Γρήγορη ζύμη για πίτσα: 3 συνταγές για pizza express

Θες να φτιάξεις σπιτική πίτσα χωρίς να μπλέξεις με πολύπλοκες διαδικασίες; Με αυτές τις τρεις συνταγές για γρήγορη ζύμη, θα έχεις έτοιμη τη βάση σου σε χρόνο μηδέν.

Γρήγορη ζύμη για πίτσα: 3 συνταγές για pizza express

Η λιγούρα για πίτσα δεν περιμένει… και ευτυχώς, ούτε κι εσύ χρειάζεται να ταλαιπωρηθείς. Αν έχεις λίγο αλεύρι, μαγιά και διάθεση, μπορείς να έχεις τη δική σου σπιτική πίτσα, να ψήνεται στον φούρνο – και το σπίτι να μοσχοβολάει σαν ιταλική τρατορία. Η κάπως έτσι τελοσπάντων.

Συνταγή 1 (η κλασική)

Υλικά (για 2 μεγάλες πίτσες):


450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή 1:1 αλεύρι χωρίς γλουτένη), 7 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι), 1 κ.γ. ζάχαρη (ή μέλι), 2 κ.σ. ελαιόλαδο (ή άλλο ουδέτερο λάδι, όπως αβοκάντο ή καλαμποκέλαιο), 300 ml χλιαρό νερό (περίπου 40°C), 1 ½ κ.γ. αλάτι.

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο και το ταψί
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και προθερμαίνουμε στους 250°C ή όσο φτάνει ο φούρνος μας για τουλάχιστον 10 λεπτά. Θέλουμε το ταψί να είναι ζεστό όταν τοποθετήσουμε τη ζύμη.

Ενεργοποιούμε τη μαγιά
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό (40°C), τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνουμε για 5-10 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να αφρίζει. Αν δεν αφρίσει, μάλλον το νερό ήταν πολύ ζεστό και "σκότωσε" τη μαγιά, οπότε επαναλαμβάνουμε με σωστή θερμοκρασία.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι στο μπολ με τη μαγιά. Ανακατεύουμε αρχικά με σπάτουλα και έπειτα ζυμώνουμε με τα χέρια ή στο μίξερ με τον γάντζο ζύμης, για 8-10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Πλάθουμε και ψήνουμε την πίτσα
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο (ή κρατάμε το μισό για άλλη φορά) και την ανοίγουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Προσθέτουμε σάλτσα ντομάτας, τυρί και τα υλικά της επιλογής μας. Τοποθετούμε τη ζύμη πάνω σε λαδόκολλα και μετά προσεκτικά στο καυτό ταψί. Ψήνουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η βάση και να λιώσει το τυρί.

Την βρήκαμε εδώ 

Συνταγή 2 (χωρίς αναμονή για φούσκωμα)

Υλικά:

3 φλιτζάνια (περίπου 390 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κ.σ. ζάχαρη, 7 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι), 1 κ.γ. αλάτι, 240 ml χλιαρό νερό (περίπου 45°C), 2 κ.σ. φυτικό λάδι.

Εκτέλεση:

Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά.

Ανακατεύουμε τα στερεά
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι και τα ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τα υγρά
Ρίχνουμε το χλιαρό νερό και το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.

Πλάθουμε τη ζύμη
Ζυμώνουμε ελαφρώς μέχρι να μαζευτεί η ζύμη και να γίνει ενιαία. Δεν χρειάζεται να την αφήσουμε να φουσκώσει.

Ετοιμάζουμε την πίτσα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Απλώνουμε τη ζύμη απευθείας σε λαδωμένο ταψί πίτσας ή σε λαδόκολλα. Προσθέτουμε σάλτσα ντομάτας, τυρί και όποια υλικά θέλουμε (π.χ. πεπερόνι, λαχανικά, μανιτάρια).

Ψήνουμε
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η βάση και να λιώσει το τυρί.

Τη συνταγή εντοπίσαμε εδώ. 

Συνταγή 3 (κάνει… για όλα)

Υλικά (για 2 πίτσες μέτριου μεγέθους):

240 ml χλιαρό νερό (περίπου 40°C), 1 κ.σ. μέλι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι, 1 κ.σ. στιγμιαία (instant) μαγιά, 1 κ.γ. αλάτι, 270–390 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή ψωμιού, ή '00', ή μισό ολικής).

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε τα υλικά
Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το νερό, το μέλι, το λάδι, τη μαγιά και το αλάτι. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας με σπάτουλα ή το γάντζο του μίξερ. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε όλο το αλεύρι από την αρχή· σταματάμε όταν η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα και γίνεται λεία και ελαστική.

Ζυμώνουμε
Ζυμώνουμε για 5-6 λεπτά (με το χέρι ή στο μίξερ) μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή, εύπλαστη και να μην κολλάει πολύ στα χέρια. Αποφεύγουμε να προσθέσουμε υπερβολικό αλεύρι.

Αφήνουμε να φουσκώσει ελαφρώς
Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10-20 λεπτά, μέχρι να «χαλαρώσει» η γλουτένη και να φουσκώσει ελαφρώς. Αν θέλουμε, μπορούμε να την αφήσουμε μέχρι και 1 ώρα ή να τη βάλουμε στο ψυγείο για αργό φούσκωμα.

Διαμορφώνουμε και ψήνουμε την πίτσα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°C. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε με τα χέρια ή με τον πλάστη πάνω σε λαδόκολλα. Προσθέτουμε σάλτσα, τυρί και υλικά της επιλογής μας. Ψήνουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα η ζύμη και να λιώσει το τυρί.

– Η ζύμη αυτή είναι ευέλικτη και μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για καλτσόνε, ρολάκια, ψωμάκια ή στικς.
– Αν επιλέξουμε να τη φουσκώσουμε στο ψυγείο, διατηρείται έως 24 ώρες.
– Δουλεύεται και με αλεύρι ολικής ή '00', ανάλογα το γούστο.

Τη συνταγή βρήκαμε εδώ. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v