας και θαλασσινά που έρχονται στο τραπέζι χωρίς να «πονάνε» την τσέπη. Αν ξέρεις πού να ψάξεις, μπορείς να φας τίμια, νόστιμα και χορταστικά χωρίς να δεις τον λογαριασμό να ξεφεύγει.

Ψαροκόκκαλο

Ελ. Βενιζέλου 19, Μελίσσια, τηλ: 21 0807 7535


Μπορεί δεν βλέπεις θάλασσα από το τραπέζι σου, στο Ψαροκόκκαλο στα Μελίσσια η θαλασσινή αύρα φτάνει κατευθείαν στο πιάτο. Είναι μια από τις πιο τίμιες επιλογές για οικονομική ψαροφαγία στα Βόρεια, με γενναιόδωρες μερίδες, καλή πρώτη ύλη και απλές, καθαρές γεύσεις. Το μενού κινείται γύρω από κλασικά και αγαπημένα: σαλάτα Ψαροκόκκαλο με μέλι, μύδια «ψαροκόκκαλο» σε κρέμα και φέτα, φρέσκο χταπόδι στα κάρβουνα, καλαμαράκια τηγανητά, γαύρο μαρινάτο, αλλά και πιο χορταστικά πιάτα όπως μακαρονάδα με γαρίδες, ριζότο θαλασσινών ή ένα καλό ψητό ψάρι ημέρας- τιμιότατα τα μπακαλιαράκια σε μερίδα με 17€ και τα μπαρμπούνια επίσης στα 17€. Για ένα χορταστικό γεύμα με ουζάκι, υπολόγισε περί τα 25-30€ το άτομο.

Ουζερί ο Κώστας

Κουντουριώτου 7, Κορυδαλλός, τηλ: 21 0494 5102


Στην ήσυχη πλατεία Κολοκοτρώνη του Κορυδαλλού, το Ουζερί ο Κώστας έχει χτίσει από το 2015 μια σταθερή φήμη για τα φρέσκα ψάρια του – κυρίως από Χαλκίδα – και το προσεγμένο ψήσιμό τους. Ψάρια σωστά καθαρισμένα, τηγάνι χωρίς λαδίλα και σχάρα που δίνει χαρακτήρα χωρίς να «σκεπάζει» τη γεύση. Από τον κατάλογο ξεχωρίζουν τα καλαμαράκια τηγανητά, πάντα τραγανά και τρυφερά, οι γαρίδες στη σχάρα, οι σαρδέλες με υπέροχο άρωμα καπνίσματος και οι ουρές πεσκανδρίτσας. Και από τιμές, ο γαύρος στα 7,5€, μπακαλιάρος σκορδαλιά στα 9,5€, μερίδα κουτσομούρες στα 18€. Δίπλα τους ταιριάζουν ιδανικά η σαλάτα με αλμύρα, τα κυδώνια και το προζυμένιο ψωμί, που συνοδεύει κάθε μπουκιά. Η ποικιλία σε ούζα και τσίπουρα συμπληρώνει το τραπέζι – από Γιαννατσή μέχρι πιο κλασικές επιλογές λογαριασμός στα 25€ το άτομο, με κρασί.

Μαργαρώ

Λεωφ. Χατζηκυριάκου 126, Πειραιάς, τηλ: 21 0451 4226


Δίπλα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, παραμένει από το 1944 το πιο σταθερό «τηγανιτζίδικο» της πόλης. Με cult ατμόσφαιρα και ρεπερτόριο που δεν αλλάζει ποτέ, σερβίρει μόνο μπαρμπουνάκια, γαρίδες και χωριάτικη, τίποτα παραπάνω. Το τηγάνι της είναι πραγματικό σχολείο: τραγανές γαρίδες, καλοτηγανισμένα μπαρμπούνια και μια χωριάτικη που συνοδεύει ιδανικά τα θαλασσινά. Κρατήσεις δεν γίνονται, η αναμονή το καλοκαίρι είναι συχνή, και το πάρκινγκ θέλει τύχη, όμως όλα δικαιώνονται μόλις έρθει ο πρώτος δίσκος στο τραπέζι. Τον χειμώνα μπορεί να εμφανιστούν και φρέσκα καραβιδάκια ή κανένα λιθρίνι, πάντα στο ίδιο λιτό, δοκιμασμένο ύφος. Τιμές τίμιες, 38€ το κιλό οι κουτσομούρες, 36€ τα λιθρίνια, 6€ η μερίδα γαρίδες, άρα με 20-25€ το άτομο είσαι κομπλέ, με κρασί.

