Διατροφή για φλεγμονή στο έντερο: Ποιες τροφές βοηθούν και ποιες επιδεινώνουν

Η σωστή διατροφή μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και να βελτιώσει την καθημερινότητα. Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να περιλαμβάνει;

Διατροφή για φλεγμονή στο έντερο: Ποιες τροφές βοηθούν και ποιες επιδεινώνουν

Τι είναι η φλεγμονή στο έντερο και ποια τα αίτια


Η φλεγμονή στο έντερο αφορά καταστάσεις όπου το τοίχωμα του γαστρεντερικού σωλήνα υφίσταται φλεγμονώδεις διεργασίες, με συχνότερες εκπροσώπους τη νόσο Crohn και την ελκώδη κολίτιδα. Πρόκειται για χρόνιες, αυτοάνοσες παθήσεις με πορεία έξαρσης και ύφεσης. Τα αίτια είναι πολυπαραγοντικά και περιλαμβάνουν γενετική προδιάθεση, διαταραχές στο μικροβίωμα του εντέρου, ανοσολογική δυσλειτουργία και περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα, η διατροφή και το στρες.

Ο ρόλος της διατροφής στη διαχείριση της φλεγμονής

Αν και η διατροφή δεν θεραπεύει τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τη μείωση των συμπτωμάτων, την αποκατάσταση της θρέψης και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής. Οι διατροφικές στρατηγικές διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν ο ασθενής βρίσκεται σε έξαρση ή ύφεση, ενώ απαιτείται πάντα εξατομίκευση.

Τροφές που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής


Προβιοτικά και πρεβιοτικά

Τα προβιοτικά (όπως το γιαούρτι χωρίς λακτόζη και τα συμπληρώματα με bifidobacteria/lactobacillus) ενισχύουν τη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου, ενώ τα πρεβιοτικά (όπως η μπανάνα και η βρώμη) θρέφουν τα ευεργετικά βακτήρια. Η συνδυαστική τους δράση μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να βελτιώσει τη λειτουργία του εντέρου.

Αντιφλεγμονώδεις τροφές

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (σολομός, σαρδέλα, λιναρόσπορος), το ελαιόλαδο και τα άπαχα πρωτεϊνούχα τρόφιμα (κοτόπουλο, ψάρι, αυγά) έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν στη μείωση της ενεργότητας της νόσου.

Ήπια φρούτα και λαχανικά

Κατά την έξαρση προτιμώνται φρούτα όπως μπανάνα, πεπόνι, μήλο χωρίς φλούδα, καθώς και καλά μαγειρεμένα λαχανικά (π.χ. καρότα, κολοκυθάκια, φασολάκια). Στην ύφεση μπορεί να γίνει σταδιακή επανένταξη ωμών φρούτων και λαχανικών, καθώς και προϊόντων ολικής άλεσης.

Τροφές που επιδεινώνουν τα συμπτώματα


Επεξεργασμένα τρόφιμα και ζάχαρη

Έτοιμα γεύματα, αλλαντικά, προϊόντα με πολλά πρόσθετα και επεξεργασμένη ζάχαρη σχετίζονται με αυξημένη φλεγμονή και διαταραχή του μικροβιώματος. Η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και να παρατείνει τις εξάρσεις.

Τροφές με γλουτένη ή λακτόζη (σε ευαίσθητα άτομα)

Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή ευαισθησία στη γλουτένη ενδέχεται να εμφανίζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων με την κατανάλωσή τους. Η αποφυγή τους πρέπει να αξιολογείται εξατομικευμένα.

Καφεΐνη και αλκοόλ

Ο καφές, τα ενεργειακά ποτά και το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσουν τον εντερικό βλεννογόνο, να εντείνουν τη διάρροια και να επιτείνουν τη φλεγμονή, ειδικά στις φάσεις έξαρσης.

Παράδειγμα ημερήσιου μενού

Πρωινό: Χυλός βρώμης με γάλα αμυγδάλου, μπανάνα και κανέλα

Σνακ: Μήλο αποφλοιωμένο ή γιαούρτι χωρίς λακτόζη

Μεσημεριανό: Στήθος κοτόπουλου ψητό, ρύζι λευκό, καρότα βραστά

Απογευματινό: Μπανάνα ή φρυγανιές με ταχίνι χωρίς ζάχαρη

Βραδινό: Ψάρι στον ατμό (π.χ. πέρκα), πουρές πατάτας χωρίς φλούδα, κολοκυθάκια βραστά


Πότε να συμβουλευτείτε γαστρεντερολόγο ή διατροφολόγο

Η φλεγμονή στο έντερο απαιτεί συστηματική ιατρική παρακολούθηση. Αν παρατηρείς επίμονα συμπτώματα όπως αιμορραγία, ανεξήγητη απώλεια βάρους, έντονο κοιλιακό πόνο ή συχνές διάρροιες, απευθύνσου άμεσα σε γαστρεντερολόγο. Παράλληλα, η καθοδήγηση από εξειδικευμένο διατροφολόγο μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση εξατομικευμένου πλάνου που σέβεται τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές σου.

Με πληροφορίες από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v