Έχω πολύ γάλα, τι να φτιάξω; Ιδέες για να το αξιοποιήσεις
Μην το αφήσεις να χαλάσει: Από ροφήματα και γλυκά μέχρι αλμυρές λιχουδιές και παγάκια για τον καφέ σου, το γάλα γίνεται πρώτη ύλη για τα πάντα.

Μην το αφήσεις να χαλάσει: Από ροφήματα και γλυκά μέχρι αλμυρές λιχουδιές και παγάκια για τον καφέ σου, το γάλα γίνεται πρώτη ύλη για τα πάντα.
Το γάλα είναι από εκείνα τα υλικά που, όταν το έχεις σε αφθονία, νιώθεις ότι πρέπει κάτι να φτιάξεις πριν λήξει. Ευτυχώς, υπάρχουν δεκάδες τρόποι να το αξιοποιήσεις, είτε σου αρέσουν τα γλυκά, είτε προτιμάς τα αλμυρά, είτε θέλεις να πειραματιστείς με σπιτικά προϊόντα όπως γιαούρτι και τυρί. Παρακάτω συγκεντρώνουμε μερικές από τις καλύτερες ιδέες για να μην πάει χαμένη ούτε σταγόνα γάλακτος.
Ανακάτεψε σε ένα κατσαρολάκι 1 κούπα γάλα, 1 κ.σ. κακάο, 1 κ.γλ. ζάχαρη και λίγη βανίλια. Ζέστανε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει βελούδινο ρόφημα.
Χτύπα στο μπλέντερ 1 μπανάνα, 1 κούπα γάλα, 1 κ.γλ. μέλι και λίγα παγάκια για ένα γρήγορο smoothie. Για milkshake, πρόσθεσε παγωτό και λίγο κακάο ή φρούτα της επιλογής σου.
Με 1 λίτρο γάλα, 100 γρ. ρύζι και 100 γρ. ζάχαρη, φτιάχνεις παραδοσιακό ρυζόγαλο. Αρωμάτισε με κανέλα και βανίλια και σέρβιρε κρύο ή χλιαρό. Δες εδώ τη συνταγή της Αργυρώς για παραδοσιακό ρυζόγαλο.
Ζέστανε γάλα με ζάχαρη, πρόσθεσε κορν φλάουρ και αρωμάτισε με βανίλια. Γίνεται υπέροχη κρέμα για γλυκά με μπισκότο, τρώγεται όμως ωραιότατα και σκέτη με κανέλα. Η Madame Ginger έχει εδώ τέλεια συνταγή για κρέμα βανίλιας χωρίς ζάχαρη.
Αν θέλεις πιο «ευρωπαϊκό» γλυκό, φτιάξε πανακότα ή πουτίγκα με γάλα, ζελατίνη, λίγη κρέμα γάλακτος και άρωμα της επιλογής σου: βανίλια, πορτοκάλι ή καφές ταιριάζουν τέλεια. Δες την κλασική συνταγή του Άκη εδώ.
Ζέστανε 1 λίτρο γάλα και πρόσθεσε σταδιακά 100 γρ. βούτυρο και 100 γρ. αλεύρι ανακατεύοντας, για να φτιάξεις μπεσαμέλ για παστίτσιο ή μουσακά. Πρόσθεσε μοσχοκάρυδο για έξτρα άρωμα. Εξαιρετική συνταγή του Γιώργου Τσούλη, εδώ.
Λίγο γάλα μέσα στα χτυπημένα αυγά κάνει την ομελέτα πιο αφράτη. Πρόσθεσε λαχανικά ή τυρί και έχεις τέλειο πρωινό ή ελαφρύ δείπνο. Η συνταγή του Χριστόφορου Πέσκια για τον Γαστρονόμο είναι αξεπέραστη, δες την εδώ.
Ο πουρές γίνεται κρεμώδης αν προσθέσεις γάλα και βούτυρο στις βρασμένες και λιωμένες πατάτες. Ταιριάζει τέλεια με κοτόπουλο ή μπιφτέκια. Δες εδώ την κλασική συνταγή της Ντίνας Νικολάου.
Ζέστανε γάλα μέχρι λίγο πριν βράσει, άφησέ το να πέσει στους 45°C και πρόσθεσε 2 κ.σ. γιαούρτι. Κράτησέ το ζεστό για 6-8 ώρες και έχεις σπιτικό γιαούρτι. Αναλυτικές οδηγίες για να φτιάξεις σπιτικό γιαούρτι έχει ο Άκης, εδώ.
Ζέστανε γάλα και πρόσθεσε ξύδι ή λεμόνι. Μόλις κόψει, στράγγισέ το σε τουλπάνι και έχεις φρέσκο ανθότυρο ή ρικότα για σαλάτες και τοστ. Μυστικά και οδηγίες βήμα βήμα, θα βρεις εδώ.
Μπορείς να βάλεις το γάλα σε παγοθήκες και να το χρησιμοποιείς σε καφέ, smoothies ή συνταγές. Έτσι δεν πάει χαμένο ούτε όταν πλησιάζει η ημερομηνία λήξης του.
Το φρέσκο γάλα κρατά 5-7 μέρες στο ψυγείο. Αν δεις ότι δεν το προλαβαίνεις, βάλε το στην κατάψυξη σε σακουλάκια ή μπουκαλάκια, ξεπάγωσέ το στο ψυγείο και χρησιμοποίησέ το στη μαγειρική.