Το καπηλειό του Ζάχου

Κομοτηνής 37, Καμίνια, τηλ: 210 4813325

Κρυμμένο μαγαζάκι στα Καμίνια με ατμόσφαιρα κουτουκιού, ο Ζάχος ετοιμάζει κάθε λογής μεζέδες και ψαράκια σε τίμιες μερίδες και καλές τιμές. Χειροποίητη τυροκαυτερή, φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανιτές και κολοκυθάκια τηγανιτά σε ροδέλες κάνουν το σωστό ξεκίνημα και ακολουθούν φρεσκότατοι ψαρομεζέδες, μαγειρεμένοι με μεράκι, όπως γαριδάκι συμιακό, μύδια σαγανάκι, τηγανητά μπακαλιαράκια, μπακαλιάρος παστός τηγανητός και μικρά ψαράκια ημέρας στο τηγάνι. Συνοδεία ωραιότατου ημίγλυκου και με κερασμένο γλυκάκι, για ένα σωστό θαλασσινό τσιμπολόγημα, υπολόγισε πως δε θα δώσεις παραπάνω από 20-25€ το άτομο.

Ουζερί του Λάκη

Ελπίδος 16, Πλ. Βικτωρίας, τηλ: 210 8213776


Κλασικό, θρυλικό και πολύ αγαπημένο ψαροστέκι, ο Λάκης στην Πλατεία Βικτωρίας έχει χτίσει το όνομά του χάρη στις πολύ προσιτές τιμές του και τις θαλασσινές συνταγές του που ανανεώνει τακτικά χωρίς να τσιγκουνεύεται τις μερίδες του. Εδώ τρώμε σίγουρα αχνιστό σαλάχι, γαρίδα σαγανάκι σε κριθαρένια φωλιά, μουσακά σαρδέλας, θράψαλο ψητό, σουβλάκι μπακαλιάρου, κριθαρότο με χταπόδι, καλαμάρι με μπάμιες, ρεβιθάδα με γαρίδες, γίγαντες φούρνου με καλαμάρι και κροκέτα μπακαλιάρου με πουρέ παντζάρι. Δυνατή και η λίστα με ούζα και τσίπουρα, με πληθώρα επιλογών. Ο λογαριασμός μαζί με τα ουζο-παρελκόμενα δεν θα ξεπεράσει τα 20-22€ το άτομο.

Ζαρκαδούλας

Βιθυνίας 32, Νίκαια, τηλ.: 2104252770


Οι ντόπιοι μπορεί να σου το συστήσουν και ως «Τα Καβουράκια», και αν δεν το μαντεύεις από το όνομα, να σου πούμε ότι εδώ έχουμε ένα παραδοσιακό ουζερί της γειτονιάς, από εκείνα στα οποία κατευθύνεσαι όταν λαχταρήσεις οικονομική ψαροφαγία. Για να καταλάβεις τι λέμε, το κιλό το ψάρι εδώ έχει 40€, ενώ στα μεζεδάκια του συναντάμε πράγματα κλασικά και αγαπημένα, σαν τις γαρίδες σαγανάκι, τον μαρινάτο γαύρο, τα αχνιστά μύδια και τον αχινό που γίνεται εξαιρετικός μεζές για το ουζάκι σου. Η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, δεν είναι άλλη από το… καβούρι παϊδάκι σε άκρως οικονομική τιμή. Λογαριασμός, ο χαμηλότερος που μπορείς να πετύχεις για ποιοτικά θαλασσινά, στα 20-25€ το άτομο με ουζάκι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v