5 καταπληκτικές δωρεάν ξεναγήσεις στην Αθήνα για την Κυριακή 18/2

Στο Αρχοντικό των Μπενιζέλων, τον Εθνικό Κήπο, τον λόφο του Φιλοπάππου και αλλού, οι δωρεάν ξεναγήσεις του Δήμου Αθηναίων επιστρέφουν αυτή την Κυριακή δριμύτερες.

5 καταπληκτικές δωρεάν ξεναγήσεις στην Αθήνα για την Κυριακή 18/2

Σου έλειψαν, μας έλειψαν κι εμάς, μετά από χρόνια πολλά οι θρυλικές δωρεάν ξεναγήσεις του Δήμου Αθηναίων είναι και πάλι εδώ, και υπόσχονται να κάνουν τις Κυριακές μας πιο ενδιαφέρουσες.

Σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Αθήνας, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) μόλις ανακοίνωσε ένα σούπερ ενδιαφέρον πρόγραμμα για την ερχόμενη Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου, που περιλαμβάνει περιηγήσεις στον Εθνικό Κήπο, τον λόφο του Φιλοπάππου, την Αρχαία Αγορά, το σχετικά άγνωστο Επιγραφικό Μουσείο, αλλά και το παλαιότερο σπίτι της Αθήνας, το Αρχοντικό των Μπενιζέλων στην Πλάκα.

Για να δούμε, λοιπόν, αναλυτικά τι θα δούμε.

Λόφοι γύρω από την Ακρόπολη
10:30| Σημείο συγκέντρωσης: Ναός Αγ. Δημητρίου Λουμπαρδιάρη
Ξεναγός: Άννα Μπενάκη (έως 40 άτομα)

Μπορεί να μην το μαντεύεις από το όνομά του, όμως ο λόφος του Φιλοπάππου δεν είναι ένας, στην πραγματικότητα είναι τρεις: Αυτός στον οποίο βρίσκεται το μνημείο του Φιλοπάππου λέγεται επίσημα λόφος των Μουσών, εκείνος με το Αστεροσκοπείο στην κορυφή του είναι ο λόφος των Νυμφών, και μετά υπάρχει και η Πνύκα, που είναι ένας λόφος και μια ολόκληρη ιστορία μόνη της. Ιστορία σαν αυτές που θα μάθεις στην ξενάγηση της ερχόμενης Κυριακής.

Αν θέλεις λίγα σπόιλερ, έχουμε εδώ - 7 πράγματα που δεν ήξερες για του Φιλοπάππου 

Εθνικός Κήπος
10:30| Σημείο συγκέντρωσης: είσοδος από Βασ. Σοφίας
Ξεναγός: Γεωργία Τόγκα (έως 40 άτομα)

Το ήξερες ότι κάποιους από τους γιγάντιους φοίνικες του Εθνικού Κήπου τους φύτεψε πριν από 200 σχεδόν χρόνια η Βασίλισσα Αμαλία; Ότι στην καρδιά του κήπου κρύβεται το μωσαϊκό μιας ρωμαϊκής βίλας; Ότι ένας από τους δύο αρχιτέκτονες του πρώτου πολεοδομικού σχεδίου της Αθήνας, ο Κλεάνθης (από τους Κλεάνθη και Σάουμπερτ) σχεδίασε επίσης και το φαντασμαγορικό κτίριο που στεγάζει σήμερα το Βοτανικό Μουσείο, και βρίσκεται κι αυτό μέσα στον κήπο; Το πρώτο και καλύτερο πάρκο της πόλης κρύβει μυστικά που δεν φαντάζεσαι, και σε περιμένει σε αυτή την κυριακάτικη ξενάγηση να τα ανακαλύψεις όλα.

