Στο Κουκάτσι η κρητική κουζίνα δίνει τα διαπιστευτήριά της

Το Κουκάτσι τιμά την κρητική κουζίνα σερβίροντας λαχταριστά πιάτα κι εμείς άλλο που δεν θέλαμε να τραπεζωθούμε στο Κουκάκι για να απαντήσουμε στο αιώνιο δίλημμα: Καπρικό ή προβατίνα;

Στο Κουκάτσι η κρητική κουζίνα δίνει τα διαπιστευτήριά της

Τα σέβη μας και τα συγχαρίκια μας στην κρητική κουζίνα τα έχουμε αποδώσει πολλάκις αλλά ευτυχώς έχουμε άπλετο χρόνο να το πράξουμε ακόμη μια φορά και φυσικά δεν πρόκειται να αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ίσως μάλιστα ξεκινήσουμε κι ένα ψήφισμα ακολουθούμενο από συλλογή υπογραφών για να ανακηρυχθεί η κρητική κουζίνα ως η καλύτερη αυτού του σύμπαντος. Μέχρι να βάλουμε μπρος τα διαδικαστικά θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι να αναζητούμε φαγητοστέκια που τιμούν την κουζίνα και τη γαστρονομική παράδοση της Κρήτης, παίρνοντας σβάρνα όλες τις αγαπημένες μας αθηναϊκές γειτονιές.

Κάπως έτσι βρεθήκαμε στο Κουκάκι σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους της πρωτεύουσας –την οδό Δράκου- καθώς το Κουκάτσι είχε όλα τα εχέγγυα για να γίνει το επόμενο αγαπημένο μας στέκι. Μπόλικα βίντεο κι άλλες τόσες αναφορές είχαν περάσει από την αρχική μας με ενθουσιασμένους «μπουκωμένους» κατά βάση θαμώνες να υψώνουν το ποτήρι τους εν είδει πρόποσης πριν πέσουν με τα μούτρα στο λαχταριστό φαγητό. Εμείς το επισκεφθήκαμε ένα βράδυ Τρίτης στα τέλη του Ιούλη μετά από έναν παρατεταμένο καύσωνα που μας αποθάρρυνε να πάμε νωρίτερα. Ο χώρος απλός, λιτός με σαφείς κρητικές αναφορές θυμίζει αυτά τα ταβερνάκια που αναζητάς με το gps σε κάποιο χωριουδάκι της Κρήτης. Ξύλινα τραπεζάκια και καρεκλίτσες είχαν γεμίσει το εσωτερικό του χώρου όπου δεσπόζει ένας τεράστιος μαυροπίνακας με όλο το μενού γραμμένο χειρόγραφα με κιμωλία. Αρκετά ήταν και τα τραπεζάκια που είχαν απλωθεί στον πεζόδρομο της Δράκου προσμένοντας τους θαμώνες που θέλουν να παίρνουν μάτι την ατελείωτη περατζάδα προς κι από τον σταθμό του μετρό στη Συγγρού/Φιξ.

@in2life_gr Στο Κουκάτσι θα φας λες και είσαι στην Κρήτη… αλλά θα είσαι στο Κουκάκι #κουκατσι #κρητικο #κουκακι #κρητη #κουζινα #προβατινα #γαμοπιλαφο #ταβερνα #εστιατορια_αθηνα #εστιατοριο #in2life #fyp #καλοκαιριστηναθηνα #ελληνικοτικτοκ ♬ Γλέντι – Χαίρομαι Να Σε Θωρώ (feat. Κυριακή Σπανού) - Νίκος Οικονομίδης

Το ευγενέστατο προσωπικό ήταν πρόθυμο να μας εξυπηρετήσει και να λύσει οποιαδήποτε απορία μας επί του καταλόγου. Μικρός μα απόλυτα στοχευμένος στα κρητικά all time classic πιάτα με ορισμένες εκπλήξεις που δεν συναντάς και πολύ συχνά στην Αθήνα μας έβαλε σε μέγα δίλημμα για το ποια πιάτα θα παραλείψουμε από την παραγγελία μας. Ξεκινήσαμε με τα αλκοολούχα και προτιμήσαμε τον μαρουβά (16€ το λίτρο) αντί της τσικουδιάς (8€ τα 200 ml) ενώ κάναμε χαρά μεγάλη όταν διαπιστώσαμε ότι είχαν στον κατάλογο και τα τοπικά αναψυκτικά Τεμένια που είναι από τα καλύτερα της χώρας.

Πρώτη έφθασε η κρητική σαλάτα (10€) σε μια πολύ γενναιόδωρη μερίδα με ολόφρεσκη ντοματούλα, κρίταμο, παξιμαδάκια χαρουπιού, αγγούρι και γαλομηζύθρα ενώ η σπιτική καπνιστή μελιτζανοσαλάτα (8,3€) με βασιλικό και γιαούρτι. Μια δροσερή όαση που αγκάλιασε το ψωμάκι μας που ήρθε σαν έτοιμο από καιρό για πρωταθληματικές βούτες. Σε περίοπτη θέση στο μενού βρίσκονταν οι χειροποίητες πίτες εκ των οποίων η κρεατότουρτα (10,9€) από αρνάκι με μυζήθρα και δυόσμο και η πίτα με ξυνόχοντρο τραχανά, γραβιέρα, κολοκυανθούς και μυρωδικά (8,3€) ξεχώρισαν με την πρώτη ματιά αλλά και την πρώτη μπουκιά. Ειδικά η κρεατότουρτα ήταν αφράτη και γεμιστή από άκρη σε άκρη σε ένα πιάτο που θα δίναμε και το νεφρί μας για να το είχαμε στο κυλικείο του σχολείου.

Οι πατάτες βραχάκια με στάκα κι αυγά (9,8€) ήταν η αμαρτία που χρωστούσαμε στον εαυτό μας, πριν περάσουμε στα κυρίως από τα οποία το γαμοπίλαφο με στακοβούτυρο (9,5€) κατέφθασε πρώτο. Εξαιρετικά χυλωμένο και μοσχομυριστό ήρθε κι έδεσε σαν βάλσαμο στην καρδούλα μας. Το καπρικό (14€) είναι μια από τις πιο ιστορικές παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης κι αν ποτέ το βρεις σε κατάλογο οφείλεις να το δοκιμάσεις. Πρόκειται για σιγομαγειρεμένο χοιρινό με αμπελόφυλλα και λεμονόφυλλα το οποίο λιώνει χάρη στο πολύωρο μαγείρεμα σχηματίζοντας μια δαιμόνια νόστιμη κρούστα που θα ζήλευε και καλαματιανή γουρουνοπούλα.

Το αρνάκι τσιγαριαστό (17€) ήταν όπως έπρεπε κι όπως περιμέναμε, αφού αντίστοιχα δεν μπορούσε να αντισταθεί στις πιρουνιές μας. Για το τέλος κρατήσαμε την προβατίνα σχάρας (14€) η οποία μας ενθουσίασε και μας εξέπληξε ευχάριστα καθώς σπάνια πλέον τρώμε τόσο ζουμερή κι αφρατοψημένη. Με λίγα καρυκεύματα που δεν σκέπασαν ευτυχώς τη νοστιμιά του κρέατος είναι άχαστος μεζές.

Στο τέλος παίζει και κερασμένο καρπουζάκι για να το ζήσουμε πλήρως νησιωτικά! Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20-23€ το άτομο με μπόλικο κρασάκι.

 

 

Κουκάτσι

Δράκου 10, τηλ.: 21 6070 4590

Facebook 

Instagram 

Delivery μέσω Wolt

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v