Οι υπερτροφές του Μαΐου: Τα φρούτα και τα λαχανικά που αξίζει να βάλεις στο πιάτο σου

Ο Μάιος προσφέρει αφθονία εποχιακών φρούτων και λαχανικών που δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και θρεπτικά. Δες ποια ξεχωρίζουν και γιατί αξίζουν μια θέση στη διατροφή σου.

Οι υπερτροφές του Μαΐου: Τα φρούτα και τα λαχανικά που αξίζει να βάλεις στο πιάτο σου

Ο Μάιος είναι ο μήνας που η ελληνική φύση εκρήγνυται σε γεύσεις και χρώματα. Είναι η εποχή που οι πάγκοι των λαϊκών αγορών γεμίζουν με φρέσκα φρούτα και λαχανικά που συνδυάζουν απόλαυση και θρεπτική αξία.

Από τις φράουλες και τα κεράσια μέχρι τα βλήτα, τα ραδίκια και τις ντομάτες, η εποχιακή διατροφή μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο υγείας και πρόληψης.

🍓 Τα φρούτα του Μαΐου – φυσικές υπερτροφές


Φράουλα


Γεμάτες αντιοξειδωτικά (όπως οι ανθοκυανίνες), οι φράουλες έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και προσφέρουν βιταμίνες A, C, K και του συμπλέγματος B. Συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην υγεία του δέρματος.

Κεράσια


Αγαπημένα από μικρούς και μεγάλους, τα κεράσια περιέχουν βιταμίνες A, B και C, καθώς και μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Οι πολυφαινόλες τους επιβραδύνουν τη γήρανση και ενισχύουν το καρδιοαγγειακό σύστημα.

Μούσμουλα


Αν και πιο διακριτικά, τα μούσμουλα είναι πλούσια σε βιταμίνη A, που προάγει την καλή όραση και τη δερματική υγεία. Παράλληλα έχουν ήπια καθαρτική δράση και αντιοξειδωτικά που δρουν αντικαρκινικά.

Βερίκοκα


Με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, τα βερίκοκα είναι ιδανικά για ενυδάτωση. Περιέχουν βιταμίνη A, κάλιο και μαγνήσιο, ενώ βοηθούν στην πέψη, τη διάθεση και την καταπολέμηση ήπιων φλεγμονών.

Μπανάνα


Αποτελεί μια από τις πιο θρεπτικές επιλογές, πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες B6 και C. Δίνει άμεσα ενέργεια και βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Κίτρο


Παραδοσιακό αλλά θρεπτικό, το κίτρο περιέχει φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, ασβέστιο και βιταμίνη C. Συμβάλλει στην υγεία του πεπτικού και του ανοσοποιητικού.

Ακτινίδιο


Υπερτροφή πλούσια σε βιταμίνη C (περισσότερη από το πορτοκάλι), αλλά και σε φυτικές ίνες και κάλιο. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου.

🥬 Τα λαχανικά του Μαΐου – γεύση και υγεία από το χωράφι


Βλήτα


Από τα πιο κλασικά χόρτα της άνοιξης, τα βλήτα είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ. Έχουν αντιοξειδωτική δράση και υποστηρίζουν το πεπτικό και καρδιαγγειακό σύστημα.

Ραδίκια


Εξαιρετική πηγή βιταμινών A, C και Κ, τα ραδίκια συμβάλλουν στον καθαρισμό του ήπατος και είναι ιδανικά για αποτοξίνωση. Οι πικρές τους ουσίες διεγείρουν τη χολή και βοηθούν την πέψη.

Κρεμμύδια (φρέσκα)


Πλούσια σε κουερσετίνη, έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση. Οι φυτοχημικές ενώσεις τους βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.

Ντομάτες


Η βασίλισσα της μεσογειακής διατροφής, περιέχει λυκοπένιο – ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντικαρκινική δράση. Είναι επίσης πηγή βιταμίνης C, καλίου και φολικού οξέος.

Πιπεριές


Κόκκινες, πράσινες ή κίτρινες, όλες οι πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, βιταμίνη A και αντιοξειδωτικά καροτενοειδή. Βοηθούν στην όραση, το ανοσοποιητικό και την υγεία του δέρματος.

Σκόρδα


Αν και καταναλώνονται όλο τον χρόνο, τον Μάιο τα φρέσκα σκόρδα έχουν πιο ήπια γεύση και μεγάλη διατροφική αξία. Περιέχουν αλισίνη, ουσία με αντιμικροβιακή και καρδιοπροστατευτική δράση.

Πώς τα καταναλώνουμε

Η ενσωμάτωση των εποχιακών φρούτων και λαχανικών του Μαΐου στη διατροφή σου μπορεί να γίνει εύκολα και δημιουργικά, αρκεί να αξιοποιήσεις τη φρεσκάδα και τη γεύση τους. Ξεκίνησε τη μέρα σου με ένα smoothie από φράουλες, ακτινίδιο και μπανάνα, πλούσιο σε βιταμίνη C και φυσικά σάκχαρα που θα σου δώσουν ενέργεια. Μπορείς να προσθέσεις φρέσκα κεράσια ή βερίκοκα σε γιαούρτι με βρώμη ή να τα πάρεις μαζί σου σαν σνακ στο γραφείο. Τα μούσμουλα και το κίτρο ταιριάζουν υπέροχα σε ελαφριές φρουτοσαλάτες ή ως επιδόρπιο με λίγο μέλι και καρύδια.

Στα κυρίως γεύματα, τα βλήτα και τα ραδίκια μπορούν να συνοδεύσουν ψάρι ή κρέας, αλλά και να αποτελέσουν μια ωραιότατη σαλάτα με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι. Οι ντομάτες, οι πιπεριές και τα φρέσκα κρεμμυδάκια είναι ιδανικά για ωμές σαλάτες, αλλά και για ψητά λαχανικά στον φούρνο ή τη σχάρα.

Μην ξεχνάς το σκόρδο: πρόσθεσέ το σε σάλτσες, dressings και μαγειρευτά για επιπλέον γεύση και αντιοξειδωτική προστασία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v