Agora: Το εστιατόριο στη Σύμη που καθρεφτίζει την αρχοντιά του νησιού
Στη μικρή, πανέμορφη Σύμη υπάρχει ένα εστιατόριο που εξυμνεί τη σύγχρονη ελληνική γαστρονομία με σπάνια κομψότητα.

Στη μικρή, πανέμορφη Σύμη υπάρχει ένα εστιατόριο που εξυμνεί τη σύγχρονη ελληνική γαστρονομία με σπάνια κομψότητα.
Αρχόντισσα των Δωδεκανήσων. Αυτός είναι ο πιο συνήθης τίτλος-περιγραφή για το νησί της Σύμης. Πράγματι, καθώς το καράβι πλησιάζει στο λιμάνι, τα μάτια αντικρύζουν ένα θέαμα ομορφιάς και αρμονίας, θέαμα γοητευτικό, λουσμένο στο πρωινό μεγαλειώδες φως του ελληνικού καλοκαιριού. Δεν είναι τυχαίο που το νησί έχει αγαπηθεί όχι μόνο από τους συμπατριώτες μας αλλά και από ανθρώπους από όλον τον κόσμο που έχουν βρει εκεί τον προσωπικό τους παράδεισο. Αρκετοί από αυτούς κατοικούν στη Σύμη ολοχρονίς, συμβιώνοντας αρμονικά με τους κατοίκους της.
Κάπως έτσι βρέθηκαν εδώ και οι Βρετανοί ιδιοκτήτες του The Old Markets, ενός μικρού ξενοδοχείου που στεγάζεται στην ιστορική Παλιά Αγορά της Σύμης. Το πολύ ιδιαίτερο κτήριο του 19ου αιώνα, όπως άλλωστε και ολόκληρο το νησί, θεωρείται εθνικό μνημείο και γι’ αυτό, το έργο αποκατάστασης και ανακαίνισης έγινε με τη δέουσα επιμέλεια και σεβασμό στο παρελθόν αλλά και με πολλή προσωπική εργασία, η οποία αντανακλά την αγάπη των ιδιοκτητών στο νησί και την κουλτούρα του. Το ξενοδοχείο λειτουργεί από το 2010 με μόλις 7 δωμάτια και 3 σουίτες, κι ενώ οι λέξεις «πολυτελής» περιγράφει τη διαμονή που προσφέρει, στον συγκεκριμένο όρο θα προσέθετα και άλλες λέξεις, όπως ηρεμία, απέριττη κομψότητα και αρχοντιά, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση της Σύμης.
Στο ίδιο μοτίβο – πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς; – κινείται και το Agora, το εστιατόριο του ξενοδοχείου που λειτουργεί φέτος για δεύτερη χρονιά. Η υψηλή αισθητική του χώρου και της art de la table, όντας απέριττες και σε τέλεια συμφωνία με την αύρα του νησιού, είναι ο καμβάς για την απόλαυση των γεύσεων. Μέσα από αυτές βρίσκει άπλετο χώρο έκφρασης η σύγχρονη ελληνική γαστρονομία όπως την ερμηνεύει ο Χρήστος Σιδηρόπουλος, σεφ με γνώσεις, σημαντική εμπειρία και επιτεύγματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μα, κυρίως, με ζωντανή τη μνήμη της γεύσης του τόπου μας. Έτσι, το κάθε πιάτο που παρουσιάζεται στον επισκέπτη διηγείται μια ιστορία και όλα μαζί, μέσα από την ιδιαίτερη σκηνοθετική του ματιά, προβάλλουν μια ταινία με καλογραμμένο σενάριο, ζωηρούς διαλόγους, συναρπαστική πλοκή, ατμοσφαιρική φωτογραφία, επιδέξιο μοντάζ και ένα εκλεκτό casting.
