Το ρόδι είναι σύμμαχος στην υγεία του εγκεφάλου μετά τα 50, λένε οι ειδικοί

Πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά, το ρόδι μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη, να προστατεύσει τον εγκέφαλο και να στηρίξει τη γνωστική υγεία μετά τα 50.

Το ρόδι είναι σύμμαχος στην υγεία του εγκεφάλου μετά τα 50, λένε οι ειδικοί

Αν έχεις αφιερώσει έστω και λίγα λεπτά της ζωής σου χαζεύοντας στα social media, το πιθανότερο είναι πως έχεις πέσει πάνω σε ένα (ή και δύο) βίντεο που μιλούν για τα οφέλη των πιο δημοφιλών τάσεων ευεξίας για μακροζωία. Είτε αυτό λέγεται ρετινόλη για μείωση ρυτίδων, είτε Pilates για ενδυνάμωση μυών, είτε διαλογισμός για χαλάρωση, πολλοί δοκιμάζουν σχεδόν τα πάντα στο όνομα της μακροζωίας.

Όλα αυτά βοηθούν σε διαφορετικές πτυχές της μακροζωίας, αλλά μην ξεχνάς τον εγκέφαλο. Καθώς μεγαλώνεις, η διατήρηση του μυαλού σου σε εγρήγορση γίνεται όλο και πιο σημαντική. Και ενώ σίγουρα έχεις ακούσει ότι το να λύνεις σταυρόλεξα ή να κοιμάσαι επτά ώρες τη νύχτα είναι καλό για τον εγκέφαλό σου (είναι!), η διατροφή παίζει επίσης τεράστιο ρόλο στη γνωστική υγεία.

Οι ειδικοί λένε ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης και ψάρια στηρίζει την υγιή γήρανση του εγκεφάλου. Με τόσες όμως επιλογές, είναι λογικό να μην ξέρεις πάντα τι να βάλεις πρώτο στη λίστα σου. 

Ποιο φρούτο συστήνει ο νευρολόγος;

Μούρα, σταφύλια και εσπεριδοειδή είναι φημισμένα για τα γνωστικά τους οφέλη, επειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά –ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά που προκαλεί το οξειδωτικό στρες. Συγκεκριμένα, προστατεύουν τους νευρώνες και τα εγκεφαλικά κύτταρα, ενισχύοντας τη μνήμη και τη σκέψη.

Ωστόσο, το νούμερο ένα φρούτο που προτείνει ο Mill Etienne, νευρολόγος και καθηγητής στο Ιατρικό Κολλέγιο της Νέας Υόρκης, ίσως να μην το τρως τόσο συχνά: το ρόδι. «Τα ρόδια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, με ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και νευροπροστατευτική δράση», εξηγεί.

Οι πολυφαινόλες του ροδιού συνδέονται με καλύτερη μνήμη και μάθηση, ενώ ενδέχεται να προστατεύουν τον εγκέφαλο από τη συσσώρευση αμυλοειδούς –μιας πρωτεΐνης που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μπορεί να βοηθήσουν και στην πρόληψη της νόσου, ενώ ερευνάται η συμβολή του και σε άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως το Πάρκινσον.

Καθώς περνάς τα 50 και τα 60, ένα μυαλό σε φόρμα σού επιτρέπει να σκέφτεσαι διεξοδικά, να μαθαίνεις, να διαχειρίζεσαι τις καθημερινές σου υποχρεώσεις, να χαίρεσαι κοινωνικές στιγμές και να παραμένεις ανεξάρτητος/η. Και το να προσθέσεις ρόδι στη διατροφή σου είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς αυτόν τον στόχο.

Τι να προσέξεις πριν φας ρόδι

Πριν τρέξεις στο μανάβικο, να ξέρεις πως το ρόδι δεν είναι πάντα φτηνό και βρίσκεται στην εποχή του μόνο από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο. Τα καλά νέα; Το εκχύλισμα ροδιού διατίθεται όλο τον χρόνο και προσφέρει αντίστοιχα οφέλη –αρκεί να αποφύγεις τις εκδοχές με προσθήκη ζάχαρης.

Ρώτα πάντα τον γιατρό σου πριν το εντάξεις στη διατροφή σου, ειδικά αν παίρνεις φάρμακα όπως αντιπηκτικά, στατίνες, αναστολείς ΜΕΑ ή αντικαταθλιπτικά. Επίσης, αν έχεις ενεργή έξαρση κάποιας πάθησης του εντέρου, όπως η νόσος Crohn, η ελκώδης κολίτιδα ή η εκκολπωματίτιδα, καλύτερα να το αποφύγεις, καθότι μπορεί να επιβαρύνει το πεπτικό σου.

Άλλα φρούτα-σύμμαχοι του εγκεφάλου

Αν το ρόδι δεν σου ταιριάζει, υπάρχουν κι άλλες επιλογές. «Συνιστώ ανεπιφύλακτα μύρτιλλα, μαύρα σταφύλια, αβοκάντο και εσπεριδοειδή», λέει ο Δρ. Ετιέν. Τα μύρτιλλα ξεχωρίζουν για την προστασία που προσφέρουν στη μνήμη, ενώ τα μαύρα σταφύλια περιέχουν ρεσβερατρόλη, η οποία μειώνει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να τρως υγιεινά φρούτα, αλλά να τα εντάξεις με τρόπο που να ευχαριστεί και τον ουρανίσκο σου. Αν δεν τα έχεις ήδη στη διατροφή σου, ίσως τώρα να είναι η ώρα να τους δώσεις μια ευκαιρία –είναι κυριολεκτικά τροφή για σκέψη.

Πηγή: Yahoo Health

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v