Σάλτσα για Πίτσα: Μυστικά για Τέλεια Γεύση στο Σπίτι

Τρεις σάλτσες για σπιτική πίτσα (κλασική, πικάντικη και λευκή) που απογειώνουν κάθε ζύμη και ετοιμάζονται σε λίγα μόνο λεπτά.

Σάλτσα για Πίτσα: Μυστικά για Τέλεια Γεύση στο Σπίτι

Η σάλτσα είναι το άλφα και το ωμέγα της πίτσας. Όσο καλή κι αν είναι η ζύμη ή τα υλικά, χωρίς τη σωστή σάλτσα δεν πας πουθενά. Ευτυχώς, μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι απίθανες σάλτσες για πίτσα με απλά υλικά και σε χρόνο μηδέν. Εδώ θα βρεις τις τρεις αγαπημένες μας: Μια κλασική κόκκινη με ντομάτα, μια πικάντικη παραλλαγή με τσίλι και μια λευκή σάλτσα με σκόρδο, ιδανική για πίτσες με τυριά ή μανιτάρια.

Κλασική σάλτσα ντομάτας για πίτσα

Υλικά:
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκ. σκόρδο λιωμένη, 1/2 κ.γλ. ζάχαρη, 1/2 κ.γλ. ρίγανη, 1/2 κ.γλ. βασιλικό ξερό, αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο. Ρίχνουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.

Προσθέτουμε τα ντοματάκια κονκασέ, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, τον βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να δέσει. Αν χρειάζεται, πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ για πιο λεία υφή.

Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει λίγο πριν τη χρησιμοποιήσουμε στη βάση της πίτσας.

Πικάντικη σάλτσα για πίτσα με τσίλι και καπνιστή πάπρικα

Υλικά:
300 γρ. χυμός ντομάτας, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 σκ. σκόρδο λιωμένη, 1/2 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα, 1/4 κ.γλ. μπούκοβο ή νιφάδες τσίλι, 1/2 κ.γλ. ρίγανη, 1/2 κ.γλ. μέλι, αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε μικρό τηγάνι ή κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 30-40 δευτερόλεπτα, μέχρι να βγάλει άρωμα αλλά χωρίς να καεί.

Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, την καπνιστή πάπρικα, το μπούκοβο, τη ρίγανη και το μέλι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει και να συμπυκνωθεί ελαφρώς. Αν θέλουμε πιο έντονη γεύση, προσθέτουμε λίγο παραπάνω μπούκοβο.

Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη στρώσουμε στη ζύμη.

Λευκή σάλτσα για πίτσα με σκόρδο και παρμεζάνα

Υλικά:
2 κ.σ. βούτυρο, 1 κ.σ. αλεύρι, 250 ml γάλα, 1 σκ. σκόρδο λιωμένη, 3 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη, αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:
Σε μικρή κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά με σύρμα για 1-2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ρου.

Ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει. Όταν η σάλτσα αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε το σκόρδο, την παρμεζάνα, λίγο αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα μοσχοκάρυδο.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2-3 λεπτά ακόμα, μέχρι να λιώσει τελείως το τυρί και να γίνει η σάλτσα λεία και κρεμώδης. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει πριν την απλώσουμε στη ζύμη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v