Τη Σκύρο τη σκέφτηκες για διακοπές;

Μισή Κυκλαδοπούλα και μισή Σποράδα η Σκύρος έχει τις χάρες και των δύο και αμέτρητες ομορφιές για να απολαύσεις στις διακοπές σου εκεί.
Τη Σκύρο τη σκέφτηκες για διακοπές;

Μισή Κυκλαδίτισσα και μισή Σποραδοπούλα η Σκύρος είναι το νοτιότερο νησί του συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων και μοιάζει χωρισμένη στα δύο. Το νότιο τμήμα του νησιού είναι κυκλαδίτικο με ελάχιστη βλάστηση, ενώ το βόρειο είναι καλυμμένο με πυκνό καταπράσινο πευκόδασος. Ευλογημένη με τις χάρες και των δύο νησιωτικών συμπλεγμάτων η Σκύρος συνδυάζει παραλιάρες, όμορφους παραθαλάσσιους οικισμούς και νόστιμους μεζέδες σε ξύλινα τραπεζάκια πρώτο τραπέζι κύμα μοιάζει με ιδανική επιλογή για τσιλαριστές διακοπές μακριά από τον κακό τουριστοχαμό άλλων προορισμών.

Πως θα πάμε στη Σκύρο Μανωλιό μου;



Μην μας αγχώνεσαι, όλα θα γίνουν εύκολα και γρήγορα. Μπορείς να πας από την Κύμη της Εύβοιας με 28€ το άτομο πήγαινε έλα, ενώ αν πάρεις και το αυτοκίνητο μαζί υπολόγισε κι άλλα 70€ μετ' επιστροφής, για ένα ταξίδι περίπου 1 ώρας και 40 λεπτών. Δες εδώ και πρόγραμμα δρομολογίων για να κάνεις έγκαιρα τα κουμάντα σου.

Εναλλακτικά μπορείς να πας αεροπορικώς, μιας και η Aegean έχει καθημερινά πτήσεις, Για το φετινό καλοκαίρι και την περίοδο τέλος Ιούλη με αρχές Αυγούστου μπορείς να υπολογίζεις περίπου 115-125€ μετ’ επιστροφής.

Έχει τίποτα να δούμε εκεί πέρα που θα πάμε;



Έχει και πολλά μάλιστα αφού η Σκύρος, όπως γράψαμε και πιο πάνω, είναι το νησί των αντιθέσεων, δίνοντας στον επισκέπτη της πολλές και διαφορετικές επιλογές.

Αρχικά ας μιλήσουμε λίγο για τη χώρα του νησιού, η οποία είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή, γεμάτη λιθόκτιστα καλντερίμια, χαριτωμένα καφενεδάκια βγαλμένα από γκραβούρες εποχής και παραδοσιακά σπιτάκια, που θα έδινες εύκολα το ένα σου νεφρί για να αποκτήσεις.

Η χώρα σε καλεί να την γνωρίσεις και να την περπατήσεις-ειδικά τη λιθόστρωτη διαδρομή της Μεγάλης Στράτας, η οποία κι είναι η ραχοκοκαλιά της, ανηφορίζοντας προς το Κάστρο του Λυκομήδη.

Στο ξακουστό Κάστρο πρέπει να κάνεις στάση για να μάθεις την ιστορία του, (εκεί η Θέτιδα σύμφωνα με τον μύθο έκρυψε τον Αχιλλέα για να γλιτώσει τον Τρωϊκό Πόλεμο, ενώ κι ο Λυκομήδης έριξε τον Θησέα στον γκρεμό). Αντίστοιχα, ο αρχαιολογικός χώρος στο Παλαμάρι προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες που έχουν τικάρει να δουν τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού.

Στην πλατεία Αιώνιας Ποίησης βγάλε μια φωτογραφία κάτω από το άγαλμα του Άγγλου ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ για να καμώνεσαι ότι έκανες το σωστό το sightseeing. Φόρα άνετα παπούτσια, δροσερά ρούχα, εφοδιάσου με νεράκια και καλή διάθεση κι έσω έτοιμος να τεστάρεις τις αντοχές σου, μιας κι οι ανηφοριές της θα σε ξεθεώσουν μα θα σε ανταμείψουν κιόλας με την υπέροχη θέα του νησιού και τις γραφικές γωνιές της.

Λίγα μόλις βήματα από την Πλατεία Μπρουκ, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Σκύρου στεγασμένο σε ένα πανέμορφο οίκημα με αυλή και φαντασμαγορική θέα στη θάλασσα, το οποίο κι επιβάλλεται να επισκεφθείς. Σχεδόν δίπλα στο αρχαιολογικό μουσείο, το Μουσείο Φαλτάιτς, με το υπέροχο ξύλινο μπαλκονάκι του στεγάζει σε ένα αυθεντικό σκυριανό σπίτι όλη την καθημερινότητα και την ιστορία του νησιού ανά τους αιώνες. Αυτή την περίοδο τρέχει κι έκθεση αφιερωμένη στο 1821, επομένως έχεις κι έξτρα λόγους να το επισκεφθείς.