Διαβάστε περισσότερα - Μια χειμωνιάτικη βόλτα στον Εθνικό Κήπο 

Αρχαία Αγορά
10:30| Σημείο συγκέντρωσης: είσοδος από οδό Αδριανού, απέναντι από τον Άγιο Φίλιππο
Ξεναγός: Τζέμμα Οικονομοπούλου (έως 40 άτομα)

Το σημείο μηδέν της Αρχαίας Αθήνας, εκεί όπου χτυπούσε τον 5ο αιώνα π.Χ. η καρδιά της πόλης, ήταν σημείο συνάντησης, κέντρο της καθημερινότητας και αγορά, με τη σημερινή έννοια του όρου. Ανάμεσα στα πολλά και σπουδαία της μνημεία, δύο είναι τα αδιαμφισβήτητα χάιλαητ: Ο Ναός του Ηφαίστου, ένας από τους καλύτερα διατηρημένους του αρχαίου κόσμου, και η Στοά του Αττάλου, που ήταν το mall της εποχής. Αυτά, βέβαια, είναι τα βασικά, στην ξενάγηση θα μάθεις πολλά περισσότερα.

Μια πρώτη γεύση, έχουμε εδώ - Τα αρχαία της Αθήνας με δυο λόγια 

Επιγραφικό Μουσείο
10:30| Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος του μουσείου, Τοσίτσα 1
Ξεναγός: Νόρα Παντελάκη (έως 40 άτομα)

Ένα από τα λιγότερο δημοφιλή μουσεία της Αθήνας κρύβει στο εσωτερικό του εκπλήξεις που θα ενθουσιάσουν τους λάτρεις της αρχαιολογίας, και όχι μόνο. Ας ξεκινήσουμε, όμως, από τα βασικά: Το Επιγραφικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1885 με σκοπό την προστασία, διατήρηση, μελέτη και έκθεση των αρχαίων επιγραφών σε λίθο. Διαθέτει τη μεγαλύτερη παγκοσμίως συλλογή αρχαίων ελληνικών επιγραφών, των άμεσων πηγών της ιστορίας, που παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής, θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής της αρχαιότητας. Οι επιγραφές του απαντούν ερωτήματα όπως «πόσο δρακόντειοι ήταν οι νόμοι του Δράκοντα;», «τι πλήρωναν οι Μυκονιάτες και τι οι Ναξιώτες στην Αθηναϊκή Συμμαχία;» και «πόσο πλούσιος έπρεπε να είσαι για να γίνεις χορηγός μιας θεατρικής παράστασης;».

Αρχοντικό Μπενιζέλων
11:00| Σημείο συγκέντρωσης: Αδριανού 96, Πλάκα
Ξεναγός: Άρτεμις Σκουμπουρδή (έως 200 άτομα)

Μπορεί να το έχεις ακουστά και ως «το παλαιότερο σπίτι της Αθήνας». Βρίσκεται στο 96 της οδού Αδριανού, στην Πλάκα, και ανήκε στην αριστοκρατική οικογένεια του Αθηναίου άρχοντα Άγγελου Μπενιζέλου –κόρη του οποίου ήταν εκείνη που αργότερα θα γινόταν γνωστή ως Αγία Φιλοθέη. Το σπίτι χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος από ό,τι βλέπεις σήμερα είναι από τα τέλη του 17ου και τις αρχές του 18ου. Χαρακτηριστικό δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής, με χαγιάτι, εσωτερική αυλή και πηγάδι, το σπίτι είναι σήμερα επισκέψιμο ως μουσείο, και έχει πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες τις οποίες θα μας διηγηθεί την Κυριακή η χαρισματική Άρτεμις Σκουμπουρδή. https://archontiko-mpenizelon.gr/el/

Διαβάστε περισσότερα - Η μυστική Πλάκα: Ιστορίες και θρύλοι από την παλιά Αθήνα 

 

Info:
Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μόνο με κράτηση θέσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα opandaxenagiseis.gr
Πληροφορίες και διευκρινήσεις στο [email protected], καθώς και στο τηλέφωνο
210 7232603 & 604, Δευτέρα-Παρασκευή, 09:00-15:00.

Μείνετε συντονισμένοι για το πρόγραμμα των επόμενων ξεναγήσεων!

Το εισιτήριο εισόδου στα Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς Χώρους επιβαρύνει τους συμμετέχοντες στην ξενάγηση

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v