Τα Κρητικά Μαγειρέματα του Δρόμου είναι η απόλυτη γιορτή της γαστρονομίας

Σπουδαίοι σεφ από όλη την Ελλάδα, τοπικές επιχειρήσεις και μαθητές σχολείων στήνουν κάθε χρόνο το μεγαλύτερο υπαίθριο τραπέζι κρητικής κουζίνας στον Άγιο Νικόλαο.

Τα Κρητικά Μαγειρέματα του Δρόμου είναι η απόλυτη γιορτή της γαστρονομίας

Λίγο πριν τις 19.00 το απόγευμα, με φόντο τον ήλιο που δύει, η Κιτροπλατεία του Αγίου Νικολάου ήδη βουίζει. Οι γύρω δρόμοι έχουν κλείσει, κρεμαστά φωτάκια ανάβουν κατά μήκος της προκυμαίας, οι πρώτες νότες της λύρας αρχίζουν δειλά να ακούγονται, μεθυστικές μυρωδιές ξεχύνονται από τα καζάνια των πάγκων που έχουν παραταχθεί ως εκεί που φτάνει το μάτι. Μα τι συμβαίνει;

Είναι τα Κρητικά Μαγειρέματα του Δρόμου, η μεγάλη γιορτή της κρητικής γαστρονομίας, μια υπέροχη ιδέα του Γιάννη Μπαξεβάνη, που διοργανώνεται για πέμπτη χρονιά από τον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Αγίου Νικολάου (ΠΑΟΔΑΝ), σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Νικολάου και την Περιφέρεια Κρήτης.

Πίσω από τους 55 συνολικά πάγκους βρίσκονται οι άνθρωποι εστιατορίων, μπαρ, οινοποιείων, ξενοδοχείων και συνεταιρισμών της Κρήτης, αλλά και σεφ από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, και μαθητές τοπικών σχολείων που μαγειρεύουν μαζί τους με υλικά και συνταγές από την κρητική γη –κάποιες πειραγμένες, άλλες όχι, όλες πεντανόστιμες.

Καθώς ο κόσμος μαζεύεται και ο ουρανός παίρνει να σκοτεινιάζει, ο Γιάννης Λουκάκος εξηγεί στα πιτσιρίκια πίσω από τον πάγκο που μοιράζεται με τον Μιχάλη Χάσικο πώς ανακατεύουμε το χοιρινό με τα ρεβύθια για να χυλώσει σωστά. Λίγο παρακάτω, οι μαθητές ενός Γυμνασίου της περιοχής μας σερβίρουν τις εκπληκτικές μακαρούνες με στακοβούτυρο, ξερό ανθότυρο και αρνίσιο κιμά που φτιάχνουν ο Μανώλης Παπουτσάκης με τον Μίλτο Αρμένη. «Κριθαράκι με χταπόοοοδι» διαλαλούν τα κορίτσια μπροστά από τα γιγάντια καζάνια του Σωτήρη Ευαγγέλου και του Δημήτρη Ρουσουνέλου.

Προχωράμε ανάμεσα στο πλήθος που πυκνώνει όσο περνά η ώρα, για να δοκιμάσουμε ένα συναρπαστικό γαμοπίλαφο από το Ξαθέρι, το γαστροκαφενείο του Κωνσταντίνου Μαρκάκη και της οικογένειάς του. Κάθε λίγα βήματα, τα ποτήρια του κρασιού αδειάζουν και γεμίζουν με λιάτικο, κοτσιφάλι και βιδιανό, τις ποικιλίες που κάνουν το κρητικό κρασί περιζήτητο στα πέρατα του κόσμου. Τα καλύτερα οινοποιεία του νησιού είναι εδώ, Λυραράκης, Δουλουφάκης, Διαμαντάκης, Wines of Crete, Δασκαλάκης και πολλοί, πολλοί άλλοι.

Οι υπέροχες κυρίες του Συνεταιρισμού Γυναικών Κριτσάς έχουν στήσει ένα μικρό σόου με τα τηγάνια τους, από τα οποία λεπτές, μυρωδάτες πίτες απογειώνονται στον αέρα πριν προσγειωθούν ξανά και βγουν ζεστές, έτοιμες για το πιάτο. Λίγο παρακάτω, στον πάγκο του Cayo δοκιμάζουμε απίστευτα σιουφιχτά με κιμά γαρίδας, ένα πιάτο που θα θυμόμαστε για καιρό. Κοκτέιλ Rakaki Mule με ρακή, cordial από πράσινο μήλο και σέλινο, κάρδαμο και ginger beer από το Minos Beach Art Hotel, και η ώρα έχει πάει 21.00, οι λύρες έχουν πάρει φωτιά.

Στο μεγάλο πλάτωμα της Κιτροπλατείας χορεύουν πεντοζάλη. Το πλήθος έχει πυκνώσει τόσο που προλαβαίνεις να φας το εκπληκτικό ξεροτήγανο με πίκλα κρεμμυδιού του Daios Cove ώσπου να φτάσεις στον επόμενο πάγκο. Οι μάρκες τελειώνουν και ανακυκλώνονται από τους πάγκους των σεφ πίσω στα ταμεία για να ξαναμοιραστούν. Ο Μιχάλης Χάσικος μας πετυχαίνει στο δρόμο και μας μιλά για την καινούρια, εξαιρετικής ποιότητας εμφιαλωμένη τσικουδιά της Ηλιάνας Μαλίχιν που λέγεται Omadi. Ο Γιάννης Μπαξεβάνης αστειεύεται κεφάτος για το “Press” που γράφουν οι διαπιστεύσεις μας, «τους έκανα χρυσούς να μην το πουν street food, αμάν πια με τα αγγλικά». Ναι αλλά αν το λέγαμε Τύπος δεν θα έπρεπε να γράφει και Τύπισσα; του λέω και γελάμε. Στον πάγκο μπροστά του τα κεφτεδάκια από ξινόχοντρο, γεμισμένα με αρνάκι και χόρτα, γίνονται ανάρπαστα.

@in2life_gr Τα Κρητικά Μαγειρέματα του Δρόμου, κάθε Σεπτέμβρη στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, είναι μια γιορτή της γαστρονομίας... για πολύ καλό σκοπό #agiosnikolaos #crete #fyp #ελληνικοτικτοκ #greecetravel #mageiremata #λασιθι #κρητη #greektiktok #chef ♬ original sound - EX7STENCE™

Μια γιορτή της κρητικής γαστρονομίας για καλό σκοπό

Στα ταμεία που βρίσκονται διάσπαρτα ανάμεσα στους πάγκους, ο κόσμος προμηθεύεται μάρκες. Η κάθε μάρκα κοστίζει 2€ και αγοράζει μία μερίδα φαγητού, ή ένα ποτήρι κρασί. Τα έσοδα δίνονται κάθε χρόνο για έναν φιλανθρωπικό σκοπό –φέτος συγκεκριμένα, σε ένα ειδικό σχολείο. Τα Κρητικά Μαγειρέματα του Δρόμου διοργανώνονται κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο, στην Κιτροπλατεία του Αγίου Νικολάου στο Λασίθι. Φέτος συνέπεσαν με την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, στις 27 Σεπτεμβρίου. Καλεσμένοι σεφ ήταν οι Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Μανώλης Παπουτσάκης, Γιάννης Λουκάκος, Νανά Γκαμπούρα, Σωτήρης Ευαγγέλου, Μίλτος Αρμένης, Μυρσίνη Λαμπράκη, Τάσος Ζησόπουλος, Μιχάλης Χάσικος, Christian Alain Llorca, Γιάννης Παναγιωτίδης, Χρήστος Λάπας, Δημήτρης Ρουσουνέλος.

Βάλε υπενθύμιση για του χρόνου, και ακολούθα την σελίδα Κρητικά Μαγειρέματα του Δρόμου στο Facebook, γιατί αυτή είναι μια γιορτή που δεν θέλεις να την χάσεις.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v