Φαγητό στην Σκύρο: Οι προτάσεις των ντόπιων

Έβαλες πλώρη για ένα από τα ωραιότερα νησιά του Αιγαίου, και δεν ξέρεις πού να (πρωτο)φάς; Ρωτήσαμε τους ντόπιους και σου φτιάξαμε την απόλυτη λίστα.

Φαγητό στην Σκύρο: Οι προτάσεις των ντόπιων

Η Σκύρος: Μισή Κυκλάδα και μισή Σποράδα, έτσι για να τα έχεις όλα. Με παραλίες συναρπαστικές, μια Χώρα χάρμα οφθαλμών, και πολλές φαντασμαγορικές διαδρομές στην ενδοχώρα της, είναι ένα από τα τελευταία νησιά του Αιγαίου που έχουν και καλές τιμές –ειδικά στα ακτοπλοϊκά, που είναι τα τελευταία χρόνια ο μεγαλύτερος βραχνάς. Αλλά αυτά σου τα έχουμε πει αναλυτικά, εδώ

Το φαγητό της: Σχεδόν πάντα σπιτικό και πεντανόστιμο, χωρίς φανφάρες και περιττούς εντυπωσιασμούς. Ντόπια κρέατα και τυριά που φτιάχνονται επιτόπου –τι κτηνοτροφικό νησί θα ήταν άλλωστε;– φρέσκο ψάρι και συνταγές εκτελεσμένες με κέφι και μεράκι.

Αν σε βγάλει ο δρόμος στη Σκύρο και δεν ξέρεις πού να πρωτοφάς, παρακάτω σου μαζέψαμε τις προτάσεις των ντόπιων για το καλύτερο φαγητό στο νησί.

Πλάζα
Στην Χώρα, χάρτης εδώ 

Μικρό στο μάτι αλλά μεγάλο σε γεύσεις, αυτό εδώ είναι ένα παραδοσιακό καφενεδάκι-μεζεδοπωλείο που ανοίγει από νωρίς για να σερβίρει αξέχαστα σπιτικά πρωινά, και συνεχίζει ακάθεκτο όλη μέρα, με μεζεδάκια που περιλαμβάνουν την καλύτερη ίσως λαδόπιτα του νησιού, κεφτεδάκια του ονείρου, πατάτες τηγανιτές κομμένες στο χέρι, αυγά με μπέικον, τηγανιές και πάει λέγοντας. Συνοδεύεις με πολύ καλό τσιπουράκι ή χύμα κρασί, και πληρώνεις το πολύ 15€ το άτομο.

Ο Λάμπρος
Πάνω από την παραλία Ασπούς, χάρτης εδώ 

Ξακουστός και κοσμαγάπητος, απλώνει τα τραπέζια του σε μια σκιερή αυλίτσα σκεπασμένη από καλαμωτή και κληματαριές, και ταΐζει όλο το νησί από το 1971 μέχρι σήμερα. Ειδικεύεται στα κρεατικά, από τα οποία δεν πρέπει για κανένα λόγο να χάσεις τα παϊδάκια (κατσικάκι ή κοτόπουλο) και τα ζουμερά μπιφτέκια (σε γιγάντιες μερίδες, με φειδώ η παραγγελία) θα βρεις όμως και νόστιμα μαγειρευτά ημέρας. Πολύ καλή και η ομώνυμη σαλάτα Λάμπρος, αξίζει να θυσιάσεις την χωριάτικη για να τη δοκιμάσεις. Τιμές με κρασί, στα 17-20€ το άτομο.

Ιστορίες του Μπάρμπα
Στον Μώλο, χάρτης εδώ 


Φωτό © Βασίλης Αγραφιώτης [vaphoto.gr]

Το πρώτο που θα σου προτείνουν οι ντόπιοι αν ρωτήσεις πού να πας για θαλασσινά. Απλώνει τραπεζάκια κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, απολαμβάνει –όπως καταλαβαίνεις– φανταστική θέα στη θάλασσα, και ειδικεύεται στο φρέσκο ψάρι και τις θαλασσο-λιχουδιές, από τις οποίες ξεχωρίζουν τα καλαμαράτα (ζυμαρικά είναι αυτά) με σουπιά, φινόκιο, σταφίδα, κουκουνάρι, και μασκαρπόνε, το παστίτσιο με τόνο Αλοννήσου και μπεσαμέλ αρωματισμένη με σαφράν, το χταπόδι στιφάδο με γλυκοδάφνη και μπαχαρικά, και οι πιπεριές γεμιστές με τόνο Αλοννήσου και αγριόρυζο. Συνοδεύεις με ούζα και τσίπουρα σε μεγάλη ποικιλία, και πληρώνεις περί τα 35€ το άτομο.

Σταματία
Στον Πεύκο, χάρτης εδώ 

Απολαμβάνει κι αυτή τέλεια θέα στη θάλασσα από την δροσερή αυλή της, με τις απλωμένες κουρελούδες επάνω σε χτιστά καναπεδάκια να δίνουν έξτρα νησιώτικη εσάνς στο όλο περιβάλλον. Σερβίρει και θαλασσινά και φρέσκο ψάρι, φημίζεται όμως κυρίως για τα μαγειρευτά της, από τα οποία γκραν σουξέ κάνουν ο μουσακάς και το παστίτσιο, τα σουτζουκάκια, τα γεμιστά με κιμά που δεν τα βρίσκεις εύκολα έξω, το ιμάμ και το κοκκινιστό μοσχαράκι. Λογαριασμός με κρασί, στα 20€ το άτομο αν κινηθείς στα μαγειρευτά, στα 30-35€ αν πας για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά.

Άγιος Πέτρος
Κοντά στην παραλία του Αγίου Πέτρου, χάρτης εδώ 

Παραδοσιακό ταβερνάκι, φωλιασμένο στην καρδιά ενός καταπράσινου τοπίου, μπορεί να μην βλέπει θάλασσα, αναπληρώνει όμως σε πεντανόστιμα κρεατικά και μαγειρευτά, που φτιάχνονται σχεδόν αποκλειστικά με δικά τους, τοπικά προϊόντα –από τα κρέατα μέχρι τα τυριά και τα λαχανικά από το μποστάνι. Αξίζει να δοκιμάσεις το κατσικάκι στη λαδόκολλα με σκυριανή γραβιέρα, ντομάτα και πιπεριά, το λεμονάτο μοσχαράκι, το κοκκινιστό κοτόπουλο με φέτα και ελιές, τον μουσακά και το μπριάμ, όπως και τα παϊδάκια (αρνίσια, κατσικίσια ή προβατίνας) που ψήνονται στα κάρβουνα. Τιμές με κρασί, στα 20-25€ το άτομο.

Villlagio
Στην Χώρα, χάρτης εδώ 

Συμπαθέστατο ιταλικό για όταν θελήσεις μια αλλαγή από τις ταβέρνες, με έναν γλυκύτατο χώρο στο κεντρικό δρομάκι της Χώρας. Στο μενού του θα βρεις φυσικά πίτσα και ζυμαρικά, αλλά και εκπλήξεις που περιλαμβάνουν ένα καταπληκτικό προσούτο με πεπόνι, και ένα καρπάτσιο χταποδιού με ρόκα και κάπαρη. Έχει και ενδιαφέροντα κρεατικά (δοκίμασε το Filetto di Manzo al Tartuffo, με σάλτσα τρούφας, και το rib eye από μοσχάρι Black Angus) ενώ από τις πίτσες ξεχωρίζει η Diavola, με πεπεροντσίνο και πικάντικο σαλάμι. Τιμές, στα 25-30€ το άτομο με ποτήρι κρασί. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v