Η Νικόπολη είναι η τέλεια αρχαία πόλη που δεν ξέρεις

Η μεγαλύτερη αρχαία πόλη που έχουμε στην Ελλάδα χρειάζεται αυτοκίνητο για να τη διασχίσεις. Και τώρα που τραβήξαμε την προσοχή σου, πάμε να σε ξεναγήσουμε.

Η Νικόπολη είναι η τέλεια αρχαία πόλη που δεν ξέρεις

Ξέρεις πότε έγινε η Ρώμη αυτοκρατορία; Όχι, δεν είναι το 50 π.Χ., τότε που όλη η Γαλατία βρίσκεται υπό ρωμαϊκή κατοχή. Τότε, με τον Ιούλιο Καίσαρα στο τιμόνι, ήταν ακόμα «δημοκρατία», republica που λέμε στο χωριό. Όταν ο Καίσαρας δολοφονήθηκε, οι διάδοχοί του έφτιαξαν αρχικά μια Τριανδρία, η οποία δεν άργησε να εξελιχθεί σε εμφύλιο, κι αυτός με τη σειρά του κλιμακώθηκε σε μια ναυμαχία που έμελλε να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας. Αυτή συνέβη το 31 π.Χ. στο Άκτιο, έξω από την Πρέβεζα, όταν ο Οκτάβιος (που δεν τον έλεγαν ακόμα Αύγουστο) νίκησε τον συνασπισμένο στόλο του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, και έγινε ο πρώτος αυτοκράτορας της Ρώμης. Για να γιορτάσει τη νίκη του, αντί να στήσει ένα πάρτι σαν κανονικός άνθρωπος, αυτός πήγε κι έχτισε μια πόλη. Την είπε –τι έκπληξη– Νικόπολη, και είναι η μεγαλύτερη αρχαία πόλη που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα.

Πού είναι η Νικόπολη;

Έξι χιλιόμετρα έξω από την Πρέβεζα, στο στενότερο σημείο της χερσονήσου ανάμεσα στο Ιόνιο και τον Αμβρακικό. Από την Αθήνα απέχει περίπου 4 ώρες, και γίνεται τέλεια στάση σε road trip που περιλαμβάνουν τα παράλια της Ηπείρου και/ή την Λευκάδα.

Διαβάστε περισσότερα - Τα παράλια της Ηπείρου για πρωτάρηδες 

Τι το τόσο ιδιαίτερο έχει;

Καταρχάς, όπως είπαμε, το μέγεθός της: Η Νικόπολη είναι ίσως ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα που διασχίζεται από κανονικότατο ασφάλτινο δρόμο, καθότι για να πας πχ από το Ρωμαϊκό Ωδείο ως το Θέατρο χρειάζονται 7 λεπτά οδήγησης. Το κάνεις και με τα πόδια, αν προτιμάς, αρκεί να είσαι προετοιμασμένος/η για 40λεπτο περπάτημα κάτω από τον ήλιο.

Μετά, είναι και τα μνημεία της: Το άψογα διατηρημένο Ρωμαϊκό Ωδείο, του 1ου αιώνα μ.Χ., στο κέντρο της πόλης, που φιλοξενούσε παραστάσεις και ομιλίες. Τα εντυπωσιακά τείχη της πόλης, μεταγενέστερη προσθήκη των Βυζαντινών, που εκτείνονται για χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων. Το Αρχαίο Θέατρο, κι αυτό του 1ου αιώνα μ.Χ., με την φαντασμαγορική του θέα στη θάλασσα. Οι Θέρμες, στο ιερό άλσος του Απόλλωνα, λίγο έξω από τα τείχη της πόλης. Οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές του 6ου αιώνα μ.Χ., με τα πολύχρωμα ψηφιδωτά τους: Έξι έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στην πόλη, τρεις από αυτές είναι επισκέψιμες, καθώς οι ανασκαφές συνεχίζονται. Το ασυνήθιστο οβάλ Στάδιο, κάτι ανάμεσα σε ελληνικό στάδιο και ρωμαϊκό αμφιθέατρο, που χτίστηκε το 27 π.Χ. Και το Μνημείο του Αυγούστου, που δεσπόζει από το 28 π.Χ. ψηλά πάνω από την πόλη και απολαμβάνει πανοραμική θέα στη γύρω περιοχή.

Αυτό το υδραγωγείο που βλέπω στις φωτογραφίες, πού είναι;

Αν τόση ώρα δεν έχεις σκεφτεί ούτε μια φορά «και τι κάναν’ οι Ρωμαίοι για μας; τα υδραγωγεία» δεν είσαι λάτρης των Monty Python, ούτε πολύ φίλος μας. Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, που λες, κουβαλούσε στη Νικόπολη νερό από 50 χιλιόμετρα μακριά, γιατί αν ένα πράγμα ξέρανε οι Ρωμαίοι να κάνουν καλά αυτό ήταν δρόμοι και υδραγωγεία (εντάξει, δύο πράγματα). Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο που βλέπεις συχνά να στολίζει με τις φωτογραφίες του τα αφιερώματα στη Νικόπολη, ωστόσο, δεν βρίσκεται μέσα στην πόλη, αλλά 44 χιλιόμετρα έξω από αυτήν, στον ποταμό Λούρο. Είναι ελεύθερα προσβάσιμο, χωρίς ωράριο και χωρίς εισιτήριο, και φωλιασμένο μέσα σε ένα καρτποσταλικό τοπίο που αξίζει με το παραπάνω το 40λεπτο οδήγησης από τον αρχαιολογικό χώρο.

Έχει και μουσείο, πάμε μια βόλτα;

Καθοδόν από την Πρέβεζα προς τη Νικόπολη, θα συναντήσεις πρώτα το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, το οποίο είναι καλή ιδέα να επισκεφθείς πριν πας στον αρχαιολογικό χώρο, για να καταλάβεις καλύτερα την Ιστορία της αρχαίας πόλης και όλων των μνημείων που θα δεις εκεί. Το μουσείο είναι σούπερ ενδιαφέρον, φωτεινό και σύγχρονο, περιλαμβάνει δε ευρήματα αποκλειστικά από τις ανασκαφές στη Νικόπολη, μεταξύ των οποίων μαρμάρινα αγάλματα και προτομές, σαρκοφάγους, βωμούς και επιγραφές, πλήθος αρχιτεκτονικών μελών, κοσμήματα, πήλινα αγγεία, εργαλεία και νομίσματα που θα σου δώσουν σφαιρική εικόνα για τη ζωή στην αρχαία πόλη.

Το Μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης είναι επισκέψιμα 8.00-20.00, καθημερινά εκτός Τρίτης, με ενιαίο εισιτήριο 8€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v