Στο Agora προσφέρονται δύο μενού γευσιγνωσίας, ένα μεσημεριανό κι ένα βραδινό, πέντε και έντεκα σταδίων αντίστοιχα, ενώ αλλάζουν τρεις φορές μέσα στη σεζόν (άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο), ούτως ώστε να δίνουν βήμα σε ό,τι καλύτερο προσφέρει η κάθε συγκεκριμένη περίοδος. Στο μεσημεριανό ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει για το κυρίως πιάτο κρέας, ψάρι ή ομελέτα, το βραδινό αφορά αποκλειστικά τη θάλασσα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για όσους είναι χορτοφάγοι. Καθώς γεύτηκα τα εδέσματα και των δύο μενού, έχω να πω πως κάθε τι που μπαίνει στο πιάτο έχει λόγο ύπαρξης, πως το κάθε εκλεκτό, άψογα μαγειρεμένο υλικό συνεισφέρει στην τελική γεύση με αξιοσημείωτη ευκρίνεια, πως οι τεχνικές στα πιάτα δεν «φωνάζουν», ούτε κρύβουν περιττά στοιχεία μόνο και μόνο προς χάριν κενού εντυπωσιασμού και πως, τέλος, το στομάχι, αν και χορτάτο, δεν είναι βαρύ. Η αδιαμφισβήτητη ομορφιά στην παρουσίαση των πιάτων είναι ασορτί με το φίνο περιβάλλον, ενώ από την εξυπηρέτηση των πρόθυμων, καταρτισμένων περιποιητών απουσιάζει το τουπέ που συχνά συναντά κανείς σε γαστρονομικά εστιατόρια.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να μιλήσω και για κάποιες από τις γεύσεις που απόλαυσα. Στο μεσημεριανό γεύμα, η πράσινη σαλάτα με dressing από ταχίνι ήταν η φρεσκάδα προσωποποιημένη, η σπαρταριστή συναγρίδα αυγολέμονο ήταν ελληνικό ποίημα και η ομελέτα με τα κολοκυθάκια και τη γραβιέρα ένα αφράτο αριστούργημα. Στο βραδινό μενού κρατήθηκα για να μην φάω όλο το απίστευτο χαρουπόψωμο με τα τρία πεντανόστιμα συνοδευτικά (ρατατούι, ταραμάς, πελτές ντομάτας), ενώ το μαστόρικα καπνισμένο σκουμπρί έκανε τέλεια παρέα με την τόσο-όσο πικάντικη μελιτζάνα, σε έναν μεζέ τέλεια ελληνικό. Τα καπελέτι με κολοκυθάκια και σάλτσα από παλαιωμένη γραβιέρα από τη Νάξο και κρόκο αυγού, ήταν λεπτά σαν δαντέλα και τέλεια al dente, και το γευστικότατο μυλοκόπι πλακί με ντομάτα, πατάτες και κρεμμύδια εξέφραζε με καθαρότητα την τέχνη του Χρήστου Σιδηρόπουλου στη σύγχρονη μετάφραση των κλασικών ελληνικών γεύσεων.
Ιδιαίτερη μνεία θα κάνω στη Βάσω Γιαμούρα, τη νεαρή pastry chef που μας γλύκανε με τα εξαιρετικά νόστιμα, πλούσια και, συγχρόνως, ανάλαφρα επιδόρπια. Όλα ήταν τέλεια μα θα έχω να θυμάμαι το απίστευτης δροσιάς, φινέτσας και οργιαστικής φαντασίας προ-επιδόρπιο με σορμπέ πράσινου μήλου, αφρό αγριομάραθου και καρέ αγγουριού. Δεν περιγράφω άλλο!
Το διήμερο στη Σύμη ολοκληρώθηκε με μία ανέμελη μίνι κρουαζιέρα πάνω σε ένα αρχοντικό ιστιοπλοϊκό σκάφος γύρω από το νησί, όπου θαυμάσαμε τις κρυφές αμμουδερές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά και όπου ο Χρήστος Σιδηρόπουλος μας κέρασε πεντανόστιμους μεζέδες που έφτιαξε με θαυμαστή δεξιοτεχνία στη λιλιπούτεια κουζινούλα του λικνιζόμενου σκάφους.
Κλείνοντας, και αφού ευχαριστήσω ξεχωριστά όλους εκείνους που έκαναν αξέχαστο το σύντομο μα πυκνό αυτό ταξίδι στη Σύμη, το The Old Markets Boutique Hotel και το Agora Restaurant, κι έχοντας ξαναδιαβάσει όσα έγραψα πιο πάνω, καταλήγω, για άλλη μια φορά, πως οι δύο λέξεις που περιγράφουν συνοπτικά το ξενοδοχείο, το εστιατόριο και τη συνολική εμπειρία είναι «κομψότητα» και «αρχοντιά», δίχως ίχνος περιττής επιτήδευσης, όπως ακριβώς είναι και η εικόνα αυτού του μικρού βράχου του Αιγαίου.
Πληροφορίες
The Old Markets Boutique Hotel & Agora Restaurant
Καλή Στράτα, Σύμη
Web & Κοινωνικά δίκτυα
Agora Restaurant: Instagram
Agora Restaurant: Website
The Old Markets Boutique Hotel: Instagram
The Old Markets Boutique Hotel: Website