Στη Μακύνεια θα βρεις το αρχαίο θέατρο με την ωραιότερη θέα στην Ελλάδα
Αρχαία θέατρα που να βλέπουν θάλασσα δεν υπάρχουν πολλά. Έλα να σου συστήσουμε την Αρχαία Μακύνεια, και το πολύ ιδιαίτερο θεατράκι της.

Αρχαία θέατρα που να βλέπουν θάλασσα δεν υπάρχουν πολλά. Έλα να σου συστήσουμε την Αρχαία Μακύνεια, και το πολύ ιδιαίτερο θεατράκι της.
Έξι χιλιόμετρα από το Αντίρριο, σε σημείο ιδανικό για να κάνεις ένα διάλειμμα για sightseeing ανάμεσα στις βουτιές σου στη Ναύπακτο, τη Λιμνοπούλα, ή τις υπόλοιπες παραλίες της γύρω περιοχής, το αρχαίο θέατρο της Μακύνειας έχει ίσως την ωραιότερη θέα που θα δεις από αρχαιολογικό χώρο στην Ελλάδα: Αγναντεύει από την πλαγιά του λόφου του την θάλασσα, την εντυπωσιακή γέφυρα του Ρίου, και τις καταπράσινες κορυφογραμμές της Βόρειας Πελοποννήσου απέναντί του.
Η αρχαία Μακύνεια κατοικείται, λένε οι αρχαιολόγοι, σίγουρα από την προϊστορία. Τη μορφή κανονικής πόλης, κομπλέ με την ακρόπολή της, την παίρνει στα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ. και τέτοια παραμένει μέχρι τον 1ο αιώνα π.Χ.
Το θεατράκι της είναι ένα από τα πιο ασυνήθιστα που υπάρχουν στην Ελλάδα: Μικρών διαστάσεων, χωρίς διάζωμα και χωρίς εύριππο στην ορχήστρα (τον περιμετρικό εκείνο αγωγό που έχουν τα μεγάλα θέατρα και ο οποίος επιτρέπει στο νερό να κυλάει και να φεύγει), με αποκλίσεις από την κανονική γεωμετρία, και με τις θέσεις των επισήμων τοποθετημένες έτσι ώστε να βλέπουν, εκτός από την παράσταση, και το κοινό.
Το θέατρο χρονολογείται –αν και δεν είμαστε ακριβώς βέβαιοι– κατά πάσα πιθανότητα στον 3ο αιώνα π.Χ. Έχει δεκατέσσερις σειρές χτιστών καθισμάτων, που μαζί με τα ξύλινα που οι αρχαιολόγοι υπολογίζουν πως θα τοποθετούνταν στον χώρο, φιλοξενούσαν γύρω στους 700 θεατές (ναι, είναι μικρό· για να έχεις ένα μέτρο σύγκρισης το θέατρο της Επιδαύρου χωρούσε στα ντουζένια του γύρω στις 13.000).
Το αρχαίο θέατρο της Μακύνειας, που είναι πιθανό να χρησιμοποιούταν και ως βουλευτήριο, είναι χτισμένο στην πλαγιά της ακρόπολης, η οποία αποτελούσε το τελευταίο καταφύγιο των κατοίκων της μικρής πόλης, σε περιπτώσεις επιδρομών και επιθέσεων. Βρίσκεται έξω από την οχύρωση της ίδιας της ακρόπολης, η οποία δεν είναι σήμερα επισκέψιμη –απαιτούνται κάποιες εργασίες για την ασφαλή πρόσβαση από το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του λόφου.
Επίσης, πολύ κοντά στο θέατρο έχει βρεθεί ναός αφιερωμένος σε άγνωστη θεότητα, ο οποίος μένει να ερευνηθεί. Να πούμε εδώ ότι στις πιο πρόσφατες ανασκαφές αποκαλύφθηκε ολόκληρη η σκηνή του θεάτρου, που μέχρι τότε νομίζαμε πως είχε καταρρεύσει στην πλαγιά.
Ναι, κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας στο τηλέφωνο 26310 55654 ή στο μέιλ [email protected] και μάλιστα χωρίς εισιτήριο. Στον χάρτη το βρίσκεις εδώ.
Επιπλέον, κάθε καλοκαίρι το Αρχαίο Θέατρο της Μακύνειας φιλοξενεί παραστάσεις και εκδηλώσεις, όπως η Αντιγόνη που παρουσίασε την Κυριακή 19/7 η θεατρική ομάδα του 2ου Λυκείου Ναυπάκτου, και η συναυλία που έρχεται την Τετάρτη 20 Αυγούστου στις 20.30, με το συγκρότημα RiVibes που θα παίξει smooth jazz, soul, funk, disco και blues rock. Η διοργάνωση είναι του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακύνειας.