Πώς ξεχωρίζουμε τα χαλασμένα μανιτάρια;
Μάθε πώς να επιλέγεις τα πιο φρέσκα μανιτάρια, πώς να τα αποθηκεύεις σωστά και τι να προσέχεις για να αποφύγεις τη χαλασμένη παρτίδα.

Μάθε πώς να επιλέγεις τα πιο φρέσκα μανιτάρια, πώς να τα αποθηκεύεις σωστά και τι να προσέχεις για να αποφύγεις τη χαλασμένη παρτίδα.
Τα μανιτάρια μπορεί να είναι ένα υπέροχο συστατικό σε σαλάτες, ριζότο ή σοταρισμένα σε λίγο βούτυρο – αρκεί να είναι φρέσκα. Αν όμως μείνουν για καιρό στο ψυγείο ή δεν τα αποθηκεύσεις σωστά, μπορεί να χαλάσουν πιο γρήγορα απ’ όσο νομίζεις.
Πώς τα ξεχωρίζεις; Και πώς παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους;
Το πρώτο βήμα για καλή γεύση ξεκινά από το παντοπωλείο ή τη λαϊκή. Διάλεξε μανιτάρια που είναι:
* Στεγνά και σταθερά στην αφή
* Λεία εξωτερικά, χωρίς ζάρες ή σκουρόχρωμα σημεία
* Χωρίς δυσάρεστη οσμή
Λίγο χώμα στην επιφάνεια δεν είναι πρόβλημα: μπορείς να το αφαιρέσεις με ένα χαρτί κουζίνας ή πανί. Μην τα πλένεις πριν τα αποθηκεύσεις, γιατί η υγρασία θα τα χαλάσει πιο γρήγορα – ξέπλυνέ τα μόνο λίγο πριν τα χρησιμοποιήσεις.
Τα μανιτάρια αποτελούνται κυρίως από νερό και χρειάζονται αέρα για να διατηρηθούν φρέσκα. Αν τα αφήσεις στη συσκευασία με το πλαστικό περιτύλιγμα, πιθανότατα θα παγιδευτεί υγρασία και θα μουχλιάσουν ή θα γίνουν γλοιώδη.
Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης:
* Τύλιξέ τα με χαρτί κουζίνας
* Βάλε τα σε χάρτινη σακούλα
* Τοποθέτησέ τα στο συρτάρι λαχανικών του ψυγείου, με τα ανοίγματα ανοιχτά για να κυκλοφορεί ο αέρας
Έτσι αποφεύγεται η υγρασία, ενώ το χαρτί απορροφά ό,τι περίσσεψε.
Σύμφωνα με ειδικούς σεφ, αν αποθηκευτούν σωστά:
* Ολόκληρα ωμά μανιτάρια διαρκούν έως 10 ημέρες
* Κομμένα μανιτάρια 5–7 ημέρες
* Πιο ευαίσθητες ποικιλίες όπως maitake ή oyster διατηρούνται μόνο για 2–4 ημέρες
* Αν μείνουν εκτός ψυγείου, συνήθως δεν κρατούν πάνω από μία μέρα – ειδικά το καλοκαίρι.
Δεν χρειάζεται να τα δοκιμάσεις. Τα σημάδια είναι συνήθως εμφανή:
* Έχουν γίνει γλοιώδη ή κολλώδη
* Έχουν ζαρώσει ή ξεραθεί
* Εμφανίζουν μαύρα σημεία, μούχλα ή αλλαγή χρώματος
* Έχουν δυσάρεστη μυρωδιά
Αν παρατηρήσεις κάποιο από τα παραπάνω, πέταξέ τα χωρίς δεύτερη σκέψη.
Ναι, αλλά μόνο μαγειρεμένα. Τα ωμά μανιτάρια χάνουν υφή και γίνονται νερουλά όταν ξεπαγώσουν. Αν θες να τα φυλάξεις για καιρό, σοτάρισέ τα πρώτα και μετά αποθήκευσέ τα σε δοχείο ή σακουλάκι στην κατάψυξη.