Ζύμη για πίτσα: Η τέλεια βάση για την ιταλική απόλαυση

Ανακαλύπτουμε πέντε διαφορετικές συνταγές για ζύμη πίτσας και φτιάχνουμε στο σπίτι τη δική μας ιταλική εμπειρία, απόλυτα προσαρμοσμένη στις γεύσεις μας.

Ζύμη για πίτσα: Η τέλεια βάση για την ιταλική απόλαυση

Η βάση για κάθε λαχταριστή πίτσα είναι μία: η σωστή ζύμη. Είτε προτιμάς την κλασική ιταλική λεπτή, είτε τη φουσκωτή τύπου Νάπολη, είτε μια ζύμη χωρίς γλουτένη, η παρασκευή της στο σπίτι δεν είναι τόσο δύσκολη όσο ενδεχομένως νομίζεις. Με μερικά βασικά υλικά και λίγη υπομονή για το φούσκωμα, μπορείς να φτιάξεις την τέλεια βάση για κάθε είδους πίτσα. Παρακάτω συγκεντρώσαμε πέντε διαφορετικές συνταγές για κάθε γούστο και περίσταση.

Κλασική ιταλική ζύμη πίτσας

Υλικά:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 7 γρ. ξηρή μαγιά, 1 κ.γλ. ζάχαρη, 2 κ.γλ. αλάτι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 300 ml χλιαρό νερό

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε ελαφρώς. Αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει η επιφάνεια. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια ή με το γάντζο του μίξερ. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο.

Ζύμη πίτσας τύπου Νάπολη (με προζύμι)

Υλικά:
400 γρ. αλεύρι τύπου 00 (το βρίσκεις και με την ένδειξη «αλεύρι για πίτσα»), 100 γρ. σκληρό σιμιγδάλι, 100 γρ. ενεργό προζύμι, 300 ml χλιαρό νερό, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1,5 κ.γλ. αλάτι

Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη διαλύουμε το προζύμι στο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε για 15 λεπτά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 4-5 ώρες. Έπειτα, βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες. Την αφήνουμε 1 ώρα εκτός ψυγείου πριν τη χρησιμοποιήσουμε και την ανοίγουμε σε στρογγυλό σχήμα.

Ζύμη πίτσας ολικής άλεσης

Υλικά:
300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης, 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 φακελάκι ξηρή μαγιά, 1 κ.γλ. μέλι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γλ. αλάτι, 300 ml χλιαρό νερό

Εκτέλεση:
Σε μπολ ρίχνουμε τη μαγιά, το μέλι και το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Προσθέτουμε τα αλεύρια, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά για 10 λεπτά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 1-1,5 ώρα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 0,5 εκ.

Ζύμη χωρίς γλουτένη

Υλικά:
400 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη για ψωμί, 1 φακελάκι ξηρή μαγιά, 1 κ.γλ. ζάχαρη, 1 κ.γλ. αλάτι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 350 ml χλιαρό νερό, 1 κ.γλ. μηλόξυδο

Εκτέλεση:
Σε μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό και περιμένουμε 10 λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το μηλόξυδο. Ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να έχουμε μια υγρή ζύμη. Αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα. Μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, απλώνουμε με λαδωμένα χέρια και προψήνουμε στους 200°C για 10 λεπτά πριν προσθέσουμε τα υλικά.

Γρήγορη ζύμη για πίτσα (χωρίς μαγιά)

Υλικά:
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ, 1 κ.γλ. αλάτι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 180 ml νερό

Εκτέλεση:
Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο, τη βάζουμε σε λαδωμένο ταψί, προσθέτουμε υλικά και ψήνουμε άμεσα στους 220°C για 15-20 λεπτά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v