Τα αρχαία της Αθήνας είναι δωρεάν κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα

Ελεύθερη είσοδο έχουν οι αρχαιολογικοί χώροι της Αθήνας αυτή την Κυριακή, κι εμείς σου συγκεντρώσαμε μερικούς από τους πιο ενδιαφέροντες για να βολτάρεις.

Τα αρχαία της Αθήνας είναι δωρεάν κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα

Την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο, έχουμε γιορτή: Οι αρχαιολογικοί χώροι της Αθήνας, όπως και όλης της υπόλοιπης Ελλάδας, είναι ανοιχτοί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Κι αυτή είναι μια πρώτης τάξης αφορμή να ανέβεις επιτέλους στην Ακρόπολη, που δεν έχεις πάει από τότε με το σχολείο, ή να επισκεφτείς κάποιον από τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους στο κέντρο ή την υπόλοιπη Αττική –καλή αφορμή και για μονοήμερη. Αν χρειάζεσαι ιδέες, σου μαζέψαμε παρακάτω μερικές από τις καλύτερες.

Ο Κεραμεικός, ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους του κέντρου. Ήταν η γειτονιά των κεραμοποιών στην Αρχαία Αθήνα, το σημείο όπου βρίσκονταν οι πύλες της πόλης. Έχει σήμερα ένα ολόδικό του ποτάμι, κι ένα μικρό μουσείο με φανταστικά έργα τέχνης.

Διαβάστε περισσότερα - Πάμε μια βόλτα στον Κεραμεικό (τον αρχαίο)

Η Αρχαία Αγορά, το «σημείο μηδέν» της αρχαίας Αθήνας, σημείο συνάντησης, κέντρο της καθημερινότητας και αγορά, με τη σημερινή έννοια του όρου –ό,τι είναι για εμάς σήμερα η περιοχή Σύνταγμα-Μοναστηράκι. Ανάμεσα σε πολλά σπουδαία μνημεία, τα δύο αδιαμφισβήτητα χάιλαητ της είναι ο Ναός του Ηφαίστου, ένας από τους καλύτερα διατηρημένους του αρχαίου κόσμου, και η Στοά του Αττάλου, που ήταν το mall της εποχής.

Η Ρωμαϊκή Αγορά, ιστορική συνέχεια της από πάνω, αυτή μέσα στην οποία θα βρεις τους υπέροχους Αέρηδες, κατά κόσμον Ωρολόγιο του Κυρρήστου: Οκταγωνικό πύργο, με τις μορφές των ανέμων σκαλισμένες στις πλευρές του, ο οποίος κτίσθηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. και χρησίμευσε ως μετεωρολογικός σταθμός –με έναν ανεμοδείκτη στην κορυφή του– και ηλιακό ρολόι.

Διαβάστε περισσότερα - Τα αρχαία της Αθήνας με δυο λόγια 

Το Αμφιαράειο του Ωρωπού, Χτισμένο στο σημείο όπου δύο καταπράσινες βουνοπλαγιές καταλήγουν στις όχθες ενός μικρού ποταμού, τα νερά του οποίου κυλούν κανονικότατα μέχρι σήμερα, είναι ένας από τους πιο ατμοσφαιρικούς αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής. Εδώ σώζονται τμήματα του ιερού του Αμφιάραου, το αρχαίο θέατρο που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ., και η ιερή πηγή του μαντείου απ’ όπου το νερό εξακολουθεί να αναβλύζει.

Διαβάστε περισσότερα - Το Αμφιαράειο του Ωρωπού γίνεται τέλεια μονοήμερη 

Η Ελευσίνα, που έχει φέτος την τιμητική της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της θα δεις να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σου τα Ελευσίνα Μυστήρια, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα –όσο και… μυστηριώδη– κεφάλαια της αρχαίας μας Ιστορίας.

Διαβάστε περισσότερα - Τι λες, πάμε μια μονοήμερη στην Ελευσίνα; 

Η Βραυρώνα, ανάμεσα στη Λούτσα και το Πόρτο Ράφτη, άλλοτε μια από τις δώδεκα αρχαίες πόλεις της Αττικής, σήμερα ένας ιδιαίτερα περιποιημένος αρχαιολογικός χώρος στον οποίο θα δεις τον ναό της Άρτεμης. Στο δε Αρχαιολογικό Μουσείο του συγκεντρώνονται όλα τα γλυπτά του, μαζί με ευρήματα από τις ανασκαφές που έγιναν στον προϊστορικό οικισμό της Βραυρώνας και στη γύρω περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα - Τα αρχαία της Αττικής που δεν έχεις πάει 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v