Τρεις «μυστικές» αυλές για κρασί στην Αθήνα
Τρεις μυστικές αυλές που λατρεύουν το κρασί, αλλά και τις ιδιαίτερες γεύσεις, περιμένουν να τις ανακαλύψεις και να βυθιστείς στον οινόφιλο κόσμο τους.

Τρεις μυστικές αυλές που λατρεύουν το κρασί, αλλά και τις ιδιαίτερες γεύσεις, περιμένουν να τις ανακαλύψεις και να βυθιστείς στον οινόφιλο κόσμο τους.
Πίσω από πολυσύχναστους δρόμους και εμπορικά κέντρα, αυλές γεμάτες πράσινο κρύβουν γεύσεις, ετικέτες κρασιών από ελληνικούς και διεθνείς αμπελώνες και ατμόσφαιρα που σε κάνει να ξεχνάς πως βρίσκεσαι στην πόλη.
Από το κέντρο της Αθήνας, μέχρι τη Νέα Σμύρνη, τσουγκρίζουμε ψαγμένες ετικέτες, τσιπολογάμε νόστιμα και λέμε «εβίβα!» γιατί το καλοκαίρι δεν τελείωσε ακόμα.
Psyche
Κορνάρου 4, Σύνταγμα, τηλ: 21 0322 1271
Κρυμμένο στη στοά Κορνάρου, πίσω από την πολύβουη Ερμού, το Psyche μοιάζει είναι ένα κοινό αθηναϊκό όσων ξέρουν και αγαπούν το κρασί και τις ήρεμες γωνιές της πόλης. Η ατμόσφαιρά του θυμίζει έχει κάτι από speakeasy, με μια καταπράσινη, διακριτική, δροσερή αυλή που σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στην καρδιά της Αθήνας.
Η λίστα κρασιών είναι σπιρτόζικη και ιδιαίτερα πλούσια, με επιλογές από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, φυσικά κρασιά και γηγενείς ποικιλίες, αλλά και διεθνείς ετικέτες που φτάνουν μέχρι τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Νέα Ζηλανδία. Από μια Μαλαγουζιά της Λακωνίας ή ένα Ασύρτικο Σαντορίνης μέχρι ένα Riesling από τη Γερμανία και ένα Pinot Noir από τη Νέα Ζηλανδία, η λίστα καλύπτει όλα τα (οινόφιλα) γούστα.
Το φαγητό κινείται στη λογική του «τραπεζιού της παρέας», με πιάτα για να μοιράζεσαι. Από δροσερές σαλάτες με ψητά φρούτα και ιδιαίτερα τυριά, μέχρι πιάτα θαλασσινών όπως μπουκιές γαρίδας με κρόκο Κοζάνης, χτένια με σάλτσα εσπεριδοειδών ή ταρτάρ ψαριού ημέρας. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με νοστιμότατα πλατό ελληνικών τυριών μικρών τυροκομείων, όπως κρασοτύρι Φλώρινας, κασέρι Τυρνάβου ή ακόμα και ποικιλίες με βασιλομανίταρο από την Κοζάνη. Το ποτήρι κρασί από 6,5€, αναλυτικός κατάλογος εδώ.
Wine with Eleni
Μισαραλιώτου 20 Κουκάκι, τηλ: 6934125839
Στην καρδιά της Αθήνας, μόλις λίγα βήματα από το Μουσείο της Ακρόπολης, η Ελένη Κεφαλοπούλου έχει δημιουργήσει μια ξεχωριστή εμπειρία γευσιγνωσίας κρασιού. Σε μια μικρή πλατειούλα γεμάτη πράσινο, με λίγα τραπέζια διακριτικά τοποθετημένα κάτω από τα δέντρα, έχει στήσει ένα ήσυχο και χαλαρό σκηνικό που σε κάνει να νιώθεις σαν καλεσμένος σε σπίτι φίλου που πραγματικά αγαπά το κρασί.
Ο κατάλογος είναι μικρός αλλά πολύ ενδιαφέρων, με επιλογές σε ποτήρι και φιάλη, που καλύπτουν κάθε γούστο: από Ασύρτικο Σαντορίνης και Κυδωνίτσα Πελοποννήσου μέχρι μοναδικά κρασιά από το Άγιο Όρος, την Κρήτη, τη Λήμνο, την Ήπειρο και τη Μεσσηνία. Στη λίστα θα βρεις γηγενείς ποικιλίες και κρασιά μικρών παραγωγών, ενώ η παρουσίαση γίνεται με υπευθυνότητα και βάθος, ώστε να μάθεις την ιστορία πίσω από κάθε μπουκάλι. Τα συνοδευτικά πιάτα είναι λίγα αλλά προσεγμένα: πλατό με τυριά μικρών τυροκομείων, αλλαντικά, πάστα ελιάς και κριτσίνια, που αναδεικνύουν το κρασί χωρίς να το επισκιάζουν.
Στο wine bar διοργανώνονται και ιδιωτικές γευσιγνωσίες, διαθέσιμες μόνο με κράτηση και για μικρές παρέες, οι οποίες περιλαμβάνουν επιλογές 4 ή 6 κρασιών, αλλά και μια θεματική δοκιμή αποκλειστικά από το Άγιο Όρος. Η διάρκεια τους είναι περίπου μία ώρα και προσφέρονται καθημερινά (εκτός Κυριακής και Δευτέρας) στη μικρή πράσινη όαση της Μισαραλιώτου, περισσότερα εδώ. Το ποτήρι κρασί από 5€.
Κάρολος
Ομήρου 41-43, Νεα Σμύρνη, τηλ: 212 1065 556
Εδώ και επτά χρόνια, ο «Κάρολος» αποτελεί σημείο αναφοράς για τους φίλους του κρασιού στη Νέα Σμύρνη. Το μοναδικό wine bar της περιοχής έχει φιλοξενήσει άπειρες ετικέτες του ελληνικού και ξένου αμπελώνα στην κάβα του, με τη λίστα του να ανανεώνεται συνεχώς, προσφέροντας πάντα κάτι καινούργιο και ενδιαφέρον, με ποικιλίες που δύσκολα θα βρεις σε καταλόγους.
Ο χώρος είναι φιλόξενος και καλαίσθητος: ένας εσωτερικός χώρος σκανδιναβικού στυλ με πινελιές από τα ’60s, και μια δροσερή, άνετη αυλή γεμάτη πράσινο, που έχει κερδίσει το δικό της πιστό κοινό. Αν και κρυμμένος στο αίθριο ενός εμπορικού κέντρου στην Ομήρου, ο «Κάρολος» αποδεικνύει ότι το καλό (κρασί) δεν μένει κρυφό για πολύ, κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα και γρήγορα γίνεται οινόφιλο στέκι.
Η εμπειρία όμως δεν σταματά στις ενδιαφέρουσες ετικέτες. Εδώ θα δοκιμάσεις φρυγανισμένο ψωμί της πέτρας μαζί με τυριά και αλλαντικά μικροπαραγωγών από την Ίο, τη Νάουσα και τα Μεσόγεια, όσπρια από τα Γιάννενα, κρητικά σκιουφιχτά, φάβα από τον Φενεό, αλλά και πιο δημιουργικές γεύσεις που αλλάζουν αναλόγως εποχής. Το μενού κρύβει και «μαμαδίστικες» εκπλήξεις: όπως το πιάτο με τη γέμιση από γεμιστά με σπασμένη βαρελίσια φέτα ή οι ντομάτες με αυγά. Το ποτήρι κρασί από 6€.