To σημαντικότερο το αφήσαμε για το τέλος, γιατί τέτοιοι είμαστε και θέλουμε να σε κρατάμε σε αγωνία. Τα 350 και βάλε εκκλησάκια του νησιού υπόσχονται μπόλικα πανηγύρια, με σκυριανό κρασί να ρέει και ντόπιο κατσικάκι να σιγοψήνεται.

Όσο τριγυρνάς στο νησί δεν είναι απίθανο να πετύχεις και κάποιο από τα λατρεμένα σκυριανά αλογάκια (που μοιάζουν με πόνυ, αλλά δεν είναι), τα οποία αποτελούν τη μικρόσωμη φυλή αλόγων Σκύρου, μία από τις σπάνιες φυλές αλόγων που υπάρχουν στον κόσμο.

Καλά όλα αυτά αλλά πότε θα βουτήξουμε;



Μην βιάζεσαι όλα θα γίνουν. Άλλωστε οι παραλίες της Σκύρου καλύπτουν όλα τα γούστα κι είναι δεδομένο ότι θα ικανοποιήσουν και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη.

Πάμε να βουτήξουμε λοιπόν στα γαλαζοπράσινα νερά του Αγίου Πέτρου, και να ξεχάσουμε έγνοιες και καημούς. Αν τώρα βρεθείς στον καταπράσινο Πεύκο, μπορείς να απολαύσεις την αμμουδερή του παραλία κι αν σου περισσεύει χρόνος να ξεκλέψεις λίγο και να πας στην αμμουδιά του Αγίου Φωκά.

Η παραλία στους Ασπούς μοιάζει εξαιρετική επιλογή αν αναζητάς την ησυχία σου, ενώ οι αμμουδερές παραλίες της Κυραπαναγιάς αλλά και της Καλογριάς έχουν καταγάλανα διαυγή νερά που περιμένουν για απλωτές το κολυμβηταρένιο σου σώμα.



Το Σαρακηνό θα ταξιδέψει τον νου σου στην Καραϊβική ξυπνώντας σου ροβινσωνακρουσικές εικόνες, χάρη στην πάλλευκη άμμο που θα περπατήσεις στο ακατοίκητικο νησάκι. Ένα καραβάκι μακριά μόνο από τη Λιναριά είσαι σε μια εκδρομούλα, που θα καταριέσαι την τύχη σου αν δεν κάνεις. Αν πάλι βρεθείς προς Γυρίσματα μεριά ή τις Αχερούνες, φρόντισε να έχεις μαζί σου φωτογραφικό εξοπλισμό για να απαθανατίσεις την ομορφιά τους.

Στη λίστα σου να σημειώσεις και το όνομα της Καλαμίτσας μιας και η τεράστια παραλία θα σε αποζημιώσει, ειδικά αν είσαι λάτρης του windsurfing αφού μπορείς άνετα να ρίξεις και μια θαλάσσια γυροβολιά.

Η Κολυμπαδα με το χοντρό βότσαλο, θέλει αρκετό περπάτημα αλλά θα σε ανταμείψει όπως σου πρέπει ενώ η αμμουδιά των Μαγαζιών είναι βέβαιο ότι θα χαροποιήσει κάθε επισκέπτη που ψάχνει το ιδανικό μέρος για να λιάσει το κορμί του, χαλαρώνοντας στην άπλα μιας τεράστιας παραλίας.

Αφεντικό πεινάσαμε, θα φάμε κάτι;

Αφού δοκιμάσεις την ξακουστή μυζήθρα του νησιού, μπορείς να συνεχίσεις το γευστικό σου ταξίδι σε κάποια από τα καλύτερα φαγητάδικά του. Έτσι λοιπόν φρόντισε να δοκιμάσεις κατσικάκι λεμονάτο στη γάστρα με χυλοπίτες, γίδα κοκκινιστή και λαδόπιτα με ξυνοτύρι στο Πέρασμα. Έπειτα θα πιείς τα ουζάκια μας συνοδεία μεζέδων στις Ιστορίες του Μπάρμπα στον Μώλο (στα οπωσδήποτε του καταλόγου το χταπόδι με πληγούρι), θα φας φρέσκο ψαράκι στον Ψαριώτη στη Λιναριά και θα δοκιμάσεις την υπέροχη κουζίνα του Ασημενού. Στη μεγάλη βεράντα του Στέφανου, που σκάει το κύμα της παραλίας των Μαγαζιών θα κάνεις γενναίο ψαροτσιμπούσι, ενώ στο Σκυριάνι θα ικανοποιηθούν κι όλοι οι σουβλακολάγνοι της παρέας. 

Αν τώρα είσαι το μαγειρευτού ό Μαργέτης στη Χώρα έχει την απάντηση σε κάθε ερώτηση που ξεκινά με το «τι θα φάμε σήμερα;»

Που θα μείνουμε;

Δεν υπάρχουν πάρα πολλά καταλύματα στη Σκύρο αλλά το Meroi Studios με 60€ το δίκλινο ανά βράδυ ενώ αν η τσέπη σου το σηκώνει το George Studios θα σου προσφέρει μια αξέχαστη διαμονή με 80€ το δίκλινο ανά βράδυ.  Άλλη μια πολύ καλή επιλογή είναι το Skyros Junior Studios στον Μώλο στα 75€ το δίκλινο ανά βράδυ. 

(* οι τιμές αφορούν το διάστημα 25 Ιουλίου με 10 Αυγούστου)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v