Πόσο εύκολα χαλάνε τα φαγητά το καλοκαίρι;
Το καλοκαίρι η ζέστη χαλάει τα φαγητά πιο γρήγορα απ’ όσο νομίζεις. Μάθε πόσο αντέχουν εκτός ψυγείου και πώς να τα διατηρείς ασφαλή και φρέσκα.

Το καλοκαίρι η ζέστη χαλάει τα φαγητά πιο γρήγορα απ’ όσο νομίζεις. Μάθε πόσο αντέχουν εκτός ψυγείου και πώς να τα διατηρείς ασφαλή και φρέσκα.
Το καλοκαίρι η ζέστη δεν χαλάει μόνο τη διάθεση, αλλά και τα τρόφιμα. Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο FDA και το USDA, υπάρχει ένας βασικός κανόνας που πρέπει να θυμάσαι: κανένα ευπαθές τρόφιμο δεν πρέπει να μένει εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες, ενώ αν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 32°C, ο χρόνος μειώνεται σε μόλις μία ώρα.
Ο λόγος είναι η λεγόμενη «Ζώνη Κινδύνου» (4°C–60°C), όπου τα βακτήρια κάνουν... πάρτι και πολλαπλασιάζονται με ταχύτατο ρυθμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων.
Πόσο αντέχουν τα τρόφιμα;
Το καλοκαίρι, η διάρκεια που μπορεί να μείνει ένα τρόφιμο εκτός ψυγείου ποικίλλει, όμως τα περισσότερα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Τα μαγειρεμένα κρέατα, τα πουλερικά και τα λουκάνικα καλό είναι να καταναλώνονται όσο είναι ακόμη ζεστά και να μπαίνουν άμεσα σε ψύξη όταν τελειώσει το γεύμα. Οι σαλάτες με αυγό ή μαγιονέζα, αλλά και οι πατατοσαλάτες ή μακαρονοσαλάτες, πρέπει να φυλάσσονται δροσερές και να περιορίζεται η παραμονή τους σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τα κομμένα φρούτα και λαχανικά, οι πράσινες σαλάτες και τα κομμένα πεπόνια ή καρπούζια αλλοιώνονται γρήγορα, ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και τα μαλακά τυριά, είναι από τα πιο ευπαθή. Γλυκά και αρτοσκευάσματα χωρίς γαλακτοκομική γέμιση αντέχουν περισσότερο, αλλά όσα περιέχουν κρέμα ή τυρί κρέμα χρειάζονται ψύξη.
Πώς να διατηρήσεις το φαγητό ασφαλές στη ζέστη
Η διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας είναι το κλειδί για την ασφάλεια των τροφίμων. Για ζεστά πιάτα, όπως μπριζόλες, μπιφτέκια ή κοτόπουλο, φρόντισε να παραμένουν σε θερμό περιβάλλον μέχρι να καταναλωθούν και τοποθέτησέ τα άμεσα στο ψυγείο ή σε πάγο μετά το σερβίρισμα. Οι σαλάτες με ευπαθή υλικά μπορούν να διατηρηθούν φρέσκες τοποθετώντας το μπολ τους μέσα σε ένα μεγαλύτερο μπολ με πάγο, ώστε να διατηρείται χαμηλή η θερμοκρασία τους. Για τα φρούτα και τα λαχανικά, προτίμησε να τα κόβεις λίγο πριν το σερβίρισμα και να τα φυλάς γρήγορα στο ψυγείο. Όσο για τα γλυκά με γαλακτοκομικά, φρόντισε να παραμένουν δροσερά μέχρι την κατανάλωση, καθώς είναι εξίσου ευπαθή με τα υπόλοιπα ευαίσθητα τρόφιμα.
Και αν κοπεί το ρεύμα στο ψυγείο;
Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, κράτα το ψυγείο κλειστό όσο το δυνατόν περισσότερο. Έτσι, η θερμοκρασία του θα διατηρηθεί σταθερή και τα τρόφιμα θα παραμείνουν ασφαλή για περίπου τέσσερις ώρες. Αν η θερμοκρασία ανέβει πάνω από 4°C για περισσότερες από δύο ώρες, τότε πρέπει να αξιολογήσεις κάθε τρόφιμο ξεχωριστά.
Αντίο τρόφιμα, βζζζζζίουμ!
Αν το ψυγείο μείνει χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες και τα ευπαθή τρόφιμα ζεσταθούν, είναι πιο ασφαλές να τα πετάξεις. Αυτό ισχύει για κρέας, πουλερικά και θαλασσινά, είτε ωμά είτε μαγειρεμένα, αλλαντικά, πίτσες, σούπες, γιουβέτσια, μαλακά και τριμμένα τυριά, γιαούρτι, γάλα, κρέμες, σαλάτες με μαγιονέζα ή αυγό, κομμένα φρούτα και μαγειρεμένα λαχανικά. Αντίθετα, μπορείς να κρατήσεις σκληρά τυριά, βούτυρο, μαρμελάδες, μέλι, ψωμί, κέικ χωρίς γέμιση, καθώς και φρούτα και λαχανικά ολόκληρα.
Η χρυσή συμβουλή
Αν δεν είσαι σίγουρος για την ασφάλεια κάποιου τροφίμου, καλύτερα να το πετάξεις. Η υγεία σου και η υγεία της οικογένειάς σου αξίζει πολύ περισσότερο από την προσπάθεια να «σώσεις» ένα γεύμα που μπορεί να κρύβει κινδύνους.