Αχλάδια Αιγάλεω: Εδώ θα φας σα σωστό κρητικάτσι
Τα Αχλάδια στο Αιγάλεω είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας κρητικά εστιατόρια της πρωτεύουσας για αυτό δεν χάνουμε ευκαιρία να ξαναματαδοκιμάσουμε τα πιάτα του.

Τα Αχλάδια στο Αιγάλεω είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας κρητικά εστιατόρια της πρωτεύουσας για αυτό δεν χάνουμε ευκαιρία να ξαναματαδοκιμάσουμε τα πιάτα του.
Πολλές φορές έχουμε υποκλιθεί μπροστά στη μεγαλειώδη νοστιμιά της κρητικής κουζίνας και δύσκολα θα βρεις άνθρωπο είναι η αλήθεια που να διαφωνεί σαν έχει δοκιμάσει τα καλούδια και τους γαστρονομικούς θησαυρούς της Κρήτης. Μάλιστα, το έχουμε πάει κι ένα βήμα παραπέρα υπογράφοντας μπόλικα κείμενα που δηλώνουν νέτα, σκέτα, ξεκάθαρα κι ευθαρσώς ότι η κρητική κουζίνα είναι η καλύτερη του σύμπαντος κι αν χρειαστεί θα γράψουμε και μια σειρά από μαντινάδες μέχρι να πιστέψουν μέχρι τότε οι αλλόθρησκοι.
Eίμαστε διατεθειμένοι να μαζέψουμε ακόμη και υπογραφές για να ολοκληρωθεί το θεάρεστο έργο μας και φυσικά να επισκεφθούμε κάθε κρητικό μεζεδοπωλείο, ρακάδικο ή ταβερνάκι εντός των αττικών τειχών για να στήσουμε τρικούβερτα τσιμπούσια με καλούδια της λεβεντογέννας. Αυτή τη φορά ο δρόμος μας (ξανά)έφερε στα Αχλάδια στο Αιγάλεω, που πήραν το όνομά τους από ένα γραφικό χωριουδάκι της Σητείας του νομού Λασιθίου κι εδώ και αρκετά χρόνια έχουν γίνει σημείο συνάντησης όλων εκείνων των καλοφαγάδων που αναζητούν ένα μέρος για να φάνε σα σωστά κρητικάτσια. Πέρα από το ζεστό εσωτερικό που μπορεί να φιλοξενήσει λιγοστά τραπέζια στα Αχλάδια θα βρεις μια τεράστια σπιτίσια αυλή για να δροσιστείς το καλοκαιράκι και να ζεσταθείς με τις σομπάτες προσθήκες όταν πιάσουν τα πρώτα κρύα.
Αφού σε καλωσορίσουν μια ένα μικρό μπουκαλάκι με ρακή κι ένα ντιπ με πάστα ελιάς για να μην νιώθει μοναξιά το προζυμένιο ψωμάκι θα ξεκινήσουν τα δύσκολα καθώς ο κατάλογος κρύβει πλήθος κρητικών γαστρονομικών εκπλήξεων και all time classics που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελες να λείψουν από το τραπέζι σου. Για καλοκαιράκι προτίμησε την αγκιναροσαλάτα (9,2€) για αρχή με αγκινάρες τουρσί, μαρούλι, iceberg, αντίδι, φρισέ, ραντίτσιο, ντοματίνια, ανθότυρο, λευκό βαλσάμικο ξύδι κι εξαιρετικά παρθένο λαδάκι. Αν θες έξτρα μπορείς να πάρεις ένα μπουκαλάκι από τη Μονή Τοπλού (1,9€ τα 50 ml) και να μας θυμηθείς. Αν χειμωνιάσει must είναι το βραστό σταμναγκάθι (6,5€) χωρίς πολλά, πολλά. Στα των ορεκτικών τώρα ξεχωρίζουν οι χειροποίητοι αμπελοντολμάδες (8,6€) φτιαγμένοι με μεράκι και τυλιγμένη με περισσή σοφία, κι οι μπουρμπουριστοί χοχλιοί (8,7€) με ξυδάκι κι αρισμαρί μόνο για το απόλυτο pairing με κάποια από τις τσικουδιές του καταλόγου.
Οι τυρολάγνοι ξέρουν κι εμπιστεύονται τον Ανθότυρο Ρεθύμνης (6) και το Ξύγαλο Σητείας (6,5€) κι αν δεν ξέρουν, δεν πειράζει να φάνε και θα μάθουν όπως κι εμείς. Τα μυζηθροπιτάκια με μέλι (6,8€) σκαρφάλωσαν με δυο μόλις μπουκιές στην κορυφή των καλύτερων που δοκιμάσαμε πρόσφατα κι αν μας ρωτάς ο λόγος που συνέβη αυτό είναι το πηχτόγαλο που κάνει τη γέμιση ασύλληπτα νόστιμη. Το ξυδάτο λουκάνικο με κομματάκια κρέατος (9,5€) είναι ένας μεζές που θα εκτιμήσει ιδιαίτερα η μερακλήδικη εκδοχή του ουρανίσκου σου όπως αντίστοιχα και το μαλεβιζιώτικο φουκάκι (7€). Πρόκειται για μια χοιρινή κρητική τηγανιά με θυμάρι και λεμόνι σκέτο γλύκισμα η οποία δένει μοναδικά με τα ρεβύθια με απάκι και ξύγαλο για να ζήσεις τη ρεθυμνιώτικη μεζεδοποσία στην ολότητά της.
Συνεχίζοντας πρέπει να σε προειδοποιήσουμε ότι αν παραλείψεις το γαμοπίλαφο με το κρέας του (15€) και το τσιγαριαστό αρνί (15,5€) ίσως ανοίξουμε βεντέτα απέναντί σου μιας και ήταν αμφότερα συγκλονιστικά. Το οφτό αρνί (29€ το κιλό) ψημένο με χοντρό αλάτι μονάχα θα σε ενθουσιάσει, αν και τις εντυπώσεις θα κλέψει το ψητό γουρουνόπουλο (20€ το κιλό) ψημένο σε λεμονόφυλλα, που συνιστά την αποθέωση της απλότητας μαρτυρώντας πρώτα τη μεγάλη εμπειρία στο ολόσωστο ψήσιμό του αφού το κρέας έλιωνε σαν μαρουλοκαρδιά. Σα συμβουλή σου λέμε να κρατήσεις λίγο χώρο για το κλείσιμο με το κρητικό cheesecake (4,5€) με γλυκιά μυζήθρα, ρακόμελο, και γλυκό κουταλιού βύσσινο.
Για ένα πλήρες γεύμα με ρακή υπολόγισε περί τα 20-23€ το άτομο.