Έλλειψη ενζύμου G6PD: Τροφές που απαγορεύονται
Η έλλειψη του ενζύμου G6PD είναι η πιο κοινή ενζυμική διαταραχή παγκοσμίως και αν δεν προσέξουμε τη διατροφή μας, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αιμολυτικές κρίσεις.

Η ανεπάρκεια της αφυδρογονάσης της 6-φωσφορικής γλυκόζης (G6PD) είναι μια κληρονομική πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και εντοπίζεται συχνά μέσω του νεογνικού ελέγχου. Αν και οι περισσότεροι ζουν μια φυσιολογική ζωή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, υπάρχουν ορισμένες ουσίες και τρόφιμα που μπορούν να πυροδοτήσουν επικίνδυνες αιμολυτικές κρίσεις.
Τι προκαλεί η κατανάλωση απαγορευμένων τροφών;
Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων από άτομα με έλλειψη G6PD μπορεί να προκαλέσει αιμολυτική αναιμία, δηλαδή τη μαζική καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό οδηγεί σε συμπτώματα όπως κόπωση, ωχρότητα, ταχυκαρδία, σκουρόχρωμα ούρα και γενικευμένη αδυναμία. Τα επεισόδια αυτά είναι επικίνδυνα και απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση.
Η πιο γνωστή και επικίνδυνη τροφή για τα άτομα με G6PD ανεπάρκεια. Τα κουκιά (γνωστά και ως fava beans) περιέχουν ουσίες που προκαλούν έντονο οξειδωτικό στρες στα ερυθρά αιμοσφαίρια, οδηγώντας σε αιμόλυση. Ακόμα και η γύρη του φυτού μπορεί να είναι επικίνδυνη.
Ποτά όπως το tonic water και ορισμένα απεριτίφ (π.χ. Campari) περιέχουν κινίνη, ουσία που συγκαταλέγεται στις αντενδείξεις και μπορεί να προκαλέσει κρίση.
Ειδικά εκείνα που περιέχουν εκχυλίσματα κυαμοειδών φυτών ή κινίνη, καθώς και πρόσθετα που ενδέχεται να δρουν ως οξειδωτικοί παράγοντες.
Ορισμένα είδη τροπικών πεπονιών (όπως το bitter melon) έχουν συνδεθεί με αρνητικές επιδράσεις σε άτομα με G6PD ανεπάρκεια.
Αν και δεν είναι τρόφιμο, αναφέρεται συχνά λόγω της χρήσης της σε βαφές. Η ουσία ναφθοκινόνη που περιέχει μπορεί να προκαλέσει κρίση μέσω του δέρματος ή εισπνοής, ειδικά σε παιδιά.
Ορισμένα επεξεργασμένα προϊόντα σόγιας μπορεί να περιέχουν έκδοχα από οικογένειες φυτών παρόμοιων με τα κουκιά, γι’ αυτό απαιτείται προσεκτική ανάγνωση ετικετών.
Για ταξιδιώτες ή άτομα που καταναλώνουν προϊόντα από το εξωτερικό, η αναγνώριση των κουκιών είναι ζωτικής σημασίας. Ορισμένες ονομασίες που πρέπει να αποφεύγονται είναι:
Αγγλικά: Fava ή Broad beans
Γαλλικά: Fève
Ισπανικά: Haba
Ιταλικά: Fava
Τούρκικα: Bakla
Κινέζικα: Tzan-Doo
Αραβικά: Foolle
...και πολλές ακόμη που αναφέρονται στον πλήρη οδηγό.
Διαβάζεις πάντα τις ετικέτες στα τρόφιμα και στα ποτά.
Αποφεύγεις τα παραδοσιακά πιάτα που περιέχουν κουκιά, ακόμη και σε μορφή πουρέ (π.χ. φάβα νησιώτικη – επιβεβαίωσε την πρώτη ύλη).
Ενημέρωσε πάντα τον γιατρό, τον φαρμακοποιό ή τον σερβιτόρο σου για την έλλειψη G6PD.
Συμπέρασμα
Η διαχείριση της ανεπάρκειας G6PD ξεκινά από την ενημέρωση. Η αποφυγή των τροφών που μπορούν να προκαλέσουν αιμολυτική κρίση είναι ζήτημα πρόληψης και ασφάλειας. Δεν υπάρχει θεραπεία για την έλλειψη G6PD, όμως με τις κατάλληλες προφυλάξεις, τα άτομα που τη φέρουν μπορούν να ζήσουν απολύτως φυσιολογικά.
Με πληροφορίες από εδώ