Στο Κnack & Snack στο Κεραμεικό θα βρεις τον επίγειο παράδεισο των πιτσολάγνων

Το Knack & Snack είναι η ολόφρεσκια γαστρονομική άφιξη στη γειτονιά του Κεραμεικού σε έναν πολυχώρο που σερβίρει μία από τις καλύτερες πίτσες της πόλης.

Στο Κnack & Snack στο Κεραμεικό θα βρεις τον επίγειο παράδεισο των πιτσολάγνων

Η πίτσα είναι μια τελετουργία που ξεκινά από έναν κύκλο ζύμης και φτάνει μέχρι τα πιο βαθιά επίπεδα της απόλαυσης. Κάθε της στοιχείο – από το αλεύρι μέχρι την τελευταία σταγόνα ελαιόλαδου – αφηγείται μια ιστορία, και όταν η ιστορία αυτή γράφεται μέσα σε έναν ξυλόφουρνο, τότε γίνεται ποίηση.

Όμως όχι όποιον κι όποιον ξυλόφουρνο. Η σύγχρονη γαστρονομία έχει αγκαλιάσει μια ιδιαίτερη εκδοχή του: τον ξυλόφουρνο που λειτουργεί με προπάνιο. Εδώ, η παράδοση συναντά την τεχνική ακρίβεια, δίνοντας στη ζύμη το φούσκωμα που χρειάζεται, στην πέτσα το κάψιμο που της πρέπει, και στη γεύση εκείνη τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο καπνιστό και το φρέσκο.

Ο φούρνος με προπάνιο μιμείται άψογα την αυθεντική ναπολιτάνικη συνθήκη: σταθερή, υψηλή θερμοκρασία, καψάλισμα ρομαντικό στις άκρες της ζύμης, και ένα λεπτό, ελαστικό κέντρο που κρατάει τους χυμούς και τα αρώματα χωρίς να γίνεται «μουλιασμένο». Το αποτέλεσμα είναι μια πίτσα που βγαίνει σε ελάχιστο χρόνο (περίπου 1μιση λεπτό) από τη φωτιά, αλλά αφήνει γεύση που μένει για ώρες στη μνήμη.

Δεν είναι μόνο το πώς ψήνεται· είναι και το τι ψήνεται. Όταν η φρέσκια μοτσαρέλα αρχίζει να λιώνει αλλά κρατάει ακόμα τη δομή της, όταν η ντομάτα San Marzano σκορπάει γλυκιά οξύτητα, και όταν τα υλικά έρχονται ζυγισμένα με τη φροντίδα μάστορα που σέβεται την παράδοση αλλά ξέρει και πώς να παίξει με αυτήν, τότε η πίτσα αποκτά χαρακτήρα.

Σε μια εποχή που όλα τείνουν να γίνονται γρήγορα και πρόχειρα, η καλή πίτσα – ειδικά αυτή του ξυλόφουρνου – είναι υπενθύμιση πως το απλό είναι και το πιο δύσκολο. Γιατί θέλει μέθοδο, ένστικτο και – πάνω απ’ όλα – μεράκι. Και όταν αυτό το τρίπτυχο παντρεύεται με τη φωτιά (έστω και από προπάνιο), τότε γεννιέται κάτι παραπάνω από ένα απλό γεύμα. Αυτή είναι κι επιθυμία του Σπήλιου και της Σήλιας, που κρύβονται πίσω από το πολύ φρέσκο εγχείρημα του Knack & Snack το οποίο μετρά λίγες μέρες ζωής στην πάντα φιλόξενη γαστρονομική πιάτσα του Κεραμεικού. Δίπλα σχεδόν από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων το Knack &  Snack είναι ένας πολυχώρος που λειτουργεί σαν creative/φωτογραφικό στούντιο ενώ στην ταράτσα του και στη μικρό αυλίσιο διάδρομο του μπορείς να δοκιμάσεις self service κάποιες από τις πιο ιδιαίτερες και νόστιμες πίτσες της πόλης.

Ο χώρος φτιάχτηκε από το μηδέν εξ ολοκλήρου από τους δύο ιδιοκτήτες του κι έχει μια ανεπιτήδευτη urban ματιά στη διακόσμηση που πολύ μας άρεσε, αφού μάλιστα δένει γάντι με την περιοχή. Εκεί φιλοξενούνται και θα φιλοξενηθούν pop up events, περιοδικές εκθέσεις, parties και πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Ο κατάλογος έχει ένα εξαιρετικό selection από μπίρες (από 5€ το μπουκάλι) δίνοντας έμφαση ορθά στις μικροζυθοποιίες της χώρας, ενώ θα βρεις και λίγες μα εξαιρετικές επιλογές κρασιών (στα 5€ το ποτήρι, από 21€ το μπουκάλι) και 4 κλάσικ κοκτεϊλάκια (από 8 έως 10€) που ταιριάζουν άψογα με την πίτσα.

Όπου πίτσα βάλε την απόλυτη βασίλισσα του μενού καθώς το Knack & Snack έχει έναν πολύ μικρό κατάλογο με πίτσες και ελάχιστες starters επιλογές ζυμαριών.

Το σκορδόψωμο (8€) με κρέμα παρμεζάνας, βούτυρο σκόρδου και αρωματικά βότανα και τα buffalissima bites (10€) είναι τα μοναδικά. Τα δεύτερα είναι ζυμαράκια πίτσας με σάλτσα Sana Marziano, βουβαλίσια burrata και pesto βασιλικού κι αξίζουν σίγουρα μια δοκιμή.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by KNACK & SNACK (@knackandsnack)


Το ζυμάρι εδώ όπως και στην πίτσα, κάνει τη μεγάλη διαφορά. Προζυμένιο για 72 ώρες είναι πανάλαφρο και χωρίς καμία περιττή λαδίλα που θεριεύει τα φουσκώματα. Πρώτη από τις πίτσες του καταλόγου δοκιμάσαμε την καλτσόνε (10€) Feta n Honey με βαρελίσια φέτα, μέλι Ελάτης, πάστα ελιάς καλαμών και θυμάρι. By far η πιο ελληνική πίτσα που έχουμε δοκιμάσει σε ένα πείραμα που πέτυχε και με το παραπάνω συστήνοντάς μας έναν νέο γαστρονομικό εθισμό.

Η Dada (14€) με αρωματισμένη ρικότα, παρμεζάνα, προσούτο crudo, μοτσαρέλα fior di latte, μαρμελάδα σύκου, καβουρδισμένο φουντούκι, λάδι μέντας και βασιλικό ήταν επίσης εξαιρετική με το twist της μαρμελάδας σύκου να δίνει μια υφάλμυρη γεύση άλλο πράμα. Σαν σωστοί μανιταρολάγνοι δεν γινόταν να προσπεράσουμε την Futurista (14,5€) με κρέμα παρμεζάνας, άγρια μανιτάρια, φρέσκια τρούφα, ελαιόλαδο, pesto φασκόμηλου, φρέσκο βασιλικό και μοτσαρέλα fior di latte και πολύ καλά κάναμε αφού η απόλυτα ισορροπημένη μα και γεμάτη γεύση της μας αποζημίωσε από την πρώτη μπουκιά.

 

Knack & Snack

Περσεφόνης 7, Κεραμεικός

Instagram 

Λειτουργεί από Δευτέρα έως Κυριακή (εκτός Τρίτης) από τις 18:00 έως τις 00:00 τις καθημερινές και 18:00- 00:30 τα σαββατοκύριακα. Εξυπηρετεί και takeaway